Γ. Στασινός: Ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης θα βελτιώσει την επενδυτική καθημερινότητα

«Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την απλούστευση των επενδύσεων, όμως ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης που έχει αναλάβει να υλοποιήσει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) εκτιμάται ότι θα βελτιώσει σημαντικά την επενδυτική καθημερινότητα. Στόχος του συγκεκριμένου έργου, που βρίσκεται λίγο πριν από τη γραμμή εκκίνησης, είναι το σύνολο της πολεοδομικής γεωχωρικής πληροφορίας να είναι διαθέσιμο, ώστε οι επενδυτές να γνωρίζουν τι επιτρέπεται, τι απαγορεύεται και ποιοι ειδικοί όροι επικρατούν σε κάθε περιοχή».

Τα παραπάνω σημείωσε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιώργος Στασινός. Άλλωστε όπως έχει γίνει γνωστό, στον ενιαίο ψηφιακό χάρτη θα μπουν τα δεδομένα που υπάρχουν για όλη τη χώρα, όπως και δεδομένα από τουλάχιστον 12 παράλληλα και ασύνδετα μεταξύ τους πληροφοριακά συστήματα.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ, συμπληρωματικά με τον ενιαίο ψηφιακό χάρτη – υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί σε μία διετία από την έναρξη υλοποίησής του –  η Κοινωνία της Πληροφορίας, που εποπτεύεται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δρομολογεί ένα ακόμη έργο με στόχο τα δεδομένα απαραίτητα για τους επενδυτές να είναι εύκολα προσβάσιμα. Πρόκειται για το Geoportal, τη διαδικτυακή πύλη που θα περιλαμβάνει γεωλογικά γεωχωρικά δεδομένα της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ), του πρώην ΙΓΜΕ.

Με τον νέο ψηφιακό χάρτη που υλοποιεί το ΤΕΕ οι επενδυτές θα γνωρίζουν τι επιτρέπεται, τι απαγορεύεται και ποιοι ειδικοί όροι επικρατούν σε κάθε περιοχή.

Τα γεωδεδομένα, όπως η γεωλογική δομή, το γεωδυναμικό καθεστώς, η υποθαλάσσια γεωλογία και τα γεωθερμικά πεδία, είναι απαραίτητα για την υλοποίηση μεγάλης κλίμακας επενδύσεων, όπως θαλάσσια αιολικά πάρκα, μεγάλα ενεργειακά, μεταλλευτικά, τεχνικά και τουριστικά έργα. Μέσω του Geoportal, η πολύτιμη αυτή πληροφορία –το γεωχωρικό υπόβαθρο θεωρείται ως το πιο αναγκαίο μετά το τοπογραφικό– θα είναι διαθέσιμη διαδικτυακά, με το τεύχος διακήρυξης του έργου, ύψους 3,8 εκατ. ευρώ, να βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση. Υπολογίζεται ότι θα απαιτηθούν περίπου 18 μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο από τη συμβασιοποίησή του.

Νέες εφαρμογές

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Στασινός, δύο ακόμη έργα, συνολικού προϋπολογισμού της τάξεως των 536 εκατ. ευρώ, θα συμβάλουν στην απλούστευση των επενδυτικών διαδικασιών. Πρόκειται για την ψηφιοποίηση των υποθηκοφυλακείων για το Εθνικό Κτηματολόγιο (ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη), όπως και των αρχείων των πολεοδομιών, έργο του οποίου ο διαγωνισμός πρόκειται να προκηρυχθεί έως το τέλος της χρονιάς.

Όσον αφορά τη σχεδιαζόμενη δράση για τα δεδομένα της ΕΑΓΜΕ, εκτός από τη δημιουργία της ψηφιακής πύλης, περιλαμβάνει τη δημιουργία δυναμικού γεωλογικού χάρτη, καταστροφικών φαινομένων και δεδομένων θερμοκρασίας και πίεσης, όπως και την ανάπτυξη εφαρμογών εικονικής περιήγησης. Ξεχωρίζουν αυτές που θα επιτρέπουν την εικονική πλοήγηση στα ηφαίστεια σε Μέθανα, Μήλο, Κίμωλο και Σαντορίνη, όπως και στα εκθέματα του μουσείου της ΕΑΓΜΕ.

 

Comments are closed