Οκτώ στους δέκα εργοδότες ζητούν soft skills
Μέχρι το τέλος του 2024, η ζήτηση για μηχανικούς στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ υπολογίζεται ότι θα έχει αυξηθεί κατά 11%. Τα δε πτυχία των μηχανικών κατατάσσονται στη δεύτερη θέση της λίστας των διπλωμάτων με τη μεγαλύτερη ζήτηση. Αυτά τουλάχιστον επισημαίνει σε πρόσφατες μελέτες του ο Εθνικός Σύνδεσμος Κολεγίων και Εργοδοτών των ΗΠΑ (National Association of Colleges and Employers).
Οι έχοντες πτυχίο μηχανικού όμως, μη βιάζεστε να χαρείτε γιατί …δεν αρκεί. Στο παρελθόν η ζωή (και των μηχανικών) ήταν πιο απλή αλλά πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει, όπως επισημαίνουν σε άρθρο τους οι αναλυτές του ThomasNet News Industry Market Trends.
‘O,τι παλαιότερα θεωρείτο δεδομένο, σήμερα δεν είναι. Κάποια χρόνια πριν, ένα πτυχίο μηχανικού, σε συνδυασμό με μια εμπειρία …πεζοδρομίου 30 χρόνων στα εργοτάξια ή τα εργοστάσια, σήμαινε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι μπορούσες να ελπίζεις σε μια ακύμαντη καριέρα υπό τον ίδιο εργοδότη και σε μια ήρεμη συνταξιοδότηση. Σήμερα την ασφάλεια αυτή την έχει πάρει ο άνεμος και αν θέλεις να κονταροχτυπηθείς με τον ανταγωνισμό, δεν αρκεί το “χαρτί” του Πολυτεχνείου. Χρειάζεται να ποντάρεις …”στα μαλακά”.
Κι όταν λέμε μαλακά, εννοούμε τα περίφημα soft skills, τις δεξιότητες δηλαδή, που δεν αποκτιούνται στο πανεπιστήμιο, ούτε πιστοποιούνται με πτυχίο αλλά κρίνονται πλέον απολύτως απαραίτητες από τους εργοδότες. Δεν ζεις πια στο επαγγελματικό περιβάλλον τής μητέρας ή του παππού σου, όπου τα straightforward τεχνικά προσόντα ήταν το μοναδικό προαπαιτούμενο για να “μαγέψεις” τον εργοδότη. ‘Οταν έχεις να ανταγωνιστείς ολόκληρη στρατιά συνυποψηφίων με τα ίδια πιστοποιημένα επαγγελματικά προσόντα, χρειάζεται να παίξεις πιο δυνατά.
Το 77% των εργοδοτών θεωρεί τα soft skills εξίσου σημαντικά με το πτυχίο σου
Αν τα παραπάνω σου φαίνονται ψιλά γράμματα και θεωρίες, δες αυτό: σύμφωνα με έρευνα της CareerBuilder, η συντριπτική πλειοψηφία των εργοδοτών (ποσοστό 77%), θεωρούν τα soft skills τόσο σημαντικά όσο και τα hard skills (σ.σ. η έρευνα δεν αφορά μόνο το επάγγελμα του μηχανικού αλλά γενικά τα στελέχη). Και αν αυτό δεν σε εντυπωσίασε, μάθε ότι το 16% θεωρεί ότι τα soft skills είναι σημαντικότερα και από το πτυχίο σου!
Γιατί; Όπως επισημαίνουν οι συντάκτες του άρθρου στο ThomasNet είναι η ίδια η φύση της δουλειάς -όπως αυτή πλέον διαμορφώνεται ιδίως στο εξωτερικό αλλά σε μικρότερο βαθμό και στην Ελλάδα- που ανεβάζει τον πήχη.
Διάφορες γενιές, πολλές εθνικότητες. Η αξία της επικοινωνίας στην επαγγελματική “Βαβέλ”
Πλέον, οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις -κατασκευαστικές, παραγωγικές, τεχνολογικές- προέρχονται από διάφορες γενιές και πιθανότατα από διαφορετικό πολιτισμικό περιβάλλον. Έτσι, κάθε μηχανικός που θέλει να κάνει καριέρα με αξιώσεις, θα βρει μπροστά του τον/την συνάδελφο που μόλις τελείωσε το Πολυτεχνείο και θεωρεί τη δουλειά του επέκταση του lifestyle του αλλά και τον baby boomer, που αποφοίτησε στη δεκαετία του ’60-’70 και διαθέτει παραδοσιακό τρόπο σκέψης και πολύτιμη εμπειρία.
Επιπρόσθετα, πολλοί μηχανικοί σήμερα έχουν μεν μια έδρα αλλά καλούνται να συνεργαστούν με συναδέλφους διαφόρων εθνικοτήτων, σε διάφορες χώρες, ακόμη κι αν τους “συναντούν” μόνο σε μια οθόνη. Άλλοι χρειάζεται να βρεθούν από τη Θεσσαλονίκη στο Ντουμπάι και να δουλέψουν σε ένα πολυεθνικό εργοτάξιο, με ανθρώπους που μιλούν διάφορες γλώσσες, πιστεύουν σε διάφορες θρησκείες και έχουν γαλουχηθεί με διαφορετικό τρόπο.
Ο/η μηχανικός που θα κερδίσει μια θέση εργασίας είναι σήμερα αυτός/ή που θα μπορέσει να συνεννοηθεί άψογα …με όλους. Ο εργαζόμενος που μπορεί να πατήσει με άνεση πάνω σε όλες τις γέφυρες επικοινωνίας είναι περιζήτητος από τις επιχειρήσεις. Για αυτό και η δυνατότητα προσαρμογής σε επικοινωνιακά θέματα είναι ένα βασικό ζητούμενο soft skill.
Ο εργοδότης θα παραλάβει ίσως δεκάδες βιογραφικά μηχανικών όπως εσύ. Με όλα τα τεχνικά προσόντα που συνδέονται με το πτυχίο του Πολυτεχνείου. Τι θα σε κάνει να ξεχωρίσεις; Μπορείς να συνεργαστείς με ομάδες; Μπορείς να λύσεις σύνθετα προβλήματα, όχι απαραίτητα τεχνικού χαρακτήρα; Διαθέτεις τη δημιουργική σκέψη, που θα επιτρέψει μελλοντικά την ανάπτυξη καινοτομίας;
CareerBuilder: Το ΤΟP-10 των soft skills
Σύμφωνα με την προαναφερθείσα έρευνα τής CareerBuilder, που βασίστηκε σε δείγμα 2000 μάνατζερς ανθρώπινου δυναμικού, το TOP-10 των soft skills, τα οποία “μετράνε” για να ξεχωρίσει ένας υποψήφιος είναι τα εξής:
- Ισχυρή επαγγελματική ηθική
- Αξιοπιστία
- Θετική συμπεριφορά
- Αυτοκινητροδότηση (σ.σ. η μετάφραση είναι πιθανότατα αδόκιμη αλλά φορά τον όρο self motivation)
- Συμπεριφορά προσανατολισμένη στη λειτουργία της ομάδας
- Οργανωτικότητα και ικανότητα διαχείρισης πολλαπλών προτεραιοτήτων και εργασιών
- Δυνατότητα αποδοτικής εργασίας υπό πίεση
- Αποτελεσματικές δεξιότητες επικοινωνίας
- Ευελιξία και
- Αυτοπεποίθηση
Το δε παραπάνω διάγραμμα προσθέτει στη λίστα περισσότερα (προέρχεται από έρευνα δεξιοτήτων, που διενήργησαν το 2011 η RIBA Appointments και το Newcastle University. Η μπάρα με το ανοιχτό μπλε χρώμα καταγράφει τις απόψεις των φοιτητών και εκείνη με το σκούρο μπλε των εργοδοτών).
Πριν καταθέσεις το επόμενο βιογραφικό σου, σκέψου μήπως εκτός από το πτυχίο σου μπορείς να συμπεριλάβεις και όσα από τα παραπάνω soft skills διαθέτεις. Καλή επιτυχία!