
Πηγή φωτογραφίας: Linkedin Pulse
Για πολλούς από εμάς το 2016 ξεκίνησε με μια υπόσχεση -την υπόσχεση ότι στη διάρκεια του νέου χρόνου θα πετύχουμε όσα μας “ξέφυγαν” τον προηγούμενο. Η θλιβερή αλήθεια είναι ότι σύμφωνα με τις στατιστικές, σχεδόν το 80% ημών θα έχει ξεχάσει την υπόσχεση μέχρι το τέλος Ιανουαρίου ή τις αρχές Φεβρουαρίου το αργότερο. Και μέχρι την πρωτοχρονιά του 2017 μόλις το 5% θα έχει πετύχει στους στόχους που έθεσε.
Σύμφωνα με άρθρο του δρος Travis Bradberry*, συνιδρυτή και προέδρου της TalentSmart (η οποία παρέχει υπηρεσίες τόνωσης της συναισθηματικής νοημοσύνης στο 75% των εταιριών τού Fortune 500) και ενός εκ των συγγραφέων του μπεστ σέλερ “Emotional Intelligence 2.0”, υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους είμαστε τόσο κακοί στο να πετυχαίνουμε τους στόχους μας -τους λόγους αυτούς περιγράφει στο Linkedin Pulse.
Μεγάλες …μπουκιές
Ο πρώτος είναι ότι οι …μπουκιές μας είναι συχνά μεγαλύτερες από αυτές που μπορούμε να μασήσουμε. Μπορεί να μας φαίνεται λογικό να προσθέσουμε τρεις ή τέσσερις νέες δεξιότητες στο βιογραφικό μας, αλλά ο εγκέφαλός μας δεν μπορεί να ανέλθει στο ύψος των προσδοκιών μας. Οταν προσπαθούμε να αναπτύξουμε πολλά νέα skills ταυτόχρονα, αυτά εξελίσσονται σε ανταγωνιστικές επιδιώξεις και καταλήγουμε αποθαρρυμένοι, κουρασμένοι και με διάσπαση προσοχής.
Όταν τα συναισθήματά μας γίνονται εχθρός
Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο δεν πετυχαίνουμε τους στόχους μας είναι κατά τον βραβευμένο δόκτορα η κακή τάση των συναισθημάτων μας να εξελίσσονται σε …πειρατές τής συμπεριφοράς μας. Χωρίς την ισχυρή ικανότητα να αναγνωρίζουμε και να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματά μας την ώρα που εκδηλώνονται, οι παλιές κακές συνήθειες αποδεικνύονται …πολύ σκληρές για να πεθάνουν.
Κατά τον Bradberry, τα καλά νέα είναι ότι μπορείς να αντιμετωπίσεις αυτά τα προβλήματα και να κάνεις τις αλλαγές που επιθυμείς αναπτύσσοντας ένα και μόνο ένα skill: τη συναισθηματική νοημοσύνη (EQ). Αν αυτό σας φαίνεται σαν new age …ελαφρότητα, το γεγονός είναι κατά τον δόκτορα ότι τις τελευταίες δύο δεκαετίες ολοένα περισσότερες έρευνες αποδεικνύουν ότι η συναισθηματική νοημοσύνη είναι ο πιο ισχυρός παράγοντας επιτυχίας που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα. Επηρεάζει τα πάντα: από τις επιδόσεις μας στη δουλειά μέχρι την ποιότητα της προσωπικής μας ζωής.
Το υψηλό EQ φέρνει περισσότερα λεφτά
Μάλιστα, σε έρευνα που έκανε ο ίδιος, η συναισθηματική νοημοσύνη “κοντραρίστηκε” με άλλα 33 κρίσιμα επαγγελματικά προσόντα και αποδείχτηκε ισχυρότερη από τα περισσότερα εξ αυτών. Δεν είναι να απορεί κάποιος, γράφει, που εννέα στους δέκα κορυφαίους ανθρώπους από άποψη επιδόσεων στην εργασία έχουν υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη. Ούτε ότι οι άνθρωποι με υψηλό EQ έχουν αποδοχές υψηλότερες κατά 28.000 δολάρια ετησίως σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους με χαμηλό EQ.
Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο λιμπικό σύστημα
Γιατί όμως η συναισθηματική νοημοσύνη είναι τόσο σημαντική; Eίτε το γνωρίζουμε είτε όχι, γράφει ο δόκτωρ, το κίνητρο πίσω από κάθε δράση μας είναι ενδόμυχα συναισθηματικό. Ολες οι αισθήσεις μας εισέρχονται στη βάση του εγκεφάλου μας και πριν προλάβουμε να τις επεξεργαστούμε με βάση τη λογική, τα ερεθίσματά τους ταξιδεύουν μέσα στο λιμπικό (γνωστό και ώς μεταιχμιακό) σύστημα -εκεί δηλαδή όπου γεννιούνται τα συναισθήματα. Αυτό διασφαλίζει ότι η πρώτη μας αντίδραση σε κάτι είναι πάντα συναισθηματική. Ετσι είμαστε πλασμένοι…
Η υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη λοιπόν διασφαλίζει την πιο αποτελεσματική επικοινωνία ανάμεσα στα κέντρα της λογικής και του συναισθήματος στον εγκέφαλό μας. Καθώς τη βελτιώνουμε, αναβαθμίζεται και η ικανότητα μάς να αντιλαμβανόμαστε και να ελέγχουμε τα πρωτογενή κίνητρα της συμπεριφοράς μας. Ετσι μπορούμε να επικεντρώνουμε ξελαφρωμένπο την ενέργειά μας σε ένα πράγμα με καταπληκτικά αποτελέσματα υποστηρίζει.

Πηγή φωτογραφίας: Linkedin Pulse
Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι “φτιαγμένη” από τέσσερις πυρηνικές δεξιότητες, που δημιουργούν δύο κυρίαρχες ικανότητες: την προσωπική ικανότητα και την κοινωνική ικανότητα.
Η προσωπική ικανότητα αποτελείται από την αυτογνωσία και τη δυνατότητα αυτοδιαχείρισης και σχετίζεται περισσότερο με τον εαυτό μας ώς άτομο παρά με τη διάδραση με άλλους ανθρώπους. Είναι αυτό που μας βοηθά να συνειδητοποιήσουμε τα συναισθήματά μας και να διαχειριστούμε τη συμπεριφορά και τις τάσεις μας.
Η κοινωνική ικανότητα αποτελείται από τη δυνατότητά μας να αναγνωρίζουμε και να διαχειριζόμαστε τις σχέσεις μας , καθώς και να αντιλαμβανόμαστε τις διαθέσεις, τη συμπεριφορά και τα κίνητρα των άλλων ανθρώπων, ώστε να ανταποκρινόμαστε αποδοτικά σε αυτά.
Σε ποιους τομείς μπορεί να βοηθήσει η αύξηση του EQ μας;
– Διαχείριση χρόνου
Ο χρόνος είναι κάτι που ουδείς διαθέτει σε αφθονία. Ίσως για αυτό κάθε μήνα γίνονται περίπου 111 εκατ. αναζητήσεις της φράσης “Time Management” (διαχείριση χρόνου) στο Google. To να δημιουργήσεις ένα καλό πρόγραμμα για όσα πρέπει να κάνεις στηρίζεται στη λογική. Αλλά το να το υλοποιήσεις όπως το σχεδίασες έχει πολλά να κάνει με το συναίσθημα. Πολλοί από εμάς ξεκινάμε τη μέρα μας με τις καλύτερες προθέσεις για τη διαχείριση του χρόνου μας, αλλά αρκεί ένα μπερδεμένο e-mail από έναν συνάδελφο ή ένα απαιτητικό τηλεφώνημα από έναν φίλο για να μας εκτροχιάσει. Όταν οι αντιπερισπασμοί προέρχονται από εμάς τους ίδιους απαιτούν καλή αυτοδιαχείριση. Όταν προέρχονται από άλλους -πχ, από έναν …ζοχαδιασμένο συνάδελφο- απαιτούν ικανότητα καλής διαχείρισης των σχέσεών μας, ώστε οι προτεραιότητες που θέτουμε στο πρόγραμμά μας να παραμείνουν προτεραιότητες. Και τα δύο έχουν να κάνουν με τη συναισθηματική νοημοσύνη.
– Αποδοχή της αλλαγής
“Δείξτε μου κάποιον που λέει ότι αγαπάει την αλλαγή ανά πάσα στιγμή και θα σας δείξω έναν ψεύτη με καλές προθέσεις”, υποστηρίζει ο δόκτωρ. Η αλλαγή είναι άβολη για τον καθένα σε συγκεκριμένες εποχές ενώ για ορισμένους από εμάς είναι κάτι που μας κάνει να ανατριχιάζουμε. Αυτοί όμως που εφαρμόζουν καλύτερη αυτοδιαχείριση και έχουν μεγαλύτερη αυτογνωσία είναι σε θέση να διαχειριστούν την αλλαγή πιο εύκολα από τους άλλους. Κι αυτό γιατί μπορούν να συνειδητοποιήσουν ευκολότερα πότε η αλλαγή βρίσκεται προς των πυλών αλλά και πώς ακριβώς τους επηρεάζει. Η δε αυτοπειθαρχία τους βοηθά να μείνουν ψύχραιμοι -και να έχουν συναίσθηση του γεγονότος ότι ακόμη και οι πιο σταθερές όψεις της ζωής μας δεν βρίσκονται υπό τον πλήρη έλεγχό μας.
– Δυναμισμός
Η υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη συχνά συγχέεται με την τάση μας να είμαστε καλοί με τους άλλους. Στην πραγματικότητα, η αντίδραση με την υψηλότερη συναισθηματική νοημοσύνη είναι συχνά εκείνη κατά την οποία εκφράζουμε τη γνώμη μας ανοιχτά και άμεσα. “Για να παραφράσουμε τον Αριστοτέλη, το να θυμώσουμε είναι εύκολο. Το να θυμώσουμε με τον κατάλληλο άνθρωπο, τη σωστή στιγμή και στον κατάλληλο βαθμό, είναι συναισθηματική νοημοσύνη” γράφει ο Bradburry. Συναισθηματική νοημοσύνη δεν σημαίνει ότι αφήνεις του άλλους να σε ποδοπατήσουν. Σημαίνει να ξέρεις πώς νιώθεις, να “διαβάζεις” τον άλλον με ακρίβεια και να εκφράζεσαι με τον τρόπο που αποφέρει το καλύτερο αποτέλεσμα. Οι άνθρωποι με υψηλό EQ αντιδρούν έτσι αυθόρμητα.
– Λήψη εξαιρετικών αποφάσεων
Μας πήρε πολύ καιρό να συνειδητοποιήσουμε ότι τα συναισθήματά μας δεν μπορεί και δεν πρέπει να αγνοούνται όταν λαμβάνουμε αποφάσεις. Οι νευροεπιστήμονες έχουν αποδείξει ότι πολλές φορές οι πιο λογικές αποφάσεις λαμβάνονται όταν εμπιστευόμαστε τα συναισθήματά μας. Ωστόσο για να “δουλέψει” αυτό όντως, πρέπει να ξέρουμε τι ακριβώς νιώθουμε και γιατί νιώθουμε έτσι. Αυτό πάει “πακέτο” με τη συναισθηματική νοημοσύνη.
– Καταπληκτικές παρουσιάσεις
Πολύ λίγα πράγματα προκαλούν περισσότερο πρωτόγονο φόβο στους ανθρώπους στις ανεπτυγμένες χώρες από το να σταθούν μπροστά σε ένα μεγάλο κοινό και να τού μιλήσουν. Ακόμη και οι πιο εύγλωττοι εξ ημών μπορεί να “πετάξουν” απίστευτες …κοτσάνες εξαιτίας του άγχους της έκθεσης μπροστά σε ένα μεγάλο κοινό. Για αυτό και οι πιο εμπνευστικές (sic) παρουσιάσεις είναι αυτές κατά τις οποίες ο ομιλών παρουσιάζει πρώτα τη θετική πλευρά του εαυτού του…στον εαυτό του. Λίγη θετική ρητορεία στον εαυτό , με υπενθύμιση όλων των επιτυχιών του καθενός και των λόγων για τους οποίους προσκλήθηκε να μιλήσει για το συγκεκριμένο θέμα σε ένα κοινό (δηλαδή το πόσο καλά κατέχει το θέμα) επιτρέπει στον αποτελεσματικό ομιλητή να χρησιμοποιήσει το άγχος του δημιουργικά. Αν νομίζετε ότι αυτό είναι ανόητο, μάλλον δεν το έχετε δοκιμάσει, λέει ο Bradburry, και συνεχίζει: “Η συναισθηματική νοημοσύνη δεν μας βοηθά απλά να συνειδητοποιήσουμε τα συναισθήματά μας αλλά μας εξοπλίζει και με στρατηγικές για να μην τα αφήνουμε να μας εμποδίζουν. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε;
*Εκτός από τις ιδιότητές του που αναφέρθηκαν εισαγωγικά και τα βιβλία του που έχουν μεταφραστεί σε 25 γλώσσες και κυκλοφορούν σε 150 χώρες, ο Dr. Travis Bradberry έχει παρουσιαστεί για τις εξαιρετικές επιδόσεις του ώς επαγγελματίας σε άρθρα στα Newsweek, TIME, BusinessWeek, Fortune, Forbes, Fast Company, Inc., USA Today, The Wall Street Journal, The Washington Post και The Harvard Business Review.
Αρθρο με πληροφορίες από το linkedin Pulse
Διαβάστε το πρωτότυπο άρθρο ΕΔΩ (αγγλική γλώσσα)