Ψηφίστηκε το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο – Οι απόψεις των φορέων

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία τόσο επί της αρχής όσο και επί των άρθρων του, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και την εναρμόνισή της με το κοινοτικό δίκαιο.

Ναι επί της αρχής ψήφισαν και οι 158 βουλευτές της ΝΔ ενώ 56 βουλευτές της Αντιπολίτευσης καταψήφισαν.

Είχαν προηγηθεί ονομαστικές ψηφοφορίες που είχαν ζητήσει ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αποχωρήσει από τη διαδικασία.

Το ΚΙΝΑΛ είχε καταθέσει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί σειρά άρθρων του νομοσχεδίου ενώ το ΚΚΕ ζήτησε να διεξαχθεί και επί της αρχής του.

Σημειώνεται ότι με επιστολική ψήφο ψήφισαν συνολικά 141 βουλευτές.

Κατά την ακρόαση των φορέων στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός έκανε λόγο για ένα φιλόδοξο νομοσχέδιο που προσπαθεί να λύσει πολλά και χρόνια ζητήματα, όπως η απλοποίηση της διαδικασίας για τις αδειοδοτήσεις. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη περαιτέρω αποσαφηνίσεων σε ότι αφορά τις προστατευόμενες περιοχές Νατούρα και τις εξορύξεις.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ, Γιώργος Παπαναστασίου χαρακτήρισε θετική την απλοποίηση της νομοθεσίας για την επιτάχυνση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, ωστόσο, τόνισε την ανάγκη να διασφαλιστεί και η δυνατότητα διατύπωσης γνώμης των οικείων δήμων τόσο για τις περιοχές NATURA όσο και για τη διαχείριση των στέρεων αποβλήτων.

Διορθωτικές παρεμβάσεις ζήτησε ο πρόεδρος Γεωτεχνικού επιμελητήριου ΓΕΩΤΕΕ, Σπύρος Μάμαλης όπως η αποκλειστική συμμετοχή ειδικών επιστημόνων – δασολόγων στις επιτροπές αντιρρήσεων καθώς και να υπάρχει εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου στα Συμβούλια Περιβάλλοντος. «Πρέπει κάποια στοιχεία να βελτιωθούν ως προς τις δραστηριότητες σε περιοχές NATURA για να γίνει λειτουργικό το νέο σχήμα», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ, Μιχάλης Μητσόπουλος έκανε λόγο για ένα σημαντικό νομοσχέδιο που είναι στη σωστή κατεύθυνση και πρόσθεσε ότι η χώρα χρειάζεται λύσεις, που δεν θα υποτιμούν ούτε την ανάπτυξη αλλά ούτε και την προστασία του περιβάλλοντος. Παράλληλα όμως, ζήτησε να επανεξεταστούν οι διατάξεις για τη χρήση γης σε περιοχές NATURA.

Ο γενικός διευθυντής στο Συμβούλιο Βιώσιμης Ανάπτυξης, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου τόνισε ότι το νομοσχέδιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση βάζοντας τέλος στη χρονοβόρα και δύσκολη διαδικασία των περιβαλλοντικών αδειδοτήσεων. Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ ορισμένων δραστηριότητων σε περιοχές NATURA με αυστηρές όμως προϋποθέσεις.

Ο Συνήγορος του Πολίτη, Ανδρέας Ποτάκης επεσήμανε ότι οι διατάξεις για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις πρέπει να είναι συμβατές τόσο με το κοινοτικό δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο όσο και με το ελληνικό Σύνταγμα. Επιφυλάξεις εξέφρασε ως προς τα συστήματα προθεσμιών, που είναι, όπως είπε, εξαιρετικά ασφυκτικά και πιθανόν να μην τηρούνται, με αποτέλεσμα να υπάρχει αδιαφάνεια και πλημμελής και μη έγκαιρη αξιολόγηση των επενδύσεων με κίνδυνο είτε ακυρώσεων είτε προσφυγών.

Για νομοσχέδιο που κινείται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά στο οποίο υπάρχει σημαντική υποχώρηση σε βάρος των μικρών ΑΠΕ σε σχέση με τη λειτουργία τους σε προστατευόμενες περιβαλλοντικές περιοχές, μίλησε ο γενικός διευθυντής της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας ΕΛΕΤΑΕΝ, Παναγιώτης Παπασταματίου.

Ο σύμβουλος του Συνδέσμου Φωτοβολταϊκών, Στυλιανός Ψωμάς υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο επιχειρεί να κάνει μια μεγάλη τομή σε ότι αφορά τη λειτουργία των ΑΠΕ και πρόσθεσε ότι χρειάστηκε τόλμη για να ξεπεραστούν οι αγκυλώσεις που υπήρχαν ώστε να πετύχει η χώρα το ζητούμενο που είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδοτήσεων.

Περιβαλλοντικοί φορείς και οργανώσεις που συμμετείχαν (WWF, Greenpeace, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Green Tank, Ρεματική, Συντονιστικό φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών) εξέφρασαν  την αντίθεσή τους σε συγκεκριμένες διατάξεις.

Η Θεοδότα Νάντσου, υπεύθυνη πολιτικής του WWF παρέθεσε παραδείγματα αδειοδότησης βαρέων βιομηχανικών δραστηριοτήτων εντός ή εκτός Natura μέσα σε λίγους μήνες. Ειδικά για την αδειοδότηση εγκαταστάσεων ΑΠΕ εκτίμησε ότι, λόγω ακριβώς της φύσης των έργων, οι ίδιοι οι επενδυτές θα έπρεπε να επιδιώκουν αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας και να εφαρμόζουν τις καλύτερες περιβαλλοντικές πρακτικές.

Ο εκπρόσωπος της Greenpeace , Τάκης Γρηγορίου, υποστήριξε ότι για πρώτη φορά επιτρέπονται επισήμως οι εξορύξεις υδρογονανθράκων σε προστατευόμενες περιοχές.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, Αθανάσιος Κεφάλας κινήθηκε στην αντίθετη κατεύθυνση σε ότι αφορά το θέμα των εξορύξεων, το οποίο όπως είπε, είναι κρίσιμο για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας καθώς συμβάλει σημαντικά στο ΑΕΠ.

Ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού ΕΛΛΕΤ, Μιλτιάδης Λάζογλου υποστήριξε πως το νομοσχέδιο έχει μια θεμελιώδη αδυναμία, που είναι ότι δεν ακολουθεί τις ευρωπαϊκές οδηγίες, ενώ, όπως είπε, μελέτη του πανεπιστημίου Ιωαννίνων υπολογίζει ότι υπερακαλύπτεται ο εθνικός στόχος χωρίς καμία νέα Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας σε περιοχές NATURA.  Υποστήριξε ακόμα ότι υπάρχουν 33 νέα άρθρα στο νομοσχέδιο για τα οποία δεν έγινε καμία διαβούλευση.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Κτηματολογίο Α.Ε, Δημήτρης Σταθάκης τάχθηκε υπέρ των διατάξεων, που όπως είπε, θέτουν σε άμεση λειτουργία το Κτηματολόγιο, βελτιώνει τη λειτουργία του ενώ ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν τις συμβάσεις έργου.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Δασοπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων, Νικήτας Φραγκισκάκης υποστήριξε ότι δεν διασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος με το νομοσχέδιο ενώ λειτουργεί βλαπτικά στα οικοσυστήματα. «Δεν θεραπεύονται οι παθογένειες ενώ προτείνεται η εμπορευματοποίηση του περιβάλλοντος με κανόνες ιδιωτικής οικονομίας», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος της Γενικής Ομοσπονδίας Προσωπικού της ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης εστίασε τις επικρίσεις του στην διάταξη που αφορά τον ΑΔΜΗΕ, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αγνόησε σκόπιμα την άποψη της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

Ο Λεωνίδας Βακινιώτης, επιστημονικός συνεργάτης της ΓΕΣΕΒΕΕ, εξέφρασε «σοβαρές επιφυλάξεις για το σχέδιο δίκαιης ανάπτυξης» και υποστήριξε ότι «δεν προάγεται η διαφάνεια».

Ο Δημήτρης Πετρόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων, διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών, μίλησε για ανεπαρκή διαβούλευση, ενώ υποστήριξε ότι ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για αυθαιρεσίες σε περιοχές NATURA.

Ο Γιώργος Ηλιόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Πτυχιούχων Περιβαλλοντολόγων Ελλάδος, έκανε λόγο για πολλά θετικά στοιχεία και τομές του νομοσχεδίου ωστόσο όπως είπε, υπάρχουν αρκετές διατάξεις που χρήζουν βελτίωσης.

Ο Δημήτρης Μπάτης, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδος ζήτησε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου, έκανε λόγο για επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα ενώ υποστήριξε ότι στο όνομα της διευκόλυνσης των επενδύσεων ανοίγει το παράθυρο για υποβάθμιση των περιοχών NATURA.

Ο Φίλιππος Κιρκίτσος, πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρίας Ανακύκλωσης, έδωσε έμφαση στα μέτρα για τη χρήση πλαστικής σακούλας, τονίζοντας ότι κινδυνεύει η χώρα να εκτεθεί και να μην πιάσει το στόχο που έχει τεθεί από την ΕΕ και να της επιβληθούν κυρώσεις.

Ο Κωνσταντίνος Πεχλιβάνογλου εκπρόσωπος του συντονιστικού των προέδρων των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο επιτρέπει και τη νομιμοποίηση αυθαίρετων κτισμάτων σε δάση και περιοχές NATURA που έχουν δημιουργηθεί με ευρωπαϊκή εντολή.

Comments are closed