Αυτές οι πόλεις στις ΗΠΑ έχουν εγκαταστήσει “παρκόμετρα” για …άστεγους κι επαίτες


Σε τουλάχιστον τέσσερις πόλεις των ΗΠΑ έχουν τα τελευταία χρόνια εγκατασταθεί κάποια περίεργα “παρκόμετρα” σε φωτεινά χρώματα. Μόνο που στόχος τους δεν είναι η νόμιμη στάθμευση των αυτοκινήτων, αλλά η στήριξη των άστεων και των επαιτών. Οι περαστικοί μπορούν να ρίχνουν ό,τι ψιλά τους περισσεύουν στις ιδιαίτερες αυτές συσκευές, ώστε αυτά να καταλήγουν στα χέρια των εχόντων ανάγκη ώς δωρεά, διαμέσου των εθελοντικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων, που δραστηριοποιούνται στον χώρο της αστεγίας. Για όσους δεν έχουν μαζί τους ρευστό, οι συσκευές δέχονται και πιστωτική κάρτα.

Το New Haven είναι μια από τις τελευταίες περιοχές που υιοθέτησαν τα “παρκόμετρα”, μετά το πρωτοπόρο Denver, που τα υιοθέτησε το 2007, αλλά και την Pasadena, την Indianapolis και το Corpus Christi στο Τέξας.

Στόχος είναι να έχουμε πρόσθετα κεφάλαια για υπηρεσίες προς τους άστεγους” δήλωσε η δήμαρχος του Νιου Χέιβεν, Toni Harp, επισημαίνοντας ότι ένας πρόσθετος λόγος για την υιοθέτηση αυτού του συστήματος είναι και η προσφορά ρευστότητας σε όσους τη χρειάζονται, ώστε να απομακρυνθούν από την επαιτεία.

“Κάθε μήνα λαμβάνουμε τουλάχιστον μία κλήση από πόλεις που θέλουν να υιοθετήσουν το πρόγραμμα” επισήμανε ο Julie Smith, εκπρόσωπος Τύπου της πρωτοβουλίας “Road Home”, που “τρέχει” το αντίστοιχο πρόγραμμα στο πρωτοπόρο Ντένβερ.

Πάντως, το πρόγραμμα έχει προκαλέσει και ισχυρό αντίλογο, από όσους λένε ότι όποιος είναι να στραφεί ή να παραμείνει στην επαιτεία θα το κάνει ούτως ή άλλως, αφού αυτή δεν είναι παράνομη, οπότε οι δήμοι απλά θα χάνουν χρήματα για την εγκατάσταση και συντήρηση των “παρκόμετρων”, τα οποία δεν θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα.

Στο Dade County, στη Φλόριντα, υπάρχει ένας φόρος επί τροφίμων και ποτών, ο οποίος αποδίδει περί τα 24 εκατ. δολάρια ετησίως για προγράμματα στήριξης των αστέγων. Τα παρκόμετρα αποφέρουν περίπου 50.000 δολάρια μόλις” υποστήριξε από την πλευρά του ο Ron Book, πρόεδρος του Miami-Dade County Homeless Trust.

Άρθρο με πληροφορίες από το http://www.stltoday.com

Διαβάστε το κείμενο ΕΔΩ

Comments are closed