Το cloud “βρέχει” ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις

Πηγή φωτογραφίας:greylock, flickr, creativecommons

Πηγή φωτογραφίας:greylock, flickr, creativecommons

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, το cloud ακουγόταν στους περισσότερους σαν κάτι τουλάχιστον …νεφελώδες. Σήμερα ποσοστό 53% των επιχειρήσεων-χρηστών του υπολογιστικού νέφους (cloud) εκτιμούν ότι θα δουν τα έσοδά τους να αυξάνονται στην επόμενη διετία χάρη σε αυτό. Η αισιοδοξία του δεν είναι ανεδαφική.

          Σύμφωνα με έρευνα, οι επιχειρήσεις που αξιοποιούν το cloud αποκόμισαν κατά μέσο  όρο πρόσθετα έσοδα 1,6 εκατ. δολαρίων ανά εγκατεστημένη εφαρμογή ιδιωτικού ή δημόσιου νέφους (private ή public cloud). Από πού προήλθαν αυτά τα έσοδα; Σύμφωνα με τους ερωτηθέντες από τη μετατόπιση των πόρων για τεχνολογίες πληροφορικής από τις παραδοσιακές δραστηριότητες συντήρησης σε μια νέα, πιο καινοτόμο στρατηγική.

          Παράλληλα, οι επιχειρήσεις, που έχουν υιοθετήσει την τεχνολογία cloud, έχουν επιτύχει μέση μείωση κόστους 1,2 εκατ. δολαρίων ανά εγκατεστημένη εφαρμογή. Τα οφέλη αυτά προέρχονται κατά τους ερωτηθέντες από τη βελτίωση της ευελιξίας τους, την αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων, την άμβλυνση του κινδύνου, τη μείωση του κόστους των υποδομών και τις παροχές ανοικτού κώδικα.

           Το cloud “βρέχει” ευκαιρίες λοιπόν και ξ έρευνα της IDC, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Cisco, επαληθεύει ότι πάνω από τέσσερις στους δέκα οργανισμούς και επιχειρήσεις (ποσοστό 44%) είτε χρησιμοποιούν ήδη το cloud είτε σκοπεύουν να υιοθετήσουν υπηρεσίες και υποδομές private cloud.  Την τιμητική του έχει και το υβριδικό νέφος (hybrid cloud), ένας συνδυασμός δημόσιου και ιδιωτικού cloud: το 64% όσων επιχειρήσεων έχουν υιοθετήσει το οικοσύστημά του, πλέον καλοβλέπουν τις τεχνολογίες και τις υποδομές του hybrid cloud.

          Η τεχνολογία της υπολογιστικής νέφους έχει κι αυτή τα διάφορα στάδια ωριμότητας στους χρήστες της, από τους rookies μέχρι τους “ώριμους”. Η IDC συγκεκριμένα χωρίζει τη χρήση του cloud σε πέντε διαφορετικά στάδια: ad-hoc, opportunistic (ευκαιριακή), repeatable (επαναλαμβανόμενη), managed (διαχειριζόμενη) και  optimised (βελτιστοποιημένη).

          Αναμενόμενα, οι ΗΠΑ παρουσιάζουν το υψηλότερο ποσοστό “ώριμων” χρηστών του cloud (34%), ενώ κατά πόδας ακολουθούν οι χώρες Μ.Βρετανία (27%), Γαλλία (22%) και Γερμανία (21%).

Comments are closed