«Φρένο» από το ΣτΕ για το Thess INTEC – Έκρινε ελλιπή τη ΣΜΠΕ

Ελλιπές έκρινε το ΣτΕ το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) για το Thess INTEC, με αποτέλεσμα να ζητήσει περαιτέρω διευκρινήσεις και συμπληρωματικά στοιχεία για τη  Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), σχετικά με τη χλωρίδα και την πανίδα του υγρότοπου στην περιοχή που θα εγκατασταθεί, στην Περαία, δίπλα από το αεροδρόμιο “Μακεδονία”.

Η  ΣΜΠΕ θα πρέπει να συμπληρωθεί και να ανεβεί εκ νέου σε δημόσια διαβούλευση, πράγμα που εκ των πραγμάτων θα οδηγήσει σε καθυστερήσεις και μάλιστα κάτω από την πίεση του χρόνου καθώς το έργο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και εντός του 2022 πρέπει να ολοκληρωθούν οι οριστικές μελέτες και να έχει προχωρήσει η κατασκευή των βασικών έργων υποδομής που απαιτεί ο ν. 3982/2011 περί Επιχειρηματικών Πάρκων.

Υπενθυμίζεται ότι η δημιουργία του Τεχνολογικού Παρκου 4ης γενιάς, εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης με το ποσό των 35,06 εκατ. ευρώ, μέσω του άξονα “Εκσυγχρονισμός και βελτίωση της ανθεκτικότητας κύριων κλάδων οικονομίας της χώρας” και της δράσης “Νέα Βιομηχανικά Πάρκα” : Φορέας Υλοποίησης του έργου είναι η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας και το ΤΑΙΠΕΔ.

Για να ξεκινήσει η κατασκευή του θα χρειαστεί η έγκριση από το ΣτΕ και εν συνεχεία η  έκδοση Προεδρικού Διατάγματος.

Η απόφαση του ΣτΕ

Το Ε’ τμήμα του ΣτΕ έκρινε ότι «η ΣΜΠΕ παρίσταται ελλιπής και το προτεινόμενο σχέδιο πλημμελώς αιτιολογημένο. Ως εκ τούτου, το σχέδιο δεν προτείνεται προς το παρόν νομίμως. Θα πρέπει επομένως η εν λόγω μελέτη να συμπληρωθεί προκειμένου να περιληφθεί και ο ανωτέρω παράκτιος υγρότοπος με τη χλωρίδα και πανίδα (ιδίως ορνιθοπανίδα) αυτού στα στοιχεία του περιβάλλοντος που αξιολογούνται σε σχέση με το προτεινόμενο σχέδιο (κατ’ αρχήν, βάσει των διαθέσιμων επιστημονικών στοιχείων και εάν υπάρχει ανάγκη, βάσει ειδικότερης νέας μελέτης), να αξιολογηθούν εκ νέου οι επιπτώσεις του σχεδίου στο περιβάλλον και εν γένει ο σχεδιασμός, ειδικότερα δε η δυνατότητα υλοποίησής του, εν όλω ή εν μέρει, στην εν λόγω περιοχή με τα ίδια ή διαφοροποιημένα χαρακτηριστικά. Εξάλλου, κατόπιν των ανωτέρω πρέπει να τηρηθεί εκ νέου η διαδικασία διαβούλευσης για την ΣΜΠΕ».

Όπως αναφέρεται στη σχετική γνωμοδότηση, «στη ΣΜΠΕ δεν γίνεται καμία αναφορά στον εν λόγω υγρότοπο με τα χαρακτηριστικά του, ούτε στα στοιχεία που αφορούν στην ορνιθοπανίδα της περιοχής. Επιπλέον, σε σχέση με την ορνιθοπανίδα, που κατ’ αρχήν αξιολογείται ως το σημαντικότερο στοιχείο πανίδας στην περιοχή, στη ΣΜΠΕ περιλαμβάνονται μόνο αναλυτικά στοιχεία από μελέτη της εταιρείας Fraport, που διαχειρίζεται τον γειτονικό αερολιμένα « Μακεδονία», για τα είδη και προσκρούσεις πουλιών στο εν λόγω αεροδρόμιο».

«Σεβόμαστε τη γνωμοδότηση του ΣτΕ. Θα κάνουμε ό,τι απαιτείται προκειμένου να καταθέσουμε, όσο το δυνατόν πιο άμεσα, ακόμη και εντός του επόμενου μήνα τη σχετική μελέτη με τις διευκρινίσεις που μας ζητούνται» εξηγεί στη Voria.gr, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Thess INTEC, κ. Νίκος Ευθυμιάδης, προσθέτοντας ωστόσο χαρακτηριστικά πως «κανείς δεν έχει περάσει αλώβητος από το ΣτΕ. Σε κάθε περίπτωση, μας απάντησαν πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν καθυστερήσεις που θα πήγαιναν πίσω το χρονοδιάγραμμα μας». Σύμφωνα πάντως με τον κ. Ευθυμιάδη, ο χρόνος που δίνεται για τα έργα που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο και προβλέπουν την ολοκλήρωση τους μέχρι το 2026, είναι «επαρκής».

Comments are closed