Τhess INTEC: Εντός τριμήνου το Π.Δ. για το τεχνολογικό πάρκο

Mέσα στο επόμενο τρίμηνο, το Thess INTEC αναμένει τη θετική γνωμοδότηση του ΣτΕ επί της συμπληρωματικής Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και την έκδοση του Π.Δ, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την αδειοδότηση του έργου κατασκευής του τεχνολογικού πάρκου 4ης γενιάς, που πρόκειται να δημιουργηθεί στην Ανατολική Θεσσαλονίκη. Όπως είπε από το 3ο Thessaloniki Metropolitan Summit του Εconomist , o πρόεδρος του Thess INTEC κ. Νίκος Ευθυμιάδης, εάν στο επόμενο τρίμηνο έχει εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα, τότε στα επόμενα δύο με δυόμισι χρόνια το Πάρκο θα αποτελεί γεγονός.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ ΜΠΕ, είπε ότι το Πάρκο από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του αναμένεται να απασχολεί περί τις 2.000 εργαζόμενους, οι οποίοι θα καλύψουν τις ανάγκες για ανθρώπινο δυναμικό, που θα δημιουργηθούν από τις επενδύσεις για τις πρώτες φάσεις του ThessINTEC και της επένδυσης των Ισραηλινών επενδυτών, αλλά και  τη δημιουργία 11.000 τμ εργαστηριακών χώρων από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), που έχει ήδη εγκριθεί. Πρόσθεσε δε, ότι πολλές πολυεθνικές έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον να συνδεθούν με το ThessINTEC και βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικές συνομιλίες.

Ο κ. Ευθυμιάδης χαρακτήρισε ακόμα το ThessINTEC ως «ένα μέρος που θα είναι game changer» (που θα αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού), ενώ αναφερόμενος στη συνεργασία με το Ισραήλ, για την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες διάρκειας τριών ετών που έχουν ήδη τελεσφορήσει, επισήμανε ότι υπάρχουν μεγάλες ομοιότητες μεταξύ των δύο χωρών και ιστορικοί δεσμοί ειδικά με την πόλη της Θεσσαλονίκης, αλλά η συνέργεια «δεν είναι συναισθηματικό θέμα, αλλά επιχειρηματικό και πρακτικό». Με τους 250.000 φοιτητές και φοιτήτριες της, τις εξωστρεφείς εταιρείες της, τις και το ευνοϊκό προφίλ διαβίωσης, η Θεσσαλονίκη μπορεί να αποτελέσει «μαγνήτη» για πολυεθνικές και ψηφιακούς νομάδες.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας για το ThessIntec είπε ότι θα φέρει μια σειρά επιχειρήσεων από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και άλλες χώρες του πλανήτη για να επενδύσουν. Για την ενεργειακή στρατηγική της Ελλάδας, είπε πως «η χώρα έχει ακολουθήσει μια πετυχημένη στρατηγική στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης, αλλά και της δίκαιης μετάβασης στις περιοχές που βασίζονται στην παραγωγή ενέργειας από άνθρακα». Επιπλέον, η Ελλάδα βρίσκεται στην 7η θέση παγκοσμίως στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, αφού σχεδόν 50% της αναλισκόμενης ενέργειας που προέρχεται από ΑΠΕ. «Την περίοδο 2014 – 2019 συνδέαμε 200 MW ετησίως και τώρα δημιουργούμε μονάδες 1.700 MW και θα πάμε στις 2.000 MW ετησίως», σημείωσε, δίνοντας έμφαση στο «στοίχημα της απεξάρτησης από τον άνθρακα το οποίο επιτυγχάνεται». Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θα στηρίξει τις περιοχές της δίκαιης μετάβασης, όπως η Δυτική Μακεδονία και η Μεγαλόπολη. Στις περιοχές αυτές, όπως είπε ο κ. Σκρέκας, θα δημιουργηθούν θύλακες τεχνολογίας, χώροι βιομηχανικής παραγωγής, αλλά και αγροτικών καλλιεργειών.

«Στην Δυτική Μακεδονία θα δημιουργηθεί ένας από τους λίγους υπερυπολογιστές που θα λειτουργούν στη χώρα, ενώ έχει εκφραστεί το ενδιαφέρον για τη δημιουργία mega-factory παραγωγής μπαταριών λιθίου» κατέληξε.

Comments are closed