Σύσσωμος ο τεχνικός κόσμος καταγγέλλει την τροπολογία για τα επαγγελματικά δικαιώματα

Την ομόθυμη αντίδραση του τεχνικού κόσμου της χώρας προκάλεσε η τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας που απαξιώνει το επάγγελμα του μηχανικού, το ρόλο του ΤΕΕ και τα διπλώματα των Ελληνικών Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών.

Ως TEΕ/ΤΚΜ καταγγείλαμε την τροπολογία, επισημαίνοντας την απαξίωση της Δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης ” σε βαθμό εκποίησης”,  που ακυρώνει τον ρόλο των Διπλωματούχων Μηχανικών μελών του ΤΕΕ και θέτει σε κίνδυνο το δημόσιο συμφέρον. Επισημάναμε ακόμα, ότι θα πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους, πως  “η άσκηση του επαγγέλματος του Μηχανικού στη χώρα μας, αφορά άμεσα στην ασφάλεια της καθημερινότητας του πολίτη και το δημόσιο συμφέρον, εφόσον κατοχυρώνει την ποιότητα, την ασφάλεια, την αξιοπιστία, την αναπτυξιακή, περιβαλλοντική, οικονομική και ενεργειακή διάσταση έργων, προϊόντων και διεργασιών”.

Σχετική επιστολή, απέστειλε και στους Βουλευτές της Κεντρικής Μακεδονίας, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Γιώργος Τσακούμης.

Αλλά και η Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, κατηγορεί σε ψήφισμά της το ΥΠΑΙΘ, ότι αγνοεί τη σημασία της επαρκούς κατάρτισης των μηχανικών, και κάνει λόγο για “διαδικασία που καταστρατηγεί κάθε έννοια αξιοκρατίας, οδηγώντας σε κατ` ουσία εξίσωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων  αποφοίτων πενταετούς φοίτησης των Πολυτεχνικών Σχολών και αποφοίτων τριετούς φοίτηση” .

Η ομοθυμία του τεχνικού κόσμου, αποτυπώθηκε εγκαίρως και στην απόφαση της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, της λεγόμενης «βουλής των μηχανικών».

Η σχεδόν ομόφωνη απόφαση του σώματος της Αντιπροσωπείας (με μόλις 2 παρών και χωρίς καμία ψήφο κατά, σε σώμα 220 μελών) αποτυπώνει την αγανάκτηση του τεχνικού κόσμου και τη βούληση των μηχανικών για αντίδραση απέναντι στην διάταξη που ψηφίσθηκε ως αιφνιδιαστική τροπολογία με την οποία προβλέπεται αυτοματοποιημένη, τυπική διαδικασία αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας των πτυχίων Κολεγίων και κάποιων ξένων Πανεπιστημίων με τους Διπλωματούχους Μηχανικούς. 

 Η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση να αποσύρει την κατάπτυστη νομοθετική ρύθμιση. Επιπλέον προαναγγέλλει προσφυγές για την ακύρωσή της και κινητοποιήσεις, με διάφορες μορφές, σε συντονισμό με άλλα Επιμελητήρια, τους επιστημονικούς συλλόγους των μηχανικών, τα Πολυτεχνεία και τις Πολυτεχνικές Σχολές.

Η απόφαση μπορεί να χαρακτηριστεί και ιστορική καθώς είναι εξαιρετικά σπάνιο να λαμβάνεται ομόφωνη απόφαση από τη «βουλή των μηχανικών» για οποιοδήποτε θέμα. Η Αντιπροσωπεία αποτελείται από 220 αντιπροσώπους από όλη τη χώρα, που αναδεικνύονται από τις κάλπες των 110.000 εγγεγραμμένων μηχανικών μελών του ΤΕΕ, και προέρχονται από σχεδόν κάθε επαγγελματικό περιβάλλον του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Σημειώνεται ως εξαιρετικά σημαντικό ότι στην απόφαση συμφώνησαν εκπρόσωποι από όλες τις παρατάξεις της Αντιπροσωπείας, δηλαδή από συνδικαλιστικούς χώρους που εκτείνονται σε όλο το ιδεολογικό και πολιτικό φάσμα. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε εκτεταμένη και αναλυτική συζήτηση για το περιεχόμενο και τις συνέπειες της συγκεκριμένης ρύθμισης. Παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις και τις επιμέρους θέσεις και απόψεις, οι παρατάξεις συμφώνησαν στο ιδιαίτερα σημαντικό ψήφισμα της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ κατά της ρύθμισης για τα Κολέγια.

Είχε προηγηθεί βέβαια και η αντίδραση του ΤΕΕ, με σκληρή δήλωση του Προέδρου κ. Γιώργου Στασινού, την οποία μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ

Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση του ΤΕΕ/ΤΚΜ ΕΔΩ

Δείτε αναλυτικά το ψήφισμα της “Α” του ΤΕΕ ΕΔΩ

Δείτε το ψήφισμα της Κοσμητείας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ ΕΔΩ

Comments are closed