“Δουλεύουμε με σχέδιο, τηρούμε τα χρονοδιαγράμματα.” Συνέντευξη Μ.Αντωνίου επικεφαλής Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη

Τον ενισχυτικό και παραγωγικό ρόλο του ΤΕΕ/ΤΚΜ σε σειρά έργων που εξελίσσονται στην κεντρική Μακεδονία, αλλά και την πεποίθησή της για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων μεγάλων αναπτυξιακών εγχειρημάτων της Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζει η επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη κ. Μαρία Αντωνίου,  σε συνέντευξη που μας παραχώρησε.

Κυρία Αντωνίου, το Γραφείο Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, σε ποιο βαθμό μπορεί να συμβάλλει στην θεραπεία γραφειοκρατικών αγκυλώσεων που σχετίζονται με την απόσταση των ενδιαφερομένων φορέων, επιχειρήσεων και ιδιωτών από τα κέντρα αποφάσεων της Αθήνας και πως συνδράμει στην προώθηση ζητημάτων που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες και την επιχειρηματικότητα της Βόρειας Ελλάδας;

Το Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην ανάδειξη, προώθηση, διαχείριση και επίλυση ζητημάτων σε κάθε γωνιά της Βορείου Ελλάδος.

Στην καρδιά της Μακεδονίας, το Γραφείο του Πρωθυπουργού αποτελεί βασικό συνομιλητή των φορέων, επιχειρήσεων και ιδιωτών σε καθημερινή βάση.

Είναι ένα βήμα για τους Βορειοελλαδίτες που αδυνατούν να φτάσουν στην Αθήνα.

Στον ένα χρόνο που βρίσκομαι σε αυτή τη θέση έχω έρθει σε επαφή με όλους τους θεσμικούς φορείς προκειμένου να ενημερωθώ για όλα τα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν κυρίως σε μεγάλα έργα και μεγαλόπνοα σχέδια, ακόμα και για ζητήματα καθημερινότητας ή έκτακτων θεμάτων και αναγκών.

Πρωταρχικό μας μέλημά, ήταν να γίνουμε κοινωνοί και συμπαραστάτες του κάθε οράματος ξεχωριστά και να μπορούμε από πλευράς Κυβέρνησης να φανούμε χρήσιμοι και αποτελεσματικοί. Η προσπάθεια συνεχής και αδιάλειπτη.

Απολογισμός του έργου μας, λοιπόν, είναι ο απολογισμός του κυβερνητικού έργου στη Βόρειο Ελλάδα. Και συνεχίζουμε…

Πως μπορεί να γίνει κατά τη γνώμη σας, πιο αποτελεσματική η συνεργασία σας με θεσμικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας, όπως το ΤΕΕ/ΤΚΜ;

Η συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς είναι ήδη αποτελεσματική κι αυτό αποδεικνύεται στην πράξη καθώς προχωράνε όλα τα μεγάλα έργα που για πολλά χρόνια ήταν κολλημένα.

Σε αυτό, βέβαια, συμβάλλουν κατά πολύ και οι θεσμικοί φορείς της Βορείου Ελλάδος π.χ. το ΤΕΕ/ΤΚΜ, που αποτελεί θεσμοθετημένο σύμβουλο της Πολιτείας και με βάση την πληροφόρηση που συλλέγει μπορεί να προσφέρει την απαραίτητη γνώση στην κυβέρνηση σχετικά με τα επιμέρους πεδία παρέμβασης της κυβερνητικής μας πολιτικής.

Το ΤΕΕ/ΤΚΜ, λοιπόν, έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της αναπτυξιακής προοπτικής της Βορείου Ελλάδος, όντας ουσιαστικός συμπαραστάτης του έργου που κάνουμε για να αναβαθμίσουμε τις υποδομές της Θεσσαλονίκης και συνολικά της Κεντρικής Μακεδονίας.

Η συνεργασία μας κρίνεται άκρως ικανοποιητική και αποτελεσματική στο σχεδιασμό αναπτυξιακών πολιτικών και έργων.

Στις περισσότερες, άλλωστε, περιπτώσεις έργων που υλοποιούνται ή έχουν δρομολογηθεί στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, υπήρξε ενισχυτικός και παραγωγικός ο ρόλος του Τμήματος, μέσα από τις θέσεις και προτάσεις, που εγκαίρως υποβάλλει.

Πόσο αισιόδοξη είστε για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων των μεγάλων αναπτυξιακών έργων και εγχειρημάτων που αφορούν στη Θεσσαλονίκη;

«Τρέχουμε» πολλά θέματα με κυρίαρχο στόχο τα μεγάλα έργα να ολοκληρωθούν με γρήγορους ρυθμούς. Εμείς δεν κάνουμε εγκαίνια με μουσαμάδες.

Tρέξαμε όλα τα έργα, όλο το πρόγραμμα που εξήγγειλε πέρσι από την 84η ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός της χώρας, έχοντας σκληρά χρονοδιαγράμματα. Προχωρήσαμε, μάλιστα, γρηγορότερα σε σχέση με ορισμένα χρονοδιαγράμματα.

Ενδεικτικά αναφέρω : 6 Σεπτεμβρίου 2019 η Cisco επισκέφτηκε το γραφείο Πρωθυπουργού και στις 6 Σεπτεμβρίου 2020 το Κέντρο Μετασχηματισμού ολοκληρώθηκε και λειτουργεί. Το Fly Over ανακοινώθηκε και τώρα είμαστε σχεδόν έτοιμοι για να έχουμε σε έναν χρόνο ανάδοχο. Το ThessINTEC προχώρησε επίσης πολύ γρήγορα, η ανάπλαση της ΔΕΘ – σε ενάμιση μήνα θα έχουμε προεδρικό διάταγμα και σε περίπου έναν χρόνο θα έχουμε τα πρώτα αρχιτεκτονικά σχέδια. Ήδη ξεκίνησε ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός στις 28 Σεπτεμβρίου και πολλά ακόμη που θα παραδώσουμε στην ώρα τους.

Όλα τα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης με συντονισμένες προσπάθειες προχωρούν. Δουλεύουμε με πρόγραμμα, με σχέδιο, με όραμα και τηρώντας τα χρονοδιαγράμματα. Κάναμε με τον λαό μία συμφωνία αλήθειας και την τηρούμε.

Comments are closed