Την αντίδραση φορέων της Θεσσαλονίκης – μεταξύ των οποίων και το ΤΕΕ/ΤΚΜ- προκάλεσε η είδηση της νέας προσφυγής στο ΣτΕ, κατά των εργασιών στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης, με στόχο την αναστολή των εργασιών που αφορούν στην απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων.
Την κοινή ανακοίνωση συνυπογράφουν το ΤΕΕ/ΤΚΜ, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, και ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.
«Με αγανάκτηση οι φορείς της πόλης ενημερωθήκαμε για τη νέα προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας σε βάρος του έργου του μετρό από τη γνωστή ομάδα πολιτών, με αίτημα και πάλι την άμεση αναστολή των εργασιών στον σταθμό Βενιζέλου», αναφέρουν οι φορείς στην κοινή ανακοίνωσή τους που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.
«Είναι πλέον πασιφανές πως η εμμονική επιλογή δικαστικών εμπλοκών χωρίς όρια έχει σαφή και μοναδικό στόχο κάποιων την παρεμπόδιση των εργασιών ολοκλήρωσης του μετρό, την πρόκληση νέων δυσβάσταχτων καθυστερήσεων και εν τέλει την αμφισβήτηση του ίδιου του έργου που η πόλη της Θεσσαλονίκης αναμένει», προστίθεται στην ανακοίνωση.
«Χωρίς κανένα ουσιαστικό επιχείρημα, η εν λόγω ομάδα πολιτών επανέρχεται στην τακτική κωλυσιεργίας, επαναλαμβάνοντας θέσεις που η δικαιοσύνη έχει ήδη απορρίψει, αγνοώντας το δημόσιο συμφέρον και αδιαφορώντας για τη ζημία που προκαλεί στο κοινωνικό σύνολο, το οποίο στερείται της λειτουργίας του πιο σημαντικού μέσου μαζικής μεταφοράς της πόλης μας. Η νέα απόπειρα παρακώλυσης και καθυστέρησης της ολοκλήρωσης του μετρό συνιστά μια απολύτως καταδικαστέα τακτική που στρέφεται εναντίον της ίδιας της πόλης, των προοπτικών της, του περιβάλλοντος και των εισοδημάτων των πολιτών. Ειδικά η πρόσφατη προσφυγή, η οποία έρχεται μετά από μια εκκίνηση δικών σε άλλες βαθμίδες της δικαιοσύνης με εμφανή χαρακτηριστικά ρεβανσισμού, επιδιώκει να επιβληθεί ως κρατούσα η κάθε μειοψηφική άποψη, καθώς και να παρακαμφθεί η άποψη της πλειοψηφίας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας που έκρινε ως νόμιμη την επιλεγείσα τεχνική μέθοδο ολοκλήρωσης του έργου του μετρό», υποστηρίζουν οι φορείς.
«Με άλλα λόγια, η ομάδα αυτή πολιτών όχι μόνο δεν σέβεται τη συλλογική βούληση της πόλης της Θεσσαλονίκης να αποκτήσει ένα υπερσύγχρονο μέσο μεταφοράς που θα αναβαθμίσει τις αστικές συγκοινωνίες, αλλά με πρόσχημα ένα υποκριτικό ενδιαφέρον για τα αρχαία περιφρονεί και στοιχειώδεις κανόνες δημοκρατίας. Για αυτούς νόμος είναι η βούλησή τους, οι εμμονές τους και οι σκοπιμότητές τους- η συντεταγμένη πολιτεία και η δικαιοσύνη πρέπει να υποτάσσονται σε αυτές. Φτάνει πια! Η Θεσσαλονίκη δεν αξίζει τέτοια μεταχείριση», συνεχίζουν.
«Όλοι οι φορείς της πόλης, με τη νόμιμη εντολή των πολιτών τους οποίους εκπροσωπούμε, εκφράζουμε αφενός την έντονη αποδοκιμασία προς αυτές τις μεθοδεύσεις και τους τακτικισμούς και αφετέρου τη στήριξη στις προσπάθειες άμεσης ολοκλήρωσης του έργου, χωρίς άλλες καθυστερήσεις και αναβολές. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η ασεβής αυτή απόπειρα εργαλειοποίησης της Δικαιοσύνης εις βάρος της πόλης και των πολιτών της θα πέσει στο κενό. Φυσικά, ως θιγόμενοι φορείς της πόλης, με το έννομο συμφέρον που το Συμβούλιο της Επικρατείας μας αναγνωρίζει, θα προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε το έργο του μετρό να παραδοθεί στους πολίτες, όπως τους αξίζει, σε πλήρη λειτουργία και με τα αρχαιολογικά ευρήματα στη θέση τους», καταλήγει η ανακοίνωση.
Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ έχει ήδη εκδώσει δύο αποφάσεις, σύμφωνα με τις οποίες είναι νόμιμο να μεταφερθούν οι αρχαιότητες που εντοπίσθηκαν στον σταθμό Βενιζέλου.