Γ.Τσακούμης: Οι έξυπνες εφαρμογές θα πρέπει να έχουν αντίκρισμα στην καθημερινότητα των πολιτών

Στο πλαίσιο της έκθεσης Beyond 4.0, η οποία διοργανώθηκε στη ΔΕΘ στις 29/9 – 1/10, o Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Γιώργος Τσακούμης συμμετείχε σε πάνελ με θέμα: «The city of the future: how cities incorporate new technologies to improve the quality of life».

Ο κ. Τσακούμης επεσήμανε ότι αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε σε πολύ καλό επίπεδο όσον αφορά στη μετατροπή των πόλεων σε «έξυπνες». Χαρακτηριστικά είπε ότι: «Όλες σχεδόν οι πόλεις της Ελλάδας εφαρμόζουν αυτήν τη στιγμή ψηφιακές εφαρμογές. Άλλωστε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει επενδύσει σε αυτό το κομμάτι και έχει κάνει σημαντική δουλειά προς αυτήν την κατεύθυνση. Εκτιμώ ότι 2030 θα μπορούμε να πούμε ότι έχουμε κάποιες έξυπνες πόλεις την Ελλάδα».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στη σπουδαιότητα των χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ λέγοντας ότι απαιτείται ολιστική προσέγγιση ώστε να καταφέρουμε να φτάσουμε στον στόχο: πόλεις με μειωμένη ρύπανση, με μειωμένη ενεργειακή κατανάλωση και με εύκολες και γρήγορες μεταφορές. «Δεν αρκεί δηλαδή να έχουμε και να παρουσιάζουμε έξυπνες εφαρμογές. Θα πρέπει αυτές να εφαρμόζονται στην καθημερινότητα του πολίτη και να βλέπει και ο ίδιος τα οφέλη», κατέληξε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ.

Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης οι: κ. Γεωργία Λιγνού Σύμβουλος Αστικής Αειφορίας της Uni Systems, ο κ. Σωτήρης Μπατζιάς, Strategy Director και smart city leader της Deloitte Greece και ο κ. Άγγελος Δραγκόλας Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος στην εταιρεία IANIC.

Οι ομιλητές τόνισαν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο, όπου σημειώνονται μεγάλες αλλαγές και με τη χρήση της τεχνολογίας, οι πόλεις «μεταμορφώνονται» σε έξυπνες.

Comments are closed