«Χαλκιόπη»: Το τηλεκατευθυνόμενο sea drone βγήκε να «σκουπίσει» τον Θερμαϊκό

Η «Χαλκιόπη», το τηλεκατευθυνόμενο θαλάσσιο μη επανδρωμένο σκάφος περισυλλογής απορριμμάτων που επιπλέουν βγήκε να «σκουπίσει» τον Θερμαϊκό. Αυτή τη φορά η «Χαλκιόπη» εμφανίστηκε στην παλιά παραλία, στο ύψος της οδού Βενιζέλου.

«Μαζί με την ομάδα φοιτητών πραγματοποιήσαμε μια ακόμη πλεύση του τηλεκατευθυνόμενου σκάφους. Μετά από πέντε πλεύσεις έχουμε συλλέξει 22 κιλά σύμμεικτων απορριμμάτων», είπε στη Greenagenda.gr η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Αντιγόνη Ζαφειράκου και πρόσθεσε ότι μετά τον καθαρισμό του Θερμαϊκού θα υπάρξουν μετρήσεις ποιότητας των νερών του Κόλπου με την τοποθέτηση αισθητήρων.

Ποια είναι η « Χαλκιόπη»

Πρόκειται για ένα μηχάνημα υψηλής τεχνολογίας που κατασκεύασε η Ολλανδική εταιρεία Ranmarine και που ως project ονομάζεται «WasteShark», δηλαδή καρχαρίας απορριμμάτων.

Το μη επανδρωμένο αυτό σκάφος μπορεί να περισυλλέξει μέχρι και 159 λίτρα απορριμμάτων, ενώ διαθέτει αυτονομία περίπου έξι ωρών στην αυτόνομη λειτουργία.

Έχει μήκος περίπου 157 εκατοστά και βάρος περίπου 70 κιλά, με τη μέγιστη ταχύτητα του να φτάνει τα 3 χλμ/ώρα. Στη λειτουργία τηλεχειρισμού, η εμβέλεια του είναι 3 χλμ, ενώ διαθέτει επίσης εξελιγμένο GPS και σύστημα αποφυγής σύγκρουσης με άλλα πλέοντα σκάφη ή μεγάλα αντικείμενα. Στις προδιαγραφές του μάλιστα, μπορεί να κάνει και μετρήσεις διαφόρων παραμέτρων του θαλασσινού νερού.

Comments are closed