Υπεγράφη την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η τροποποίηση της σύμβασης με την «Ελληνικός Χρυσός» για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας της Χαλκιδικής από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστα Σκρέκα, τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Eldorado Gold, κ. George Burns και τον Αντιπρόεδρο και Γενικό Διευθυντή Ελλάδος της Eldorado Gold, κ. Χρήστο Μπαλάσκα.
Στην τελετή υπογραφής παρέστησαν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, η Γενικής Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κα. Αλεξάνδρα Σδούκου, καθώς και οι Πρέσβεις του Καναδά και των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κ. Mark Allen και κ. Geoffrey Pyatt.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το αναβαθμισμένο επενδυτικό σχέδιο αφορά σε συνολικές επενδύσεις, ύψους 3,1 δισ. δολαρίων (2,6 δισ. ευρώ) έναντι 1,4 δισ. δολαρίων (1,2 δισ. ευρώ) του προηγούμενου σχεδίου. Σε αυτό το πλαίσιο, και τα τρία μεταλλεία διατηρούνται ανοιχτά, διαρκώς εκσυγχρονιζόμενα και παρατείνεται ο χρόνος ζωής τους, εκσυγχρονίζεται και επεκτείνεται ο λιμένας Στρατωνίου και υιοθετούνται βέλτιστες διεθνώς περιβαλλοντικές πρακτικές.
Επιπλέον, προβλέπεται μέσα σε διάστημα 12 ως 24 μηνών η εταιρεία να καταθέσει νέα πρόταση για την υλοποίηση, βάσει νέας τεχνοοικονομικής μεθόδου, της δέσμευσης για καθετοποίηση της παραγωγής με την κατασκευή εργοστασίου μεταλλουργίας χρυσού.
Οι άμεσες θέσεις εργασίας αυξάνονται σε 3.070, έναντι 1.650 σήμερα, με πρόβλεψη την περίοδο της κατασκευής να προστεθούν παροδικά 900 επιπλέον θέσεις.
Στο νέο σχέδιο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας, η εταιρεία δεσμεύεται για την εμπροσθοβαρή υλοποίηση επενδύσεων και έργων ύψους 67 εκατ. ευρώ για την τοπική κοινωνία, με τα πρώτα έργα, ύψους 13 εκατ. ευρώ, να πραγματοποιούνται εντός των πρώτων 5 ετών.
Η συνεισφορά του νέου επενδυτικό σχεδίου
Για την ελληνική οικονομία:
• Σταθερά έσοδα 2 δισ. ευρώ για τα κρατικά ταμεία τα επόμενα 25 χρόνια
Επιπλέον επενδύσεις 1,9 δισ. δολάρια (1,6 δισ. ευρώ) για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας
• Εμπροσθοβαρής υλοποίηση των επενδύσεων με καταβολή 1 δισ. δολάρια (σχεδόν 1 δισ. ευρώ) την πρώτη πενταετία
• Αύξηση κατά 10% των μεταλλευτικών τελών και επέκταση της εφαρμογής τους σε όλο το περιεχόμενο των εξορυσσόμενων μετάλλων (ad valorem)
• Επιπλέον έσοδα άνω των 200 εκατ. ευρώ από τα μεταλλευτικά δικαιώματα, που συνολικά θα ανέλθουν σε 300 εκατ. ευρώ, για το Ελληνικό Δημόσιο και τον Δήμο Αριστοτέλη
•Τόνωση της αγοράς με 3,5 δισ. ευρώ να προβλέπεται να διοχετευθούν σε προμήθειες και υπηρεσίες ελληνικών επιχειρήσεων και επαγγελματιών.
Για την τοπική κοινωνία:
• Δημιουργία 1.400 νέων θέσεων εργασίας
• Περισσότερες από 3.000 άμεσες θέσεις στην πλήρη ανάπτυξη της επένδυσης κι επιπλέον 2.000 έμμεσες θέσεις εργασίας
• Τόνωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας στην περιοχή και δημιουργία επιπλέον 900 θέσεων εργασίας
• Αύξηση της διάρκειας ζωής των μεταλλείων από 18 σε πάνω από 25 έτη και επέκταση του χρόνου ζωής των μεταλλείων των Μαύρων Πετρών κατά 8 έτη
• Διατήρηση της απασχόλησης για πάνω 25+ χρόνια. Σε αντίθεση με το προηγούμενο επενδυτικό σχέδιο, που προέβλεπε το κλείσιμο των μεταλλείων της Ολυμπιάδας και των Μαύρων Πετρών.
Για την προστασία του περιβάλλοντος:
• Η εταιρεία δεσμεύεται για πλήρη αποκατάσταση της περιοχής τόσο κατά τη διάρκεια της μεταλλευτικής περιόδου, όσο και μετά την ολοκλήρωση αυτής.
• Σημαντική μείωση στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα του έργου στις Σκουριές, με την τεχνολογία ξηρής απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων (δύο χώροι απόθεσης γίνονται ένας).
• Πλήρης επαναπλήρωση του επιφανειακού και του υπόγειου ορύγματος μετά το τέλος της μεταλλευτικής περιόδου.
• Εφαρμογή νέας τεχνολογίας (paste filling), με επαναχρησιμοποίηση του συνόλου των μεταλλευτικών καταλοίπων για την επαναπλήρωση των υπόγειων στοών.
• Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Αποβλήτων και Υδάτων, αξίας 130 εκατ. ευρώ.
•Αναβάθμιση του Χώρου Ξηρής Απόθεσης Κοκκινόλακκα, με πρόσθετη χωρητικότητα άνω των 3 εκατ. κ.μ. μεταλλευτικών καταλοίπων σε έναν ενιαίο, προστατευμένο χώρο.
• Προστασία των υδάτινων πόρων μέσω αντιπλημμυρικής οχύρωσης όλων των εγκαταστάσεων.
• 24/7 επίβλεψη με το Σύστημα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης μέσω 400 σημείων ελέγχου σε όλη την περιοχή γύρω από τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις.
Μετά το πέρας της τελετής, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Με αυτήν τη συμφωνία απεμπλέκουμε και επανεκκινούμε μία από τις μεγαλύτερες, άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα μας. Περιμένουμε πολλά οφέλη για την τοπική κοινωνία, την εθνική οικονομία, την Ελλάδα στο σύνολό της. Με βάση αυτήν τη νέα συμφωνία, θα έχουμε περισσότερες θέσεις εργασίας, περισσότερα άμεσα έσοδα για το ελληνικό κράτος και φυσικά πολύ χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, γιατί εφαρμόζονται νέες τεχνολογίες σε ό,τι αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος. Με την τροποποίηση της σύμβασης, από τις 1.650 θέσεις εργασίας που σήμερα υπάρχουν, σε πλήρη ανάπτυξη θα έχουμε συνολικά περισσότερες από 3.000 θέσεις εργασίας, ενώ οι νέες επενδύσεις θα ανέλθουν σε 1,6 δισ. ευρώ. Οφείλω να πω ότι πέρα από τη χρήση νέων τεχνολογιών για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαχείριση των αποβλήτων, εφαρμόζεται και ένα σύστημα περιβαλλοντικής παρακολούθησης, εικοσιτετράωρης λειτουργίας, επτά μέρες την εβδομάδα, με 400 σημεία ελέγχου περιμετρικά των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων. Αποδεικνύεται, με την παρούσα συμφωνία, η αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης και η πολιτική βούληση του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, να προσελκύσουμε άμεσες ξένες επενδύσεις και να καταστεί η Ελλάδα ελκυστική και ανταγωνιστική για την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα».
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Eldorado Gold, κ. George Burns, επισήμανε: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι σήμερα εδώ. Προηγήθηκε πολύ σκληρή δουλειά, από πολλούς ανθρώπους, για να φτάσουμε εδώ σήμερα. Η συμφωνία αυτή σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα για την επένδυση στη Χαλκιδική, η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα. Το σημερινό αποτέλεσμα είναι συνδυασμός αφοσίωσης και συνεργασίας από την Eldorado Gold και την Ελληνική Κυβέρνηση. Αντανακλά την αληθινή επιθυμία να εκπονήσουμε το πλαίσιο που θα επιτρέψει την ανάπτυξη των επενδύσεων αυτών προς όφελος των μεταλλείων στην Κασσάνδρα, του Δημοσίου, του Δήμου της περιοχής, της τοπικής κοινωνίας, της Χαλκιδικής και των μετόχων, των εργαζομένων και των συνεργατών μας. Πιστεύω ότι αυτή η συμφωνία βάζει τα θεμέλια για την προσέλκυση και άλλων επενδύσεων στην Ελλάδα».