Έφυγε από τη ζωή η διακεκριμένη αρχιτέκτονας Σουζάνα Αντωνακάκη

Στις 5 Ιουλίου 2020 και σε ηλικία 85 ετών έφυγε από τη ζωή η αρχιτέκτονας Σουζάνα Αντωνακάκη, που μαζί με τον σύζυγό της Δημήτρη Αντωνακάκη, δημιούργησαν σειρά διακεκριμένων έργων τα οποία αποτελούν συγκερασμό ελληνικού και ξένου μοντερνισμού, παράδοσης και νεωτερικότητας.

Η Σουζάνα Κολοκυθά Αντωνακάκη γεννήθηκε το 1935 στην Αθήνα και σπούδασε στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Υπήρξε, μαζί με το Δημήτρη Αντωνακάκη και την Ελένη Γούση-Δεσύλλα, ιδρυτικό μέλος του αρχιτεκτονικού γραφείου Atelier 66 (1965-1986), στο οποίο προστέθηκαν τα επόμενα χρόνια συνάδελφοι αρχιτέκτονες ως ισότιμοι συνεργάτες και μετονομάστηκε σε Α66 το 1987.

Τα επόμενα 20 χρόνια, μαζί με μια λίστα από κτίρια, εκδόσεις, συμμετοχές σε διαγωνισμούς, συνέβαλαν στη διαμόρφωση των σύγχρονων αρχιτεκτονικών τάσεων, έχοντας δημιουργήσει ένα χαρακτηριστικό στυλ που κατέστησε τη δουλειά του Atelier αναγνωρίσιμη. Το 1984, εκδίδεται μονογραφία τους από τις εκδόσεις Rizzoli, με την επεξεργασία του Kenneth Frampton.

Η Σουζάνα Αντωνακάκη έχει διατελέσει μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών – ΣΑΔΑΣ (1971-1972), πρόεδρος του τμήματος Αρχιτεκτόνων του Τεχνικού Επιμελητηρίου (1982-1984), Αντεπιστέλλον μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Αρχιτεκτονικής – Academie d’ Architecture (1995), μέλος της Εθνικής Γραμματείας της UIA (1982-2002).

Το δικό της συλλυπητήριο μήνυμα για την απώλεια της αρχιτεκτόνισσας Σουζάνα Αντωνακάκη έστειλε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Με ανακοίνωση του το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Π.Σ. του Α.Π.Θ. εκφράζει τη βαθιά θλίψη των μελών του για την απώλεια της επίτιμης διδάκτορος Σουζάνας Αντωνακάκη εκφράζοντας τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια της εκλιπούσας. Στην ανακοίνωση τονίζουν μεταξύ άλλων πως “παραμένει ένα φωτεινό παράδειγμα εναλλακτικής πολιτισμικής προσέγγισης”.

Η πρόεδρος και τα μέλη του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Π.Σ. του Α.Π.Θ. με ομόφωνη απόφαση των διδασκόντων, είχαν την πρωτοβουλία της απονομής το έτος 2007 από το Α.Π.Θ. του τίτλου των επίτιμης διδάκτορος στη Σουζάνα Αντωνακάκη, ως επίσημη και ελάχιστη οφειλόμενη αναγνώριση στο σύνολο ενός πρωτότυπου έργου ζωής που έχει ως αφετηρία τις παραμέτρους του τόπου και της ταυτότητας. “Με τη διαρκή, επίπονη, ασυμβίβαστη και συχνά μέσα σε αντίξοες συνθήκες προσπάθειά τους, οι αρχιτέκτονες Σουζάνα και Δημήτρης Αντωνακάκη, κατόρθωσαν να δημιουργήσουν ένα προσωπικό, ανθρωποκεντρικό και διαχρονικό ιδίωμα και να καταλάβουν μία διακεκριμένη θέση στη νεοελληνική αρχιτεκτονική, ως εμπνευστές και ιδρυτές μίας ευρύτερης ομάδας, ως δημιουργοί και δάσκαλοι. Η πορεία τους παραμένει ένα φωτεινό παράδειγμα εναλλακτικής πολιτισμικής προσέγγισης που τολμά να αντιπαρατεθεί δημιουργικά στην κυρίαρχη ισοπεδωτική παγκοσμιοποίηση”, σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.
 

Comments are closed