Σε παράταση, λόγω του lockdown που έχει επιβληθεί για τον περιορισμό διασποράς του κορωνοϊού, οδηγήθηκε η προθεσμία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκ μέρους των κατασκευαστικών εταιρειών, για το έργο αναβάθμισης της εσωτερικής περιφερειακής οδού της Θεσσαλονίκης η οποία έληγε στις 19 Νοεμβρίου.
Η νέα ημερομηνία που έχει οριστεί είναι η 8η Δεκεμβρίου. Μετά το πέρας της προθεσμίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα επιλεγούν τα σχήματα τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις της προκήρυξης του διαγωνισμού τα οποία περνούν στη δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας σύμφωνα με όσα προβλέπονται για έργα τα οποία κατασκευάζονται με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Σε αυτή τη δεύτερη φάση οριστικοποιείται το ακριβές φυσικό αντικείμενο του έργου και στη συνέχεια προχωρά η εκπόνηση των μελετών (γεωτεχνική, περιβαλλοντική, στατική κ.ο.κ.). Ακολουθεί η επόμενη φάση, ο ανταγωνιστικός διάλογος με τους τελικούς υποψήφιους αναδόχους, στη διάρκεια της οποίας θα αξιολογηθεί το ύψος καθώς και η προέλευση των κεφαλαίων τα οποία θα κληθεί να βάλει ο ανάδοχος, πέραν της συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου.
Το έργο για το flyover της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης αποτελεί το μεγαλύτερο οδικό έργο-ΣΔΙΤ της χώρας. Το αντικείμενο του έργου είναι η αναβάθμιση της ανατολικής πλευράς της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης σε μήκος 13χλμ με τη δημιουργία ενός ανισόπεδου άξονα που θα εδράζεται σε γέφυρες. Θα ξεκινά από τον Α/Κ Κ5 (στο ύψος του Παπαγεωργίου) και θα καταλήγει στον Α/Κ Κ10 (Κωνσταντινουπολίτικα).
Παράλληλα θα ανακατασκευαστεί η υφιστάμενη οδός στο σύνολο του εύρους του καταστρώματός της, της διαπλάτυνσης κατά μία λωρίδα κυκλοφορίας και Λ.Ε.Α. στο τμήμα τής Περιφερειακής από τον Α/Κ Κ10 έως Α/Κ Κ12. Τέλος θα βελτιωθούν τα λειτουργικά και γεωμετρικά χαρακτηριστικά της υφιστάμενης (ανατολικής πλευράς) της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για ένα από τα εντυπωσιακότερα νέα έργα που υλοποιεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών που είναι και η Αναθέτουσα Αρχή και ένα έργο-σημαία για τη Θεσσαλονίκη.
Το κόστος του έργου εκτιμήθηκε σε 462 εκατ. ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 373,2 εκατ.ευρώ), ξεπερνώντας -χρηματικά- τα αντίστοιχα έργα-ΣΔΙΤ για το τμήμα του ΒΟΑΚ Χερσόνησος-Νεάπολη και τον άξονα Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη.
Ο διαγωνισμός, όπως όλες οι αντίστοιχες ΣΔΙΤ, αποτελείται από τρεις φάσεις. Η πρώτη είναι με την εκδήλωση ενδιαφέροντος (ή αλλιώς η προεπιλογή), στη συνέχεια είναι η Β`φάση που όμως χωρίζεται σε δύο υποτμήματα. Η Β`1 Φάση είναι ο διάλογος στον οποίο θα συμμετέχουν οι ενδιαφέρομενοι επενδυτές, το υπουργείο Υποδομών και η τοπική κοινωνία. Από εκεί θα προκύψει επακριβώς το φυσικό αντικείμενο του έργου, θα εκπονηθούν οι μελέτες και θα ληφθούν οι εγκρίσεις τους (με κορυφαία την περιβαλλοντική μελέτη).
Στην Β`2 φάση, οι εναπομείναντες επενδυτές θα υποβάλλουν την δεσμευτική τους προσφορά και από εκεί θα προκύψει ο ανάδοχος της ΣΔΙΤ. Η διάρκεια της ορίστηκε σε 30 χρόνια (360 μήνες). Στο διάστημα αυτό συμπεριλαμβάνεται και η κατασκευή του έργου που θα απαιτήσει περίπου τέσσερα χρόνια.