Έτος-ορόσημο το 2018

Η πολυετής οικονομική κρίση, που έπληξε τον κλάδο μας με ισχύ μεγαλύτερη του μέσου όρου, αποτέλεσε για κάθε συνάδελφο μια πηγή αντιξοοτήτων,  επαγγελματικής και οικονομικής αβεβαιότητας ή δυσχέρειας, ενίοτε και αφορμή αλλαγής κατεύθυνσης έξω από τα όρια του γνωστικού αντικειμένου. Ωστόσο, για έναν  “ζωντανό” και δυναμικό οργανισμό, η οικονομική κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με δύο τρόπους: είτε ως άλλοθι, είτε ως κίνητρο.

Επιλέχθηκε το δεύτερο και η επιλογή αυτή, έχει ως αποτέλεσμα έναν πλούσιο απολογισμό που καθιστά το 2018 έτος-ορόσημο, για το ίδιο το ΤΕΕ/ΤΚΜ, για τα μέλη του, αλλά και για τη «σφραγίδα» του Τμήματος στην πόλη και στο μέλλον της.

Από μία άποψη, θα αρκούσε για να αιτιολογήσει τη θέση αυτή και μόνον ο ρόλος του ΤΕΕ/ΤΚΜ στην εκπόνηση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για την ενοποίηση, ανάπλαση και αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, από το Αγγελοχώρι ως το Καλοχώρι,  (η αρχική πρόταση ΕΔΩ) που μπήκε πλέον σε τροχιά υλοποίησης με την έγκριση, από την οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του σχετικού διαγωνισμού για τη εκπόνηση της μελέτης (βλ. ΕΔΩ).

Κι αυτό διότι πρόκειται για ένα εμβληματικό project, βάση ανάπτυξης για την πόλη και βελτίωσης του δημόσιο χώρου και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της τα επόμενα πολλά χρόνια, αλλά και «πηγή» εργασιακού αντικειμένου για πλήθος συναδέλφων που θα έχουν την ευκαιρία να εμπλακούν στις διαδικασίες, στις μελέτες και στα έργα πραγμάτωσης του πιο φιλόδοξου –και ταυτόχρονα ρεαλιστικού- σχεδίου της πόλης, εδώ και δεκαετίες.

Και μιλώντας για Δημόσιο Χώρο, δεν γίνεται να μην αναφερθεί το γεγονός ότι το ΤΕΕ/ΤΚΜ έχει να επιδείξει σειρά εκδηλώσεων ανάδειξης αρχιτεκτονικών προτάσεων, (βλ. ΕΔΩ, ΕΔΩ, ΕΔΩ) και του έργου του ενώ καθ` όλη τη διάρκεια του έτους εξελίσσεται συστηματική προετοιμασία του συνεδρίου για το Δημόσιο Χώρο που θα πραγματοποιηθεί το Μάρτιο του 2019.

Έτος-ορόσημο, ωστόσο, είναι το 2018 και για τον τρόπο με τον οποίο το ΤΕΕ/ΤΚΜ παρεμβαίνει πλέον στην κρίση, όχι μόνο για την αύξηση του εργασιακού αντικειμένου στο μέλλον, αλλά και προς ενίσχυση –στο παρόν- των πολυάριθμων μελών του που βρέθηκαν σε συνθήκες ανεργίας και υποαπασχόλησης.

Ήδη, για πρώτη φορά, εντάχθηκε προς χρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία» πρόταση που υπέβαλε το ΤΕΕ/ΤΚΜ για την επιμόρφωση, κατάρτιση και ενίσχυση των δυνατοτήτων απασχόλησης 100 ανέργων νέων επιστημόνων πολυτεχνικών και τεχνολογικών ειδικοτήτων προϋπολογισμού 400.000 ευρώ. Στο στάδιο της αξιολόγησης προς ένταξη δε, βρίσκεται μία ακόμα πρόταση που υπέβαλε το ΤΕΕ/ΤΚΜ σε συνεργασία με τον ΣΕΠΒΕ προϋπολογισμού της τάξεως του 1.200.000 ευρώ για βελτίωση δεξιοτήτων και πιστοποίηση 260 μηχανικών (βλ. ΕΔΩ).

Επίσης φέτος είχαμε και τα πρώτα αποτελέσματα της συνεργασίας με τον ΣΕΠΒΕ και το ΑΠΘ για την ανάπτυξη της πρωτοβουλιας iGrowLabs (βλ.ΕΔΩ) με σκοπό την αντιμετώπιση του brain drain. Προσφέρουμε δηλαδή μια εναλλακτική οδό στους νέους απόφοιτους, ώστε να αποφευχθεί η μετακίνησή τους στο εξωτερικό, καθώς ομάδες αριστείας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, κάτω από την στέγη και επιμέλεια του ΤΕΕ/ΤΚΜ έρχονται σε επαφή με επιχειρήσεις του συνδέσμου πληροφορικής.

Ο όρος «συνέργεια», υπό την έννοια της συγκρότησης ενός «μετώπου» για δράσεις, όχι μόνο αντιμετώπισης της κρίσης, αλλά και συμβολής στη δημιουργία συνθηκών εξόδου από αυτήν, διατρέχει «οριζόντια» τη φιλοσοφία της διοίκηση του ΤΕΕ/ΤΚΜ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα –ένα ακόμα- αποτελεί η δρομολόγηση εντός του 2018 της δημιουργίας ενός Cluster επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας, δραστηριοποιούμενων στον τομέα των Δεδομένων Παρατήρησης Γης. Ήδη «τρέχουν» οι γραφειοκρατικές διαδικασίες νομικής συγκρότησης του cluster που θα στεγαστεί στο ΤΕΕ/ΤΚΜ, ως «αυτόνομο» παράρτημα του Si-Cluster που ήδη λειτουργεί με έδρα τη Εύβοια, για να αποτελέσει έναν ακόμα «μοχλό» ανάπτυξης της οικονομίας  στην Κεντρική Μακεδονία και δημιουργίας ευκαιριών απασχόλησης για πλήθος συναδέλφων διαφόρων πεδίων εξειδίκευσης. Κομβικό σημείο αυτής της πρωτοβουλίας αποτέλεσε η μεγάλη εκδήλωση που οργανώσαμε για τον τομέα των «Δεδομένων Παρατήρησης Γης» στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ (βλ. ΕΔΩ).

Πιστό στο ρόλο που διαδραματίζει υπέρ της ασφάλειας των πολιτών στην καθημερινότητά τους, το ΤΕΕ/ΤΚΜ συγκρότησε Μητρώο Εθελοντών Μηχανικών για την ενίσχυση των κρατικών υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας μετά από σεισμικά φαινόμενα (βλ. ΕΔΩ) με τη συμμετοχή 60 μελών, εκπαιδεύτηκαν σε ειδικό σεμινάριο. Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι  σε ανύποπτο χρόνο, πολύ καιρό πριν την κατάρρευση της γέφυρας στην Καβάλα και έναν μήνα πριν την πολύνεκρη κατάρρευση γέφυρας στην Ιταλία, το ΤΕΕ/ΤΚΜ είχε συγκροτήσει Ομάδα Εργασίας για να εξετάσει το πλαίσιο συντήρησης υποδομών και ιδιαίτερα των οδικών γεφυρών της Ελλάδας.

Σημαντική διάσταση συμβολής στην Ασφάλεια, εκτός από τον επετειακό χαρακτήρα τους,  είχαν και οι εκδηλώσεις με αφορμή τη συμπλήρωση 40 ετών από το μεγάλο σεισμό της Θεσσαλονίκης το 1978. Τόσο εκείνη που έλαβε χώρα στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου Αντισεισμικής Μηχανικής (βλ. ΕΔΩ), όσο και εκείνη που πραγματοποιήθηκε στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ σε συνεργασία με την Κοσμητεία της Σχολής (βλ.ΕΔΩ). Στην ίδια κατηγορία εκδηλώσεων εντάσσεται και εκείνη που ήταν αφιερωμένη στα νεότερα ευρήματα από τη χαρτογράφηση των ενεργών ρηγμάτων της Θεσσαλονίκης και της κεντρικής Μακεδονίας και τη συσχέτισή τους με τις προδιαγραφές κατασκευής τεχνικών έργων (βλ.ΕΔΩ)

To TEE/TKM, το 2018,  βρέθηκε ενεργά στο πλευρό των νέων μηχανικών, καταγράφοντας και εισάγοντας στα κριτήρια διαμόρφωσης των δράσεων και των προγραμμάτων του, τις δικές τους απόψεις και τους δικούς τους προβληματισμούς. Συγκεκριμένα θεσμοθετήθηκε η τακτική διεξαγωγή έρευνας μεταξύ των νέων μηχανικών, που φέτος επικεντρώθηκε στην σχέση του κλάδου με την επιχειρηματικότητα και στις ανάγκες πρόσληψης σχετικών εφοδίων (βλ. ΕΔΩ).

Επειδή όμως η πρόσληψη εφοδίων και η ανάγκη επιμόρφωσης δεν τελειώνει ποτέ, το ΤΕΕ/ΤΚΜ παρείχε εγκαίρως στο σύνολο των μελών του τη δυνατότητα επιμόρφωσης και εξοικείωσης επί μιας σειράς θεσμικών και τεχνικών εξελίξεων που αφορούν στον κλάδο και έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια τους 2018, όπως:

Eκδήλωση του ΤΕΕ/ΤΚΜ για τις e-Άδειες

  • το νέο σύστημα ηλεκτρονικής έκδοσης οικοδομικών αδειών «e-Άδειες» (βλ.ΕΔΩ) που αποτελεί μάλιστα τη νέα κορωνίδα της συμβολής του ΤΕΕ συνολικά στην καταπολέμηση της αδιαφάνειας και της γραφειοκρατίας στη δημόσια Διοίκηση
  • Η εφαρμογή του νέου κανονισμού GDPR (βλ.ΕΔΩ),
  • οι εξελίξεις στο πεδίο εφαρμογής του Κτηματολογίου στη εκδήλωση που μόλις προχθές πραγματοποιήθηκε και παρουσιάζεται στο αμέσως επόμενο θέμα του παρόντος newsletter,
  • τα νέα προγράμματα στήριξης επιχειρηματικής δραστηριότητας που μπορούν να αξιοποιήσουν οι μηχανικοί (βλ.ΕΔΩ), αλλά και για τις ευκαιρίες που ανοίγονται στην δυναμική αγορά της υποσαχάριας Αφρικής (βλ. ΕΔΩ)
  • οι δυνατότητες εναλλακτικής διαχείρισης και αξιοποίησης αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων (βλ. ΕΔΩ),
  • η ενημέρωση για τους δασικούς χάρτες που συνεχίστηκε κατά νομό, όπως και οι εκδηλώσεις ενημέρωσης για το Ν. 4095, τις ενεργειακές επιθεωρήσεις και τις αναθεωρημένες ΤΟΤΕΕ (βλ. ΕΔΩ)
  • και μία σειρά σεμιναρίων σε διάφορα πιο εξειδικευμένα θέματα (βλ.ΕΔΩ), στο πλαίσιο των οποίων επιμορφώθηκαν περισσότεροι από 400 συνάδελφοι.

Το ΤΕΕ/ΤΚΜ ήταν επίσης παρόν καθ` όλη τη διάρκεια του 2018 με τις παρεμβάσεις του σε κάθε «καμπή» της επικαιρότητας που «ακουμπούσε» θέματα αρμοδιότητά του: Από την προάσπιση της αναγκαιότητας παραμονής και δραστηριοποίησης του ΙΤΣΑΚ στη Θεσσαλονίκη (βλ. ΕΔΩ) -με αφορμή και τη συμπλήρωση 40 ετών από το μεγάλο σεισμό του 1978 που οδήγησε στη δημιουργία του (βλ. ΕΔΩ και ΕΔΩ) – ως τις εξελίξεις που αφορούν στο Μετρό (βλ.ΕΔΩ), αλλά και από τα πρωτοφανή πλημμυρικά φαινόμενα της Θεσσαλονίκης (βλ.ΕΔΩ) και τις εξελίξεις για το Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Πόλης (βλ.ΕΔΩ), ως τη συνολική ενημέρωση του πρωθυπουργού (βλ.ΕΔΩ) και της κυβέρνησης (βλ.ΕΔΩ) με αφορμή τη διοργάνωσης της 83ης ΔΕΘ.

Ο θεσμικός ρόλος του Τμήματος ως συμβούλου της Πολιτείας, υπηρετήθηκε ακόμα περισσότερο, με σειρά παρεμβάσεων, τόσο επί των αναπτυξιακών νόμων (βλ.ΕΔΩ) και νόμοθετικών εξελίξεων που αφορούν τα αυθαίρετα (βλ. ΕΔΩ) ή την ανάγκη ελέγχου του κτιριακού αποθέματος του Δημοσίου Τομέα και ιδιαίτερα των σχολείων (βλ.ΕΔΩ), καθώς και επί ζητημάτων που αφορούν στο νομοθετικό, τεχνικό και φορολογικό-ασφαλιστικό πλαίσιο άσκησης του επαγγέλματος του Μηχανικού  (βλ. ΕΔΩ, ΕΔΩ και ΕΔΩ).

Τέλος, κάναμε ένα ακόμα βήμα εκσυγχρονισμού και εμπλουτισμού της επικοινωνίας μας, με το νέο site του ΤΕΕ/ΤΚΜ, τη νέα σελίδα στο facebook και το νέο, πιο εύχρηστο Νewsletter, με το οποίο αξιοποιείται ακόμα περισσότερο και το blog του Τμήματος.

Η χρονιά ήταν δύσκολη, αλλά και παραγωγική.

Δική μας δέσμευση, να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τον ίδιο εντατικό ρυθμό, προκειμένου, όχι μόνο η χρονιά που έρχεται, αλλά τα επόμενα χρόνια στο σύνολό τους, να σταθεροποιηθεί η αισιοδοξία του κλάδου για το μέλλον και το ΤΕΕ/ΤΚΜ να δικαιώνει πολλαπλώς τον ρόλο του στην δημιουργία αυτής της αισιοδοξίας, με μεθοδικότητα, φαντασία και αποτελεσματικότητα…

 

 

 

 

 

 

Comments are closed