ΦΟΔΣΑ: Ξεκινά η τοποθέτηση των καφέ κάδων για κομποστοποίηση σε δήμους της Κ. Μακεδονίας

Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου αναμένεται να έχει  τεθεί σε λειτουργία το σύστημα των καφέ κάδων στους δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας. Ο εξοπλισμός έχει παραδοθεί ήδη στους 38 δήμους.

Σ’ ένα μεγάλο ποσοστό, της τάξεως του 80%, έχουν μοιραστεί οι 35.000 καφέ κάδοι, όπως επίσης οι καδοτεμαχιστές και τα ειδικά απορριμματοφόρα οχήματα συλλογής βιοαποβλήτων ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο ΦΟΣΔΑ Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Μιχάλη Γεράνη, στους καφέ κάδους βάζουμε το υπόλοιπο της κουζίνας μας, όπως μαγειρεμένο φαγητό, όχι όμως νωπά κρέατα για λόγους υγιεινής, φρούτα και λαχανικά, γαλακτοκομικά, ακόμη και χαρτοπετσέτες.

Οι πολίτες θα μπορούν να συγκεντρώνουν σε ένα δοχείο ή σε μια βιοαποδομήσιμη σακούλα τα οργανικά απορρίμματα που παράγει κάθε νοικοκυριό, ώστε να τα ρίχνουν στους καφέ κάδους. Από εκεί, ειδικά απορριμματοφόρα θα παραλαμβάνουν το περιεχόμενο και θα το μεταφέρουν σε διάφορα σημεία σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, ώστε να δημιουργηθεί ένα καλής ποιότητας εδαφοβελτιωτικό.

Οι καφέ κάδοι θα είναι τοποθετημένοι πιλοτικά στις γειτονιές, δίπλα από τους πράσινους που είναι για τα κοινά σκουπίδια και τους μπλε που είναι για ανακυκλώσιμα, όπως επίσης σε επιχειρήσεις εστίασης, σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, σε χώρους γενικότερα όπου υπάρχει διαχείριση τροφίμων.

Σημειώνεται ότι έχει υπολογιστεί πως το 35% των οικιακών απορριμμάτων μπορούν να κομποστοποιηθούν.

O Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσε αισιόδοξος ότι οι πολίτες θα ανταποκριθούν, με στόχο να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων, κυρίως των οικιακών, τονίζοντας πως «είναι σημαντικό να υπάρχουν τα κατάλληλα εργαλεία στους πολίτες για να γίνεται σωστή ανακύκλωση. Σε περίπου ενάμιση μήνα θα ξεκινήσει η συλλογή των οργανικών υπολειμμάτων από τα νοικοκυριά. Είμαι αισιόδοξος πως θα προχωρήσουμε καλά».

Ο κ. Γεράνης ανέφερε επίσης ότι έχει γίνει μία συζήτηση με τους μεγάλους παραγωγούς και τους ανθρώπους των λαϊκών αγορών ώστε να συμμετέχουν και αυτοί στο σύστημα των καφέ κάδων για να μπορέσει «να πάει καλά η δράση, που είναι ιδιαίτερα σημαντική».

Comments are closed