Αχανείς αρχαίες πόλεις “θαμμένες” στη ζούγκλα ανακαλύφθηκαν με laser στην Καμπότζη

Κτήριο στην Phnom Penh, pixabay

Κτήριο στην Phnom Penh, pixabay

Αχανείς αρχαίες πόλεις, κρυμμένες επί αιώνες στην πυκνή τροπική βλάστηση, ανακαλύφθηκαν με λέιζερ στην Καμπότζη, εκπλήσσοντας τους ειδικούς.

Ο Αυστραλός αρχαιολόγος Damian Evans αποκάλυψε με λεπτομέρειες τα κρυμμένα μυστικά των πόλεων, στη διάρκεια παρουσίασης στη Royal Geographic Society στο Λονδίνο, πριν από λίγες ημέρες.

Οι κρυμμένες πόλεις αποκαλύφθηκαν  κοντά στους διάσημους ναούς της Angkor Wat, που έχουν χαρακτηριστεί ως μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από τη UNESCO και η ανακάλυψή τους ρίχνει καινούργιο φως πάνω στην ισχύ και τον βαθμό επέκτασης της αρχαίας αυτοκρατορίας των Χμερ.

Οι πόλεις ταυτοποιήθηκαν με τη χρήση λέιζερ ενσωματωμένων σε ελικόπτερα, τα οποία μπορούν να διεισδύσουν στην πυκνή βλάστηση και να δημιουργήσουν έναν χάρτη της περιοχής κομμάτι-κομμάτι.

Καθώς πολλοί μικρότεροι χάρτες συνενώθηκαν σε έναν,άρχισε να γίνεται εμφανές στους αρχαιολόγους ότι εκεί κάτω υπάρχει ένα σύνθετο “αστικό” τοπίο, που είχε μείνει κρυμμένο για αιώνες. Για την ακρίβεια πολλές διαφορετικές πόλεις, με ηλικία από 900 μέχρι 1400 έτη. Μάλιστα, μερικές από αυτές έχουν το μέγεθος της σύγχρονης πρωτεύουσας της Καμπότζης, της Phnom Penh.

Άρθρο με πληροφορίες από τον Guardian

Αν σας άνοιξε η όρεξη να μάθετε περισσότερα για τις κρυμμένες πόλεις περάστε μια βόλτα από ΕΔΩ

Comments are closed