ΥΠΕΝ: Ρυθμίσεις για την προώθηση του ενεργειακού συμψηφισμού

Σε μεγαλύτερη αξιοποίηση του ενεργειακού συμψηφισμού (net-metering) και στην παροχή της ευκαιρίας σε εμπορικούς και οικιακούς καταναλωτές να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος μέσω αυτοπαραγωγής ρεύματος από ΑΠΕ, αποσκοπεί -σύμφωνα με το ΥΠΕΝ- ο “ενεργειακός συμψηφισμός” που προωθεί πρόσφατη απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κ. Σκρέκα.

Διευκολύνεται η εφαρμογή του ενεργειακού συμψηφισμού από Ενεργειακές Κοινότητες, καθώς και από νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, που επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους σκοπούς δημοσίου ενδιαφέροντος.

Από τις προωθούμενες αλλαγές, η σημαντικότερη για τους εμπορικούς καταναλωτές είναι πως πλέον «ξεκλειδώνει» ο τριπλασιασμός του ορίου ισχύος συστημάτων ΑΠΕ, τα οποία πρόκειται να συνδεθούν στο διασυνδεδεμένο δίκτυο ή στην Κρήτη. Το πλαφόν αυξάνεται πλέον στα 3 MW, από 1 MW που ήταν νωρίτερα, γεγονός που θα δώσει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις με μεγάλες καταναλώσεις ρεύματος να καλύψουν ένα ακόμη μεγαλύτερο μέρος των αναγκών τους μέσω ΑΠΕ.

Θεωρητικά από  την αύξηση του μέγιστου ορίου ισχύος θα μπορούσε να επωφεληθεί μία ευρεία γκάμα επιχειρήσεων, όπως ξενοδοχεία, logistics center, αεροδρόμια, σουπερμάρκετ καθώς και μικρές βιομηχανικές μονάδες. Όλες αυτές οι επιχειρήσεις διαθέτουν στις εγκαταστάσεις τους ελεύθερους χώρους για την τοποθετήσουν τα συστήματα ΑΠΕ, ενώ παράλληλα καταναλώνουν σημαντικές ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας, με συνέπεια ο ενεργειακός συμψηφισμός να μπορεί να μειώσει σημαντικά τα κόστη τους.

Με την Υπουργική Απόφαση, αυξάνονται τα όρια ισχύος και στα μη διασυνδεδεμένα νησιά. Σε αυτή την περίπτωση μάλιστα, το «πλαφόν» είναι μεγαλύτερο για τις Ενεργειακές Κοινότητες και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, που επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους δημόσιου ενδιαφέροντος σκοπούς γενικής ή τοπικής εμβέλειας.

Απλούστερη σύνδεση στο δίκτυο

Στην περίπτωση των μικρότερων συστημάτων, όπως δημοσιεύει το b2green.gr, σημαντική ώθηση στην εφαρμογή του net-metering αναμένεται να δώσει η απλοποίηση της διαδικασίας σύνδεσης στο δίκτυο, καθώς για φωτοβολταϊκά έως έως 50kW, είτε αυτά συνδυάζονται με μπαταρία είτε όχι, συνδέονται στο δίκτυο χωρίς να απαιτείται χορήγηση προσφοράς σύνδεσης, αλλά απλή γνωστοποίηση στον διαχειριστή.

Μάλιστα, για μονάδες ΑΠΕ μέχρι 10,8 kW για τριφασικές παροχές και μέχρι 5 kW για μονοφασικές παροχές, σε περίπτωση μη απόκρισης του αρμοδίου διαχειριστή του δικτύου εντός 15 εργάσιμων ημερών από τη γνωστοποίηση, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να προχωρήσει στην σύνδεση του εν λόγω σταθμού στην εσωτερική ηλεκτρολογική εγκατάσταση, με μία απλή ενημέρωση νωρίτερα του διαχειριστή για την επικείμενη σύνδεση.

Η σύνδεση στο δίκτυο απλοποιείται και για τις μεγαλύτερες μονάδες, αυτή τη φορά με τον καθορισμός αυστηρής προθεσμίας εντός της οποίας θα πρέπει ο διαχειριστής να εξετάζει τις σχετικές αιτήσεις. Έτσι, θα πρέπει να προχωρά σε προσφορά σύνδεσης μέσα σε ένα μήνα στην περίπτωση του ενεργειακού συμψηφισμού, και εντός δύο μηνών για τις εφαρμογές εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού.

Comments are closed