Υπεγράφη η διακρατική συμφωνία για το διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Β. Μακεδονίας

Διακρατική Συμφωνία για την κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας υπέγραψε στις 09/07/21, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας.

Ο νέος αγωγός φυσικού αερίου θα έχει συνολικό μήκος 123 χιλιομέτρων, 55 εκ των οποίων σε ελληνικό έδαφος, και θα εκτείνεται από τη Νέα Μεσημβρία, κοντά στη Θεσσαλονίκη, προς το Νετιτόνο μέσω της Γευγελής.

Τη συμφωνία συνυπέγραψε ο Υπουργός Οικονομίας της Βόρειας Μακεδονίας, κ. Kreshnik Bekteshi, παρουσία του Πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, κ. Zoran Zaev, του Αναπληρωτή Πρωθυπουργού Υπεύθυνου για Οικονομικά θέματα, κ. Fatmir Bitikji, του Διευθύνοντος Συμβούλου του MER JSC, κ. Bajram Rexhepi, του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κ. Geoffrey Pyatt και της Διευθύνουσας Συμβούλου του ΔΕΣΦΑ, κ. Maria Rita Galli.

Η αρχική ικανότητα μεταφοράς θα φθάνει τα 1,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, με δυνατότητα επέκτασης στα 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί μελέτες προκειμένου ο αγωγός να διαθέτει τις προδιαγραφές και για την μεταφορά πράσινου υδρογόνου. Το έργο αναμένεται να κοστίσει 110 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 51,4 εκατομμύρια θα επενδυθούν από τον ΔΕΣΦΑ στην ελληνική πλευρά του έργου, μετά τη διενέργεια market test στο επόμενο διάστημα.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Με τον αγωγό αυτό καταφέρνουμε να πετύχουμε δύο στόχους: Αναβαθμίζουμε τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τη θέση της ως ένα ενεργειακό σταυροδρόμι που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το εθνικό μας σύστημα στη Βόρεια Μακεδονία.  Επιπλέον, δίνουμε τη δυνατότητα στον βόρειο γείτονά μας να μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμά του, να πετύχει την ενεργειακή μετάβαση και σταδιακά να αντικαταστήσει πιο ρυπογόνες πηγές ηλεκτροπαραγωγής με το φυσικό αέριο και να συμβάλλει στο γενικότερο ευρωπαϊκό όραμα για μια κλιματικά ουδέτερη ήπειρο έως το 2050. Είναι μια σημαντική συμφωνία, η οποία ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής του αγωγού που θα κοστίσει 110 εκατομμύρια ευρώ και θα βοηθήσει ουσιαστικά την περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομιών μας».

 

Comments are closed