Αποτυπώσεις νεοκλασικών κτηρίων της Θεσσαλονίκης στο υπό σύσταση Ίδρυμα  Νικόλαος Μουτσόπουλος στην Κοζάνη

Περίπου 3.000 σχέδια και σκίτσα που απεικονίζουν αποτυπώσεις νεοκλασικών κτηρίων της Θεσσαλονίκης κι άλλων πόλεων της Μακεδονίας και χρονολογούνται από το 1969 θα έχουν σύντομα μόνιμη θέση στο υπό σύσταση Ίδρυμα  Νικόλαος Μουτσόπουλος, στην Κοζάνη.

Όπως αναφέρει ο κ. Πολυνείκης Αγγέλης που ψηφιοποίησε αυτά τα αρχεία, στις 30/10/1969 φοιτητές του τμήματος Μορφολογίας και Ρυθμολογίας του Α.Π.Θ. ολοκλήρωσαν τις εργασίες τους με Θέμα «Αποτυπώσεις Νεοκλασικών Κτιρίων» που κυρίως αναφέρονταν στην Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Μακεδονίας, που τους είχε αναθέσει ο τότε καθηγητής της έδρας Νικόλαος Μουτσόπουλος.

Όλα τα οριστικά σχεδία και σκίτσα μετρήσεων πλεόν βρίσκονται στον Σύνδεσμο Γραμμάτων και Τεχνών Νομού Κοζάνης. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα είχαν μεταφερθεί στην Αθήνα όπου ο τότε βοηθός του Ν. Μουτσόπουλου, Χ. Τσιλαλης τα είχε μεταφέρει για να τα μελετήσει και να τα εκδώσει.

Μετά τον θάνατο του Χ. Τσιλαλη και με εντολή του Ν. Μουτσοπουλου ο κ. Αγγελής τα μετέφερε στην Κοζάνη όπου τα ψηφιοποίησε και πλέον βρίσκεται στο στάδιο εύρεσης χρηματοδότησης  για την έκδοση του ανάλογου τόμου. Όλα τα σχέδια θα έχουν μόνιμη θέση στο υπό ίδρυση Ίδρυμα «Νικόλαος Μουτσόπουλος» που θα εγκατασταθεί στο Γκέρτσιο Εκκλησιαστικό Ίδρυμα στην Κοζάνη.

 

Comments are closed