Διευκρινίσεις ζητά το ΤΕΕ/ΤΚΜ για τις υπαγωγές μη διατηρητέων αυθαιρέτων

Σειρά διευκρινίσεων ζητά το ΤΕΕ/ΤΚΜ με έγγραφό του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη, σχετικά με την υποχρέωση γνωμοδότησης από το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων σε υπαγωγές δηλώσεων αυθαιρέτων κατασκευών και χρήσεων του ν. 4495/17, ακόμη και μη χαρακτηρισμένων διατηρητέων κτιρίων, στο χαρακτηρισμένο ως ιστορικό τόπο, κέντρο της Θεσσαλονίκη.

Στο έγγραφο που υπογράφει ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Πάρις Μπίλλιας, επισημαίνεται ο «διάχυτος προβληματισμός των συναδέλφων μηχανικών  σχετικά με την άποψη της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων, στην πόλη της Θεσσαλονίκης».

Μεταξύ άλλων, το ΤΕΕ/ΤΚΜ εκφράζει την εκτίμηση ότι η απαίτηση για έγκριση από Επιτροπή, δεν μπορεί να αφορά κάθε αυθαιρεσία που έλαβε χώρα σε μια συνήθη, εργολαβική οικοδομή στο κέντρο της πόλης, καθώς αυτό δεν συνάδει με την εν γένει φιλοσοφία του νόμου. Επισημαίνει ακόμα, ότι στη λογισμική εφαρμογή ένταξης αυθαιρέτων, δεν υπάρχει κατηγορία ένταξης αυθαιρέτου με διαδικασία Επιτροπής, όταν αυτό δεν είναι σε παραδοσιακό Οικισμό, ή δεν είναι Διατηρητέο.

Και τέλος, ζητά την άμεση παρέμβαση του αρμόδιου υπουργού για την παροχή αναγκαίων διευκρινίσεων, καθώς έχουν δημιουργηθεί τεράστια προβλήματα καθυστερήσεων στις τακτοποιήσεις και κατ’ επέκταση στις αγοραπωλησίες, άδειες λειτουργίας και άλλες διοικητικές πράξεις που κωλύονται, ταλαιπωρώντας μηχανικούς και πολίτες.

Δείτε ολόκληρο το έγγραφο ΕΔΩ.

Comments are closed