“Αυτή η ηλεκτρονική συσκευή θα αυτοκαταστραφεί!”

cellphone

Πηγή φωτογραφίας: Yuji Sakai, Eric Reichbaum; Illustration by Thomas Meimarides, bloomberg.com

Αν η φράση αυτή θυμίζει κατασκοπική ταινία ή τη γνωστή (παλαιότερη) σειρά κινουμένων σχεδίων με τον … Inspector Gadget, οι πιθανές εφαρμογές της στην πράξη μπορούν να είναι πολλές και να κάνουν “παιχνιδάκι” την πολυπόθητη μείωση των απορριμμάτων από ηλεκτρονικές συσκευές. Αυτός τουλάχιστον είναι ο στόχος ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, με επικεφαλής τον μηχανικό αεροδιαστημικής Scott R. White, η οποία δημιούργησε συσκευές που διασπώνται στα μοριακά συστατικά τους όταν εκτεθούν σε θερμότητα! Η εργασία της ομάδας δημοσιεύτηκε στην έκδοση “Advanced Materials”.

“Έχουμε να επιδείξουμε ηλεκτρονικά που ‘είναι εκεί’ όταν τα χρειάζεσαι και εξαφανίζονται όταν δεν τα χρειάζεσαι πια […] Αν δεν μπορείς να συνεχίσεις να χρησιμοποιείς κάτι, είτε γιατί δεν δουλεύει πια είτε διότι είναι πλέον παρωχημένο, θα θέλαμε να μπορούσαμε να το επαναφέρουμε στα δομικά στοιχεία από τα οποία είναι φτιαγμένο το υλικό του, ώστε να μπορείς να το ανακυκλώσεις όταν δεν το χρειάζεσαι ή αν δεν μπορείς να το ανακυκλώσεις, τουλάχιστον να μην καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής” δήλωσε ο White και πρόσθεσε ότι “αυτός είναι ένας τρόπος για να δημιουργήσουμε αειφορία και βιωσιμότητα στα υλικά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά των ημερών μας. Αυτή ήταν η πρώτη μας προσπάθεια να χρησιμοποιήσουμε ένα ερέθισμα από το περιβάλλον για να πυροδοτήσουμε την καταστροφή”.
Για τη δημιουργία της πρότυπης αυτοκαταστρεφόμενης συσκευής, η ομάδα του White συνεργάστηκε με τον John A. Rogers, καθηγητή επιστήμης των υλικών και μηχανικής και διευθυντή του εργαστηρίου Frederick Seitz Materials, επίσης στο Ιλινόις. Η ομάδα του Rogers θεωρείται πρωτοπόρα στον τομέα των συσκευών που αποσυντίθενται στο νερό.

Πώς λειτουργεί
Πώς λοιπόν λειτουργούν οι συσκευές τους; Χρησιμοποιούν κυκλώματα μαγνησίου, εκτυπωμένα σε υλικά που είναι τόσο λεπτά, όσο και εύκαμπτα. Μικροσκοπικά σταγονίδια ενός ασθενούς οξέος ρέουν σε κερί δημιουργώντας μια επίστρωση πάνω τη συσκευή. Το κερί λιώνει όταν η συσκευή θερμαίνεται και τότε το οξύ …αναλαμβάνει δράση, βοηθώντας στη διάλυσή της.
Η ομάδα ανέπτυξε ακόμη ένα είδος “σκανδάλης” που πυροδοτεί την αυτοκαταστροφή του υλικού από μακριά όταν αυτό ζητηθεί. Στέλνοντας ηλεκτρονικά ένα σήμα, ο χρήστης μπορεί να …τηλε-θερμάνει ένα πηνίο ενσωματωμένο στη συσκευή, ώστε να λιώσει το κερί και να απελευθερωθεί το οξύ.
Οι ερευνητές μπορούν ακόμη να ελέγξουν την ταχύτητα αυτοκαταστροφής τής συσκευής ρυθμίζοντας το πάχος του κεριού, τη συγκέντρωση του οξέος και τη θερμοκρασία. Μπορούν ήδη να φτιάξουν μια συσκευή που αυτοκαταστρέφεται εντός 20 δευτερολέπτων από την ώρα που θα έρθει σε επαφή με τη θερμότητα. Καλό ε;

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα για το εγχείρημα της ομάδας

Δείτε ΕΔΩ το σχετικό βίντεο

Comments are closed