Απτικό …Σάντουιτς: Ένα GPS που λειτουργεί με την αφή για άτομα με προβλήματα όρασης

Πηγή φωτογραφίας:scienceandtechnologyresearchnews.com

Πηγή φωτογραφίας:scienceandtechnologyresearchnews.com

Μια ιδιαίτερη συσκευή GPS, που στόχος είναι να καθοδηγεί τα άτομα με προβλήματα όρασης με τη χρήση της αίσθησης της αφής, δημιούργησε ο μηχανικός Adam Spiers, μεταδιδακτορικός συνεργάτης του εργαστηρίου ρομποτικής του Πανεπιστημίου του Yale. Πρόκειται για έναν κύβο, που αλλάζει σχήμα και φέρει το ευφάνταστο όνομα ‘Haptic Sandwich”.
Πώς λειτουργεί; Το άτομο τον κρατάει στα χέρια του καθώς προχωρά. Το πάνω μέρος του κύβου στρίβει όταν χρειάζεται αλλαγή κατεύθυνσης, ενώ επεκτείνεται προς τα μπροστά για να δείξει την απόσταση που μεσολαβεί μέχρι το άτομο να προσεγγίσει κάτι. Το άτομο καταλαβαίνει ότι έχει φτάσει στον προορισμό του όταν ο κύβος επανέλθει στην αρχική του θέση.
Αρχικά ο Spiers δημιούργησε τη συσκευή με τρισδιάστατο εκτυπωτή Stratasys Fortus (research grade), που μπορούσε να εκτυπώνει διαλυόμενα υποστηρικτικά υλικά. Αυτό του επέτρεψε να σχεδιάζει και να δημιουργεί πιο περίπλοκα χαρακτηριστικά για τους εσωτερικούς μηχανισμούς του κύβου, ο οποίος είναι έτσι σχεδιασμένος ώστε ο χειριστής του να μην κινδυνεύει να τραυματίσει τα δάχτυλά του κατά τις περιστροφές.

Πηγή φωτογραφίας:scienceandtechnologyresearchnews.com

Πηγή φωτογραφίας:scienceandtechnologyresearchnews.com

“Ένα από τα καταπληκτικά πράγματα σε ό,τι αφορά τη χρήση τρισδιάστατου εκτυπωτή για τον σχεδιασμό και τη δημιουργία συσκευών είναι ότι κάθε φορά που έκανα βελτιώσεις στους μηχανισμούς μπορούσα με μεγάλη ευκολία να στείλω ένα e-mail με τα νέα εξαρτήματα στους συνεργάτες μου στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτοί μπορούσαν τότε να εκτυπώσουν εύκολα το νέο εξάρτημα και να το ενσωματώσουν στη συσκευή. Αυτό ήταν επίσης καταπληκτικό και για τη δημιουργία αντιγράφων της συσκευής καθώς και ανταλλακτικών ‘, λέει ο Spiers.
Η συσκευή είναι εύκολο να αποδομηθεί και να “ξαναχτιστεί’ ακόμη και από άτομα χωρίς γνώσεις μηχανικού. Αυτό εκτιμάται ότι θα την κάνει ιδιαίτερα ελκυστική για το καταναλωτικό κοινό εάν φτάσει στην αγορά.

Και στο θέατρο
Μάλιστα, το Haptic Sandwich χρησιμοποιήθηκε ήδη σε μια διαδραστική θεατρική παράσταση, βασισμένη στο “Flatland” του Edwin Abbott. H ατμοσφαιρική παράσταση πραγματοποιήθηκε σε μια παλιά εκκλησία στο Λονδίνο και έκλεψε καρδιές…
Οι θεατές, είτε είχαν προβλήματα όρασης είτε όχι, περιπλανιόνταν επί σκηνής σε απόλυτο σκοτάδι με πλοηγό τις συσκευές που κρατούσαν στα χέρια τους. Συνολικά το σύστημα πέτυχε ακρίβεια συγκρινόμενη με εκείνη ενός δορυφορικού συστήματος GPS…

Άρθρο με πληροφορίες από το engineering.com και το scienceandtechnologyresearchnews.com

Διαβάστε ΕΔΩ το πρωτότυπο άρθρο (αγγλική γλώσσα)

Δείτε ΕΔΩ το βίντεο από την παράσταση όπου χρησιμοποιήθηκε το Haptic Sandwich, εκεί με το όνομα “Animotus”

Comments are closed