Υδατοδρόμια σε 14 λιμάνια και λίμνες της Βόρειας Ελλάδας

Προχωρά το σχέδιο ανάπτυξης του δικτύου των υδατοδρομίων στις λίμνες και στα λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας. Αυτό προέκυψε κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, μεταξύ του Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων Κεντρικής Μακεδονίας και πρώην Προέδρου του ΤΕΕ/ΤΚΜ, κ. Πάρι Μπίλλια και του Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της Hellenic Seaplanes, κ. Νικόλαου Χαραλάμπους, στα γραφεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο κ. Χαραλάμπους αναφέρθηκε εκτενώς στο πλάνο της εταιρείας για την εκκίνηση των διαδικασιών αδειοδότησης και δημιουργίας υδατοδρομίων στους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο θα περιλαμβάνει την αεροπορική διασύνδεση λιμνών και λιμανιών της εν λόγω περιφέρειας αλλά και την πραγματοποίηση ταξιδιών με υδροπλάνα στις λίμνες της Δυτικής Μακεδονίας, στο υδατοδρόμιο της Λίμνης Παμβώτιδας στα Ιωάννινα καθώς και σε πληθώρα υδατοδρομίων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, των Σποράδων και της Θεσσαλίας με επίκεντρο το περιφερειακό υδατοδρόμιο Βόλου.

Ολική κάλυψη των νομών της Κεντρικής Μακεδονίας

Η ατζέντα των θεμάτων προς συζήτηση περιελάμβανε μεταξύ άλλων την προσθήκη 14 υδατοδρομίων στον περιφερειακό χωροταξικό σχεδιασμό.

Συγκεκριμένα το δίκτυο Κεντρικής Μακεδονίας θα αποτελείται από τα υδατοδρόμια στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στο λιμάνι Ν. Επιβατών στο Θερμαϊκό Κόλπο, στον Πλαταμώνα, στο Λιτόχωρο, στην παραλία Κατερίνης, στην μαρίνα της Πύδνας, στη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, στην Χαλκιδική με δύο διαφορετικές υποδομές φιλοξενίας υδροπλάνων, στο Άγιον Όρος, στην Ασπροβάλτα καθώς και στις λίμνες Κερκίνης, Βόλβης και Δοϊράνης.

Περιηγητικές πτήσεις και θρησκευτικός τουρισμός στο επίκεντρο των υδροπλάνων

Είναι άξιο αναφοράς ότι στο πτητικό σχέδιο της Hellenic Seaplanes δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην όσο μεγαλύτερη αξιοποίηση των προορισμών, που ξεπερνά την πραγματοποίηση μόνο οργανωμένων και ναυλωμένων πτήσεων σε αυτούς.

Ειδικότερα η Hellenic Seaplanes δρομολογεί τη σχεδίαση τουριστικών πακέτων περιηγητικών πτήσεων πάνω από βασικά αξιοθέατα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπως επίσης και την ενίσχυση του θρησκευτικού-προσκυνηματικού τουρισμού με πακέτα που διασυνδέουν εύκολα και γρήγορα τους ενδιαφερόμενους επιβάτες με το Άγιο Όρος όπως επίσης και άλλους σημαντικούς προσκηνυματικούς τόπους και μοναστήρια της Βόρειας Ελλάδας.

Για την εκκίνηση των συζητήσεων και των διαδικασιών για την δημιουργία υδατοδρομίων στην Κ. Μακεδονία, ο κ. Μπίλλιας ανέφερε ότι: «Τα λιμάνια και οι λίμνες που υπάγονται στους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας αποτελούν έναν πολύ σημαντικό κόμβο που μπορεί να αξιοποιηθεί στο έπακρο χάρις στα υδατοδρόμια και στις αερομεταφορές με τα υδροπλάνα. Είμαστε πεπεισμένοι ότι με την δημιουργία των 14 υδατοδρομίων θα διευρυνθούν οι διέξοδοι μετακίνησης των κατοίκων όλων των νομών της Κεντρικής Μακεδονίας και θα απλουστευθεί η διασύνδεσή τους με τις γύρω περιοχές. Η Βόρεια Ελλάδα θα στηρίξει την επένδυση των υδατοδρομίων και ευελπιστούμε οι διαδικασίες των αδειοδοτήσεων να ξεκινήσουν άμεσα».

Από την πλευρά του, ο κ. Χαραλάμπους δήλωσε πως: «Δεν παρεκκλίνουμε από το όραμά μας η Ελλάδα να αποκτήσει το μεγαλύτερο δίκτυο υδατοδρομίων στο κόσμο για αυτό δουλεύουμε εντατικά πάνω στο πλάνο της αδειοδότησης και δημιουργίας υδατοδρομίων οπουδήποτε αυτό είναι εφικτό, είτε πρόκειται για παραθαλάσσια περιοχή, είτε για νησί ή λίμνη. Το συνεχώς εξελισσόμενο δίκτυο υδατοδρομίων από σήμερα ισχυροποιείται ακόμα πιο πολύ με την προσθήκη των 14 υδατοδρομίων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Με την αποφασιστικότητά της η κυβέρνηση έχει επισφραγίσει την έναρξη των υδροπλάνων το 2022 και θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη ώστε να μιλάμε σύντομα για την εκκίνηση των αδειοδοτικών διαδικασιών στα λιμάνια και στις λίμνες της Μακεδονίας με στόχο οι ντόπιοι και οι τουρίστες των περιοχών αυτών να μετατραπούν σε επιβάτες των υδροπλάνων.

Comments are closed