Τροπολογία για τους πόρους του “Πράσινου Ταμείου”

Η δυνατότητα διάθεσης, στο «Πράσινο Ταμείο», μέρους των εσόδων από τον εκπλειστηριασμό δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και η εξαίρεση ποσών από τον περιορισμό διάθεσης των εσόδων του, προβλέπονται με τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που συμπεριελήφθη στο ν/σ «Δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς υποψήφιων οδηγών και οδηγών για τη χορήγηση αδειών οδήγησης οχημάτων, άλλες διατάξεις για τις άδειες οδήγησης και λοιπές διατάξεις», του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, τα έσοδα του «Πράσινου Ταμείου» υπολογίζονται για το 2019 σε 18 εκατ. ευρώ και «στόχος της προτεινόμενης ρύθμισης είναι η απελευθέρωση τμήματός τους και η διοχέτευσή τους στη στήριξη και προώθηση περιβαλλοντικών δράσεων».

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «απελευθέρωση πόρων προβλέπεται επίσης για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών, για τα ευρωπαϊκά ανταγωνιστικά προγράμματα και το ΕΣΠΑ, για την αξιοποίηση δωρεών και χορηγιών και για την καταβολή φόρων και άλλων υποχρεώσεων του Πράσινου Ταμείου, πάνω από το όριο του 2,5%».

Στο ίδιο σχέδιο νόμου έχει εισαχθεί και δεύτερη τροπολογία του ΥΠΕΝ που αφορά τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) και προβλέπει, μεταξύ άλλων την παράταση συγκρότησής τους μέχρι τη δημοσίευση του Νόμου, εντός της οποίας οι δήμοι θα ολοκληρώσουν τις διαδικασίες σχηματισμού και προσαρμογής των Φορέων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σ. Φάμελλος, παρουσιάζοντας την τροπολογία δεσμεύτηκε για την ολοκλήρωση όλων των διοικητικών θεμάτων των ΦοΔΣΑ, εντός του Φεβρουαρίου, ώστε να ενεργοποιηθούν οι δράσεις ανακύκλωσης και η υλοποίηση των έργων υποδομής που χρηματοδοτεί το ΕΣΠΑ.

Δείτε ολόκληρη την τροπολογία ΕΔΩ.

 

Comments are closed