Άλμα δέκα θέσεων για την Ελλάδα στη διεθνή κατάταξη ως προς τον Δείκτη Κλιματικών Επιδόσεων

Άλμα δέκα θέσεων έκανε η Ελλάδα στη διεθνή κατάταξη ως προς τον Δείκτη Κλιματικών Επιδόσεων (Climate Change Performance Index, CCPI), σύμφωνα με την έκθεση που καταρτίζει κάθε χρόνο από το 2005 το Ινστιτούτο Germanwatch.

Έτσι η χώρα μας βρίσκεται φέτος στην 24η θέση μεταξύ 64 χωρών (από 34η πέρυσι) και κατατάσσεται πλέον στο μέσο του πίνακα, σε μια χρονιά που η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως σύνολο υποχώρησε κατά 6 βαθμίδες.

Οι παράγοντες που επισημαίνονται στην έκθεση και οδήγησαν στη βελτίωση της θέσης της χώρας είναι:

– Το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης.

– Ο νέος κλιματικός νόμος που ανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα που πραγματοποιήθηκε στη Γλασκώβη.

– Η αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) προκειμένου να προσαρμοστεί στους νέους πιο φιλόδοξους στόχους της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ως το 2030.

– Το πρόγραμμα επιδότησης για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων.

– Η δασική νομοθεσία.

Σημειώνεται ότι τα κριτήρια που εξετάζονται για την κατάταξη των χωρών είναι: εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ανανεώσιμες πηγές, ενεργειακή απόδοση και κλιματική πολιτική.

Οι συντάκτες της έκθεσης θεωρούν ότι καμία χώρα δεν κατάφερε ικανοποιητικές επιδόσεις σε όλους τους τομείς και για το λόγο αυτό άφησαν κενές τις τρεις πρώτες θέσεις της κατάταξης.

Τις καλύτερες επιδόσεις πέτυχαν τρεις Σκανδιναβικές χώρες (Δανία, Σουηδία, Νορβηγία) ενώ στις τρεις τελευταίες θέσεις βρίσκονται πετρελαιοπαραγωγές χώρες: Ιράν, Σαουδική Αραβία και Καζακστάν.

Comments are closed