Υπεγράφη η σύμβαση για την ανάπλαση του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά – Θα παραδοθεί τέλος του ’23

Την έναρξη των εργασιών για τη μετατροπή του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά στη δυτική Θεσσαλονίκη σε Μητροπολιτικό Πάρκο κήρυξαν τη Δευτέρα, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Δήμαρχος Παύλου Μελά κ. Δημήτρης Δεμουρτζίδης, υπογράφοντας τη σύμβαση με την ανάδοχο κοινοπραξία Δυναμική Έργων Α.Ε. – Τεχνική Ανάπτυξη Α.Τ.Ε.Β.Ε., για την περιβαλλοντική αναβάθμιση και απόδοση σε κοινή χρήση του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά.

Ο κ. Τζιτζικώστας στην τοποθέτησή του επισήμανε ότι το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά συνιστά την πλέον εμβληματική παρέμβαση, που έχει γίνει στη δυτική Θεσσαλονίκη, η οποία αποκτά έναν μοναδικό, υπερτοπικό πνεύμονα πρασίνου, που επί δεκαετίες διεκδικούσε η τοπική κοινωνία. Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στήριξε τις προσπάθειες του Δήμου Παύλου Μελά και της κοινωνίας της δυτικής Θεσσαλονίκης για την παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου, όμως η κυριότερη συμβολή της στο σπουδαίο αυτό έργο για το περιβάλλον, την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των πολιτών, είναι η εξασφάλιση της χρηματοδότησης των εργασιών με 20 εκατομμύρια ευρώ, με την αξιοποίηση του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. «Τηρώντας στο ακέραιο τη δέσμευσή μας, κάνουμε πράξη ένα όραμα δεκαετιών για τη δυτική Θεσσαλονίκη, το μεγαλύτερο και πιο εμβληματικό έργο ελεύθερου, δημόσιου χώρου πρασίνου που ως το τέλος του 2023 θα παραδώσουμε στους πολίτες», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Τα έργα της α’ φάσης

Κατά την πρώτη φάση της ανάπλασης στο στρατόπεδο του Παύλου Μελά προβλέπονται παρεμβάσεις σε υποδομές, ηλεκτροφωτισμό, εξοπλισμό για τους πολίτες, κατεδαφίσεις κτηρίων, αποκατάσταση πρασίνου, καθώς και δημιουργία τριών αναψυκτηρίων. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα οι εργασίες πρόκειται να ολοκληρωθούν μέσα σε 18 μήνες από την μέρα έναρξής τους. Όπως ορίζουν οι μελέτες, θα πραγματοποιηθούν οι βασικές υποδομές παροχών ύδρευσης, άρδευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροφωτισμού. Επιπλέον, θα κατεδαφιστούν όσα κτίσματα είναι επικίνδυνα για τους πολίτες.

Θα γίνουν παρεμβάσεις συντήρησης και αποκατάστασης του πρασίνου. Θα κοπούν τα ξερά και επικίνδυνα δένδρα, θα γίνει εκτεταμένος καθαρισμός και πολλές νέες φυτεύσεις. Παράλληλα θα δημιουργηθεί και ο δενδρόκηπος, όπου προβλέπεται η φύτευση χιλιάδων δέντρων και θάμνων.

Σύμφωνα με τη μελέτη, προγραμματίζεται να κατασκευαστούν τρία αναψυκτήρια – παρασκευαστήρια, καθώς και σε διάφορα σημεία της έκτασης θα τοποθετηθεί εξοπλισμός για τους πολίτες, όπως καθιστικά. Κατά τις εργασίες της πρώτης φάσης θα γίνει η οριοθέτηση του χώρου και η περίφραξη. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα δημιουργηθούν έξι πύλες εισόδου – εξόδου για τους πεζούς ενώ το πάρκο θα είναι ανοιχτό με βάση κάποιο ωράριο, το οποίο αναμένεται να καθοριστεί από το δημοτικό συμβούλιο στο επόμενο διάστημα.

Τέλος, στην πρώτη φάση της ανάπλασης προβλέπεται και η αποκατάσταση του του εμβληματικότερου κτίσματος του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, του κτηρίου Α2, εμβαδού 3.353,14 τ.μ, στο οποίο θα στεγαστούν το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού και το νέο δημαρχείο.

 

 

Comments are closed