Ψηφιοποιείται το ιστορικό αρχείο της Μονής Βλατάδων στη Θεσσαλονίκη

Προγραμματική σύμβαση με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον Ηγούμενο της Μονής Βλατάδων, Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αμορίου Νικηφόρο υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, για την ψηφιοποίηση του ιστορικού αρχείου της Μονής και του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών.

Πρόκειται για ένα έργο – σταθμό προστασίας και ανάδειξης της σπουδαίας κληρονομιάς που φυλάσσεται στην Ιερά Βασιλική Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων.

Την προγραμματική σύμβαση Υπουργείου – Περιφέρειας – Μονής υπέγραψε για λογαριασμό της Περιφέρειας η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου.

Στο πλαίσιο του έργου της προστασίας και ανάδειξης της ιστορικής, θρησκευτικής, πολιτιστικής και πνευματικής κληρονομιάς της Ιεράς Μονής Βλατάδων προβλέπεται η συντήρηση, αποκατάσταση και ψηφιοποίηση μεγάλου μέρους του ιστορικού αρχείου χειρογράφων, μικροταινιών και μικρογραφιών του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών και της Μονής.

Σύμφωνα με τη μελέτη, θα συντηρηθούν και θα ψηφιοποιηθούν 98 μικροταινίες κωδίκων της Μονής, πατριαρχικά συγίλλια, οθωμανικά και ελληνικά έγγραφα από το 18ο αιώνα και 500 παλαίτυπα της Ιεράς Μονής Βλατάδων. Επίσης θα συντηρηθούν 21 χειρόγραφοι κώδικες και 2.000 παλαίτυπα της συλλογής του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών. Στο αρχείο του Ιδρύματος βρίσκονται επίσης 15.000 αντίγραφα από το Άγιον Όρος, 3.500 από τη Μονή Αγίας Αικατερίνης Σινά, 3.500 από την Εθνική Βιβλιοθήκη στο Παρίσι και 3.000 από το Βατικανό.

Comments are closed