“Όραμα για τη Θεσσαλονίκη” – Η εκδηλωση που οργάνωσε το  περιοδικό “Κτίριο”, με συμμετοχή του Προέδρου του ΤΕΕ/ΤΚΜ

Την ανάγκη για έναν στρατηγικό σχεδιασμό για το μέλλον της Θεσσαλονίκης, έτσι ώστε να καταστεί μια πόλη έξυπνη, ανθεκτική, κλιματικά και ενεργειακά ουδέτερη, τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Γιώργος Τσακούμης μιλώντας σε ημερίδα με θέμα «Το όραμα για τη Θεσσαλονίκη» που διοργάνωσε το περιοδικό «Κτίριο» με στόχο την ανάδειξη των προβληματισμών για το μέλλον της Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Τσακούμης επισήμανε ότι η Θεσσαλονίκη, παρά το γεγονός ότι έχει μεγάλα στρατηγικά πλεονεκτήματα, δυστυχώς μοιάζει περισσότερο με Βαλκανική Μητρόπολη παρά μια μεσαία ευρωπαϊκή πόλη, καθώς όπως είπε έχει γηρασμένες υποδομές, πρόβλημα με το κυκλοφοριακό, με την ηχορύπανση, με το λιγότερο πράσινο ανά κάτοικο στην Ευρώπη.   Ωστόσο όπως υπογράμμισε τα τελευταία τρία χρόνια σχεδιάζονται και παράλληλα υλοποιούνται έργα που θα αλλάξουν την εικόνα της Θεσσαλονίκης, η οποία μέσα σε 6-7 χρόνια θα έχει μια διαφορετική εικόνα από τη σημερινή. Στο σημείο αυτό σημείωσε, ότι πέρα από τα έργα που υλοποιούνται θα πρέπει να υπάρξει ένας στρατηγικός σχεδιασμός για να καταστεί η Θεσσαλονίκη έξυπνη, ανθεκτική, κλιματικά και ενεργειακά ουδέτερη.

Ο εκδότης του περιοδικού Πέτρος Παπαϊωάννου στον χαιρετισμό του επισήμανε ότι η πόλη είναι το σπίτι και η δουλειά μας με συνέπεια χρήζει ανάγκης διαρκούς βελτίωσης. Επισήμανε ότι τα προηγούμενα χρόνια ο πολίτης έχει απογοητευτεί βλέποντας μεγάλα έργα είτε να ακυρώνονται είτε να καθυστερούν, ειδικά όταν γίνεται η σύγκριση με την Αθήνα.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου τόνισε ότι το ΑΠΘ μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της πόλης μέσα από τα ερευνητικά και καινοτόμα προγράμματα και μέσα από  τις συνεργασίες που υλοποιεί. Αναφέρθηκε συνοπτικά στο έργο του Πανεπιστημίου την τελευταία 5ετία λέγοντας ότι έχει υλοποιήσει πάνω από 6.000 ερευνητικά προγράμματα, έχει 1.100 διεθνείς εταίρους και πάνω από 2.000 μέλη ΔΕΠ, έχοντας ένα κύκλο εργασιών 50 εκατ. ευρώ.

Ο Αθανάσιος Σαββάκης, πρόεδρος του ΣΒΕ, δήλωσε ότι υπάρχει η αναγκαιότητα δημιουργίας ενός ρεαλιστικού οράματος το οποίο θα είναι προϊόν δημοσίου διαλόγου και σύνθεσης. «Θέλουμε μια νέα προοπτική για την πόλη, βιώσιμων, αειφόρων και οικονομικών συνθηκών. Να δούμε το μέλλον έξυπνα και καινοτόμα. Για το όραμα για τη Θεσσαλονίκη του 2030 πρέπει να εργαστούμε ενωτικά, να αναλάβουμε ευθύνες και να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την πόλη».

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Γιουτίκας, ανέφερε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει ήδη προσδιορίσει τους πραγματικούς στόχους για τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία του 2030, μια πόλη που θα είναι φιλική για κατοίκους και επισκέπτες, έξυπνη και βιώσιμη. Τόνισε ότι τα αποτελέσματα αυτής της δουλειάς είναι ήδη ορατά με την ανάπτυξη του κλάδου των logistics και αναφέρθηκε στα έργα που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια, λέγοντας ότι αυτά θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας τόνισε ότι ημερίδες σαν τη συγκεκριμένη αποτελούν ευκαιρία για έναν δημόσιο διάλογο μέσα από τον οποίο ανοίγει ο δρόμος για το όραμα για τη Θεσσαλονίκη επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξουν άλλες χαμένες ευκαιρίες. Αναφέρθηκε δε, στο έργο που έχει επιτελέσει η δημοτική αρχή την τελευταία τριετία κάνοντας έναν απολογισμό παρεμβάσεων που ήδη υλοποιούνται αλλά και αυτών που βρίσκονται σε φάση μελετών και θα αρχίσουν να εκτελούνται προσεχώς.

Δείτε ολόκληρη την εκδήλωση

Comments are closed