Ας προσφέρουμε έμπρακτα την αγάπη μας…

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα την Πρωτοχρονιά, είναι φυσικό ο νους να στρέφεται και σε συνανθρώπους που έχουν ανάγκη για τη συμπαράσταση όσων από εμάς, μπορούμε να την παρέχουμε έμπρακτα.

Εμείς εντοπίσαμε ενδεικτικά φορείς που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της κοινωνικής προσφοράς και τους παρουσιάζουμε, ώστε όλοι να έχουμε τη δυνατότητα επικοινωνίας και αναζήτησης του τρόπου με τον οποίο μπορούμε -αυτές τις γιορτινές μέρες- να κάνουμε την Αγάπη… πράξη.

Άρσις – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέωνhttp://arsis.gr/

Η ΑΡΣΙΣ είναι κοινωνική μη κυβερνητική οργάνωση που δραστηριοποιείται από το 1992 για την υποστήριξη των παιδιών και των νέων και την προάσπιση των δικαιωμάτων τους.

Λειτουργεί με κέντρα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Βόλο, την Κοζάνη και την Αλεξανδρούπολη, ενώ έχει αναπτύξει δραστηριότητες και σε πολλές άλλες πόλεις.

Η οργάνωση υποστηρίζει κυρίως νέους και νέες ηλικίας 15 έως 21 χρονών, και κατά περίπτωση με μικρότερα παιδιά ή μεγαλύτερα πρόσωπα, που βιώνουν συνθήκες ζωής επιβαρυντικές για την ομαλή προσωπική τους ανάπτυξη και την πρόσβαση τους στα κοινωνικά αγαθά.

Το όραμα της ΑΡΣΙΣ είναι μία κοινωνία με ίσες ευκαιρίες για όλους τους νέους και σεβασμό στα δικαιώματα τους, όπως αυτά αναφέρονται στην ελληνική και διεθνή νομοθεσία, ιδίως τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Άσυλο του Παιδιούhttps://www.asylopaidiou.gr/index.php/el/

Είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που, από το 1919, επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στη σωστή κάλυψη των βασικών αναγκών (στέγαση, σίτιση, ανάπαυση κ.λ.π) και στη συνεχή βελτίωση της διαπαιδαγώγησης παιδιών εργαζομένων γονέων, βρεφικής, νηπιακής, προσχολικής και σχολικής ηλικίας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.  

Κάνε Μια Ευχή Ελλάδοςhttps://makeawish.gr/

Το Make-A-Wish εκπληρώνει ευχές που έχουν τη δύναμη να μεταμορφώσουν τις ζωές παιδιών με πολύ σοβαρές ασθένειες. Μια ευχή αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του ταξιδιού για τη θεραπεία, γι’ αυτό και στο Make-A-Wish δεσμεύονται να εκπληρώσουν την ευχή κάθε παιδιού που πληροί τα κριτήρια.

Στην Ελλάδα,  χορηγοί, υποστηρικτές, οι εργαζόμενοι και οι 300 εθελοντές σε όλη τη χώρα, εκπληρώνουν κατά μέσο όρο μια ευχή κάθε 40 ώρες. Από το 1996, που ιδρύθηκε, το Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος) έχουν εκπληρώσει περισσότερες από 2.020 ευχές, 200 εκ ων οποίων πραγματοποιήθηκαν το 2017.

Μέλισσαhttp://www.stegimelissa.gr/

Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, με αντικείμενο την παιδική προστασία για κορίτσια. Είναι το σπιτικό που προσφέρει φροντίδα και προστασία σε παιδιά που από πολύ τρυφερή ηλικία τα στερήθηκαν. Είναι η μεγάλη αγκαλιά που κλείνει μέσα της τα παιδιά εκείνα που ξέχασαν να χαμογελούν, τα παιδιά που είναι τρομαγμένα, τα παιδιά που είναι μόνα.

Είναι ο φορέας που ιδρύθηκε και λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1921, και δίνει καθημερινό αγώνα για να συνεχίσει να στέκεται δίπλα στα παιδιά εκείνα που τον έχουν ανάγκη.

Σύλλογος Συνδρόμου Down Ελλάδος- https://www.down.gr/

Ιδρύθηκε από 22 οικογένειες το 1990. Είναι η πρώτη οργανωμένη ομάδα γονέων με παιδιά με σύνδρομο Down στη χώρα. Πρόκειται για φορέα Παροχής Υπηρεσιών Κοινωνικής Φροντίδας Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εγγεγραμμένο στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και εποπτευόμενο από αυτό.

Αποστολή του Συλλόγου είναι η ανάπτυξη δράσεων εξειδικευμένης εκπαίδευσης και προσέγγισης των ατόμων με σύνδρομο Down, με απώτατο στόχο την υποστηριζόμενη εκμάθηση και ψυχαγωγία των ωφελουμένων του.

Όραμα του Συλλόγου είναι μια κοινωνία, όπου θα παρέχονται ίσες ευκαιρίες διαβίωσης και συμμετοχής σε όλους τους πολίτες. Για το σκοπό αυτό οι αρχές των ίσων ευκαιριών και της ισότητας των ανθρώπων διέπουν τη λειτουργία του φορέα.

Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυρίων- http://www.filoptoxosadelfotiskirion.gr/index/

Ξεκίνησε από το 1983, βραβεύθηκε δύο φορές από την Ακαδημία Αθηνών από το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, από τη Νομαρχία, τον Δήμο Θεσ/νίκης, από την εταιρία Μακεδονικών Σπουδών, από τους Rotary και καταξιώθηκε από την κοινωνία της Θεσσαλονίκης.

Από την εποχή της τουρκοκρατίας, η Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυρίων  Θεσ/νίκης, επιτέλεσε έργο εθνικό, φιλανθρωπικό, κοινωνικό, πολιτιστικό.

Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο – http://www.paidikoxorio.gr/web/

Είναι αναγνωρισμένο Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Είναι ανεξάρτητο από Διεθνείς Οργανισμούς και φορείς, δεν έχει ιδρυματικό χαρακτήρα και είναι το πρώτο Ελληνικό Παιδικό Χωριό.

Το «Ελληνικό Παιδικό Χωριό» χτίσθηκε στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης σε μια μαγευτική τοποθεσία 35 περίπου στρεμμάτων. Στην ίδρυσή του  οδήγησε η έλλειψη ενός χωριού για μακροχρόνια φιλοξενία ορφανών,  εγκαταλελειμμένων παιδιών ή προερχομένων από προβληματικό οικογενειακό περιβάλλον.

Εταιρεία Σπαστικών Βορείου Ελλάδος-http://www.esbe.gr/

Αποτελεί ειδικά αναγνωρισμένο φιλανθρωπικό σωματείο το οποίο έχει στόχο να παρέχει υπηρεσίες σε άτομα με ειδικές ανάγκες και τις οικογένειές τους και επίσης να συντελέσει στη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την ισότιμη ένταξη των αναπήρων στην κοινωνία.

Ιδρύθηκε το 1971 ως σύλλογος γονέων με την επωνυμία «Σύλλογος Γονέων Σπαστικών Παίδων Βορείου Ελλάδος» και από το 1981 μετατράπηκε σε σωματείο με την επωνυμία «Εταιρεία Σπαστικών Βορείου Ελλάδος» προσφέροντας υπηρεσίες πρόνοιας.

Μετατράπηκε σε Εταιρεία το 1980 και από τότε μπορούν να γίνουν μέλη της, εκτός από τους γονείς, τα ίδια τα άτομα με ειδικές ανάγκες ή οι συγγενείς τους μέχρι β΄ βαθμού, ακόμα και απλοί φίλοι!

Διοικείται από γονείς αναπήρων και άμεσα ενδιαφερόμενους και ως εκ τούτου καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να προσφέρει ολοκληρωμένες και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στα άτομα με αναπηρίες.

Φάρος του κόσμου –http://farostoukosmou.com/el/%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b9%ce%ba%ce%ae/

Το «Φάρος του κόσμου» είναι φορέας έμπρακτης αγάπης προς τα εξαρτημένα παιδιά που καθημερινά εγκλωβίζονται στο παιχνίδι του θανάτου καθώς και προς τα παιδιά των Ρομά που τόσο βίαια και πρόωρα χάνουν την παιδική αθωότητα τους εξυπηρετώντας απάνθρωπα συμφέροντα. Ανήκει στην ΙΜ Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως και «ψυχή» του είναι ο αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας Λουκατάρης.

Με την ελπίδα και το όραμα να συνεχίζει να φωτίζει για πολλά πολλά χρόνια, συνεχίζουν να στέκονται  δίπλα στις επιτυχίες και τις πολύ ενδιαφέρουσες δράσεις όλων αυτών των παιδιών που κατάφεραν κάτι, που επιστήμονες, προγράμματα και μελέτες δεν κατάφεραν να κάνουν επί χρόνια.

Να ρίξουν το τείχος του γκέτο και της προκατάληψης για τους απανταχού Ρομά σε όλη την Ελλάδα.

Παιδικά Χωριά SOS- https://sos-villages.gr/organosi/

Tα Παιδικά Χωριά SOS είναι μία διεθνής οργάνωση που ιδρύθηκε το 1949 στο Τιρόλο της Αυστρίας, από τον Herman Gmeiner.

Σήμερα, τα Παιδικά Χωριά SOS λειτουργούν σε 136 χώρες. Στην Ελλάδα ξεκινήσαν το 1975 και πλέον λειτουργούν 4 Παιδικά Χωριά SOS, 2 Στέγες Νέων, 2 Ξενώνες Βρεφών SOS, 10 Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας και 5 Κέντρα Μαθησιακής και Παιδαγωγικής Υποστήριξης.

Τα Παιδικά Χωριά SOS δημιουργούν οικογένειες για παιδιά που βρίσκονται σε ανάγκη, τα βοηθά να διαμορφώσουν το δικό τους μέλλον και συμμετέχουν στην ανάπτυξη των κοινοτήτων που ανήκουν. Δημιουργούν εγκαταστάσεις και προγράμματα πρόληψης, που έχουν στόχο την ενίσχυση οικογενειών για την αποφυγή της εγκατάλειψης των παιδιών. Ενώνουν τις προσπάθειές τους, με μέλη της κοινότητας για την παροχή εκπαίδευσης και υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και για ανταπόκριση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης

ΚΕΝΤΡΟ Α.Μ.Ε.Α. «Ο ΣΩΤΗΡ»- https://www.kentroameasotir.gr/

Είναι ένας μη κερδοσκοπικός κοινωνικός φορέας που δημιουργήθηκε από ορισμένους εξειδικευμένους επιστήμονες και το Σωματείο γονέων παιδιών με αναπηρία «Σωματείο Αποκατάστασης και Ειδικής Αγωγής Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες ο ΣΩΤΗΡ».

Συστήθηκε από αδήριτη ανάγκη, προκειμένου να δοθεί διέξοδος στο δικαίωμα της συνέχισης της επιμόρφωσης και κατάρτισης των παιδιών – Α.με.Α, καθώς επίσης και στην αυτόνομη διαβίωση τους , αφού άλλη εναλλακτική λύση δεν υπήρχε στη Θεσσαλονίκη, η οποία μάλιστα είναι ιδιαίτερη ελλειμματική σε τέτοιου είδους δομές παροχής κοινωνικής φροντίδας.

Comments are closed