ΥΠΕΝ: Εγκρίθηκε το πολεοδομικό σχέδιο εφαρμογής της ΔΕΘ

Κατά τη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ), που διεξήχθη υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιου Μπακογιάννη, συζητήθηκε και εγκρίθηκε ομόφωνα το πολεοδομικό σχέδιο εφαρμογής του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου της ΔΕΘ.

Έτσι, σε συνέχεια της έγκρισης του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου της ΔΕΘ, στις 15 Απριλίου 2020, από το συμβούλιο Μητροπολιτικού Σχεδιασμού του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έγινε μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών και το δεύτερο καθοριστικό βήμα για την ανάπλαση του Εκθεσιακού Κέντρου της Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικότερα, στη συνεδρίαση αποφασίστηκε η έγκριση του πολεοδομικού σχεδίου εφαρμογής του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου του Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), σύμφωνα με τα άρθρα 8 και 10 του ν.4447/2016 όπως ισχύει, με την τροποποίηση και εφαρμογή του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου Θεσσαλονίκης στα οικοδομικά τετράγωνα της ΔΕΘ, με την κατάργηση ρυμοτομικών και οικοδομικών γραμμών, κοινοχρήστων και οικοδομήσιμων χώρων και τον καθορισμό νέων ρυμοτομικών και οικοδομικών γραμμών, κοινόχρηστων και οικοδομήσιμων χώρων, περιγραμμάτων δόμησης, τομέων όρων δόμησης και χρήσεων γης, γραμμή διαχωρισμού χρήσης στην περιοχή του ΑΑΜΘ, ελεύθερων χώρων πρασίνου καθώς και ελεύθερου χώρου σε κοινή χρήση.

Ως προς τον καθορισμό των χρήσεων γης, εγκρίθηκαν στους τομείς I, ΙΙ, III, IV και V οι Κεντρικές Λειτουργίες Πόλης του άρθρου 4 του ΠΔ 59/2018 και στον τομέα VI οι ειδικές χρήσεις – αθλητικές εγκαταστάσεις του άρθρου 13 του ΠΔ 59/2018. Όσον αφορά στον καθορισμό όρων δόμησης, εγκρίθηκε μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση ίση με 96.000 τ.μ. στο σύνολο του οικοδομικού τετραγώνου, μη προσμετρούμενης της υφισταμένης δόμησης του Αλεξάνδρειου Αθλητικού Μελάθρου Θεσσαλονίκης. Το ποσοστό κάλυψης ανέρχεται σε 45% στο σύνολο του οικοδομικού τετραγώνου.

Comments are closed