Έρχεται με …ταχύτητα το 5G που θα αλλάξει τα πάντα.

Προ των πυλών βρίσκεται το περίφημο 5G, που εκτιμάται ότι θα φέρει μια πραγματική επανάσταση στα δίκτυα επικοινωνιών και στον τρόπο ζωής που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, όχι μόνον στον τομέα της οικονομίας, αλλά και στην υγεία, τις μεταφορές, την ψυχαγωγία και φυσικά στην καθημερινότητα μας.

Ο αριθμός των Ευρωπαίων παρόχων που επενδύουν σε τεχνολογίες 5G αυξάνεται σημαντικά, καθώς η βιομηχανία τηλεπικοινωνιών οδεύει με ταχείς ρυθμούς προς την εισαγωγή τους στην εμπορική αξιοποίηση.

Σύμφωνα με εκτεταμένο αφιέρωμα του ΑΠΕ, οι κύριοι πάροχοι στην Ευρώπη έχουν ήδη ανακοινώσει τα πρώτα αποτελέσματα των δοκιμών και τα σχέδια για περαιτέρω παρουσιάσεις συγκεκριμένων χαρακτηριστικών του 5G.

Το πανευρωπαϊκό πρόγραμμα «Στρατηγική 5G» έχει ήδη ξεκινήσει σε αρκετές χώρες, οδηγώντας το οικοσύστημα στην επίτευξη των αναπτυξιακών ορόσημων του 5G, όπως καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αυτά, συγκεκριμένα, περιλαμβάνουν: μέχρι το 2018 να καθοριστεί η στρατηγική 5G για κάθε χώρα της ΕΕ, μέχρι το 2020 να ξεκινήσει η εμπορική χρήση δικτύου 5G σε μία επιλεγμένη πόλη σε κάθε χώρα-μέλος και τέλος, μέχρι το 2025, να έχουμε πλήρως λειτουργικό δίκτυο 5G που θα καλύπτει όλες τις αστικές περιοχές και τις μεγάλες χερσαίες αρτηρίες των μεταφορών.

Σύμφωνα με αυτή τη συνολική ευρωπαϊκή στρατηγική, κάθε χώρα καθορίζει τις δικές της ημερομηνίες-στόχους για τα δίκτυα 5G και, αντιστοίχως, κάποιοι διαχειριστές ορίζουν κάποιες πολύ φιλόδοξες ημερομηνίες, όπως π.χ. η γερμανική T-Mobile που στοχεύει, έως το 2025, το 90% της Γερμανίας να καλύπτεται από 5G.

Μέχρι σήμερα, έχουν αναφερθεί 181 πιλοτικά δίκτυα 5G σε 23 ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με την έκθεση του «5G Observatory» της ΕΕ.

Το πρώτο εμπορικό δίκτυο 5G δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2018 στην Ευρώπη από τη φινλανδική Elisa βασισμένο στη 5G τεχνολογία της Huawei.

Προβλέπεται ότι εντός του έτους θα δούμε πολλές περισσότερες εκκινήσεις εμπορικών 5G δικτύων, σε συνέχεια της παρουσίασης των πρώτων 5G smartphones που θα γίνει στο ερχόμενο Mobile World Congress. Παγκοσμίως, υπάρχουν ήδη πάνω από 200 πάροχοι σε 83 χώρες που έχουν διεξάγει δοκιμές ή έχουν αδειοδοτηθεί να πραγματοποιήσουν δοκιμές 5G και αντίστοιχων τεχνολογιών, σύμφωνα με την έκθεση GSA.

Η τεχνολογία 5G θα μειώσει τη χρονοκαθυστέρηση και θα βελτιώσει τη συνολική απόκριση του δικτύου. Επιπλέον, βελτιώνοντας την αρχιτεκτονική του δικτύου θα επιτευχθεί η απαίτηση για συνολική χρονοκαθυστέρηση, μικρότερη από 5ms.

Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό των νέων δικτύων 5G είναι η λειτουργία Ultra -reliable low latency communication (URLLC) που θα θέσει ισχυρά θεμέλια για αυτοματοποίηση εφαρμογών μεταξύ διαφορετικών κλάδων, υπηρεσίες από μηχάνημα σε μηχάνημα και εφαρμογές δημόσιας ασφάλειας. Όλες οι προηγούμενες τεχνολογίες κινητής επικοινωνίας αδυνατούσαν να παρέχουν αξιόπιστη συνδεσιμότητα, που αποτελεί μια κρίσιμη απαίτηση για τη συντριπτική πλειονότητα των βιομηχανικών εφαρμογών.

 Αυτό θα βοηθήσει τις εταιρείες να μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα, να βελτιώσουν τη δραστηριότητά τους και, ταυτόχρονα, θα κάνει εφικτές πληθώρα ρηξικέλευθων εφαρμογών. Ενδεικτικά αναφέρονται: τα αυτόνομα οχήματα, συνδεδεμένα drones για παραδόσεις προϊόντων, υπηρεσίες τηλεϊατρικής, και πολλά άλλα.

Με αυτόν τον τρόπο, οι καινοτομίες 5G θεωρούνται ότι οδηγούν στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη με εντελώς νέους τρόπους. Συγκρίνοντας τα υπάρχοντα συστήματα κινητών τηλεφώνων, το 5G είναι το πρώτο που διαχειρίζεται απευθείας την ψηφιοποίηση και την αυτοματοποίηση των υπηρεσιών για τους καταναλωτές.

Ως εκ τούτου αναμένεται ότι το 5G θα φέρει επανάσταση στον τρόπο ζωής μας και θα επηρεάσει, μακροπρόθεσμα, τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα. Με το 5G ο χρήστης θα έχει συνεχώς στη διάθεσή του online, υψηλής ποιότητας, cloud-based περιεχόμενο που περιλαμβάνει: παιχνίδια, εφαρμογές VR/AR, βίντεο με ανάλυση 4k/8k και πολλά άλλα.

Το 5G smartphone θα λειτουργεί ως πύλη διασύνδεσης με το δίκτυο και σαν ένα τερματικό συνδεδεμένο, μέσω εξαιρετικά υψηλών ταχυτήτων και με σχεδόν απεριόριστους πόρους στο διαδικτυακό νέφος (cloud). Μπορούμε επίσης να αναμένουμε με βεβαιότητα, ότι τέτοια τεχνολογική διαθεσιμότητα και αρμονική συνύπαρξη με το cloud, θα οδηγήσει την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών που θα αλλάξουν πλήρως τον σημερινό τρόπο χρήσης του διαδικτύου και των ψηφιακών τεχνολογιών.

Σταδιακά, το δίκτυο 5G θα συνεισφέρει, ώστε να αναπτυχθούν πολλές εφαρμογές που θα λειτουργούν με μεγαλύτερη ακρίβεια και μικρότερο κόστος.

Για παράδειγμα, οι έξυπνες πόλεις και τα έξυπνα σπίτια θα φροντίζουν την ποιότητα ζωής μας, η υγεία μας θα βρίσκεται υπό τη διαρκή φροντίδα των υπολογιστών που θα επεξεργάζονται σήματα από αισθητήρες στο περιβάλλον μας, δέματα θα παραδίδονται με drones και η δημόσια ασφάλεια θα παρέχεται από διασυνδεδεμένες υπηρεσίες γρήγορης ανταπόκρισης, με δυνατότητα αποτελεσματικότερης δράσης χάρις στη συνεχή διαθεσιμότητα όλων των απαραίτητων πληροφοριών.

Επιπροσθέτως, θα χρησιμοποιούμε αυτόνομα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και αυτοκίνητα, που θεωρείται μια πραγματική επανάσταση που επηρεάζει σημαντικά, με θετικό αντίκτυπο, τον τρόπο ζωής μας.

Comments are closed