Πρόγραμμα “Πρόσοψη” με τη συνεργασία του ΤΕΕ για να αλλάξει η όψη της Αθήνας

Στην υλοποίηση ενός μεγάλου project, που θα αναβαθμίσει αισθητικά την Αθήνα και θα αναδείξει τον μοναδικό κτιριακό πλούτο της, προχωρούν ο Δήμος Αθηναίων, η Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας που «άναψαν το πράσινο φως» σε συνάντηση που είχαν στις 12/06/22, στο δημαρχείο της Αθήνας.

Το πρόγραμμα “Πρόσοψη” ξεκίνησε ως μια πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων, με κεντρικό στόχο την αλλαγή της εικόνας της πόλης και σταδιακά εντάχθηκε στις αρμοδιότητες της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δήμου Αθηναίων (ΑΕΔΑ).

Πρωταρχικός στόχος του προγράμματος “Πρόσοψη” είναι η δημιουργία ενός νέου αστικού τοπίου, μέσω της ανάπλασης των προσόψεων των κτιρίων. Το πρόγραμμα αφορά στη δυνατότητα επιδότησης των ιδιοκτητών ακινήτων για την αποκατάσταση και συντήρηση των όψεων και ευρύτερα την ανάπλαση κτιρίων και του περιβάλλοντος χώρου, καθώς και για την αντικατάσταση των ατομικών κεραιών τηλεοπτικού σήματος με κεντρική κεραία. Σημειώνεται ότι η επισκευή–ανάπλαση αφορά μόνο στην όψη του κτιρίου και τα δομικά στοιχεία αυτής.

Το πρόγραμμα «Πρόσοψη», σε πρώτη φάση έχει προϋπολογισμό ύψους 1,5 εκατ. ευρώ. 

Δικαιούνται συμμετοχής στο εν λόγω πρόγραμμα οι ιδιοκτήτες ή οι επικαρπωτές ακινήτων και η επιδότηση αφορά σε ιδιωτικά κτίρια οποιασδήποτε χρήσεως.

Οι δικαιούχοι, τα ποσά και οι εργασίες που επιδοτούνται

Στο πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται σχεδόν 20 χρόνια μετά το αντίστοιχο που «έτρεξε» την περίοδο 2003-2006, μπορούν να ενταχθούν όλα τα ιδιωτικά κτίρια εντός του Δήμου Αθηναίων, δηλαδή μονοκατοικίες, διπλοκατοικίες, πολυκατοικίες και διατηρητέα. Προβλέπει μέγιστο ποσό επιδότησης ύψους 6.000 ευρώ ανά κτίριο, ενώ ειδικά για τα διατηρητέα η επιδότηση μπορεί να φτάσει έως και τις 7.200 ευρώ ανά κτίριο. Μέσω της δράσης επιδοτούνται εργασίες επισκευής, χρωματισμού και συντήρησης των προσόψεων των κτιρίων και επιμέρους στοιχείων αυτών όπως κουφώματα, γύψινα, ορθομαρμαρώσεις.

Ηλεκτρονικά η υποβολή αιτήσεων και η διεκπεραίωση των διαδικασιών

Βασική καινοτομία του Προγράμματος «Πρόσοψη», σε σχέση με παλαιότερες αντίστοιχες δράσεις, αποτελεί η ηλεκτρονική διεκπεραίωση όλων των διαδικασιών του Προγράμματος, μέσω της πλατφόρμας e – adeies του Υπουργείου Ενέργειας που διαχειρίζεται το ΤΕΕ, συμβάλλοντας στον ψηφιακό μετασχηματισμό των διοικητικών διαδικασιών που αφορούν τον τομέα των ακινήτων. Η υποβολή των αιτήσεων ξεκίνησε την 7 Ιουνίου 2022, και θα ολοκληρωθεί με την εξάντληση των διαθέσιμων πόρων. Οι αιτήσεις και οι σχετικές διαδικασίες θα πραγματοποιούνται από ιδιώτη μηχανικό, ο οποίος θα επιλέγεται από τον πολίτη, μέσω της ιστοσελίδας αλλά και των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΤΕΕ με απόλυτη διαφάνεια και έλεγχο. Μάλιστα, ο μηχανικός που θα επιλέγει ο ωφελούμενος δεν θα διεκπεραιώνει απλά τη διαδικασία, αλλά θα παρακολουθεί την υλοποίηση των παρεμβάσεων, θα μεριμνά για τη λήψη των απαραίτητων αδειών και εγκρίσεων και θα ελέγχει ποσοτικά και ποιοτικά τις εργασίες που εκτελέστηκαν προκειμένου να καταβληθεί η επιδότηση.

Από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες των κτιρίων που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, θα πρέπει υποχρεωτικά να απομακρύνουν ατομικές κεραίες, καθώς και παράνομες διαφημιστικές και επαγγελματικές πινακίδες. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Πρόγραμμα «Πρόσοψη», στην ιστοσελίδα του Προγράμματος ΕΔΩ.

Σημειώνεται, ότι το 54% των κτιρίων της Αθήνας έχει κατασκευαστεί πριν από το 1970, ενώ ειδικά στο κέντρο της πόλης έξι στα δέκα κτίρια έχουν ανεγερθεί πριν το 1960. Μάλιστα, πολλά εξ αυτών δεν έχουν υποστεί ποτέ παρεμβάσεις επισκευής στους κοινόχρηστους χώρους, με αποτέλεσμα την αισθητική και λειτουργική τους υποβάθμιση, αλλά και τη δημιουργία σοβαρών θεμάτων ασφάλειας λόγω των αποκολλήσεων και των πτώσεων.

Comments are closed