Είσαστε εξυπνότεροι από τον μέσο όρο;

iqΑισθάνεστε έξυπνοι σήμερα; Κι όταν γράφουμε έξυπνοι, εννοούμε αν αισθάνεστε εξυπνότεροι από τον μέσο όρο… Οι περισσότεροι από εμάς δεν θα μάθουμε ποτέ το πραγματικό IQ μας, εκτός και αν πληρώσουμε μερικές εκατοντάδες ευρώ για να απευθυνθούμε σε επαγγελματία, αλλά υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ευφυίας, σύμφωνα με το Entrepreneur. Απλά θα τις αναφέρουμε, δεν θα τις σχολιάσουμε, γιατί δεν μπορούμε να ξέρουμε κατά πόσον ευσταθούν…

 

Ενδειξη πρώτη: είσαστε ανήσυχοι κι αγχωμένοι. Σύμφωνα με τον ψυχίατρο Τζέρεμι Κόπλαν, ο οποίος επικαλείται μια σειρά από πειράματα που έκανε, οι άνθρωποι με ανησυχία πάνω του μετρίου φάνηκε ότι είχαν υψηλότερο IQ.

Τι έκαναν οι ερευνητές; Έβαλαν ομάδες ανθρώπων να καθίσουν μπροστά σε υπολογιστές, όπου ένα ειδικό σόφτγουερ τους έδειχνε έργα τέχνης και τους ζητούσε να τα αξιολογήσουν. Γρήγορα το ‘πειραγμένο” για τους σκοπούς του πειράματος πρόγραμμα προκαλούσε μια δυσλειτουργία, η οποία φαινόταν σαν να προκλήθηκε από το άτομο που χειριζόταν τον υπολογιστή. Στη συνέχεια, οι ερευνητές έστελναν τους συμμετέχοντες στο πείραμα να βρουν τεχνολογική υποστήριξη για να λύσουν το πρόβλημα, μόνο και μόνο για να ρίξουν μπροστά τους μια σειρά από άλλα εμπόδια. Mετά μετρήθηκε το IQ τους. Αυτοί που ήταν περισσότερο αγχώδεις κατά τη διαδικασία επίλυσης του προβλήματος αποδείχτηκε ότι ήταν και πιο έξυπνοι.

 

Ενδειξη δεύτερη: Ξεκινήσατε να διαβάζετε νωρίς. Μια βρετανική έρευνα σε 2000 ζεύγη διδύμων έδειξε ότι παρά το γεγονός ότι ο/η δίδυμος που άρχισε να διαβάζει νωρίτερα ήταν ώς ενήλικος ευφυέστερος από τον αδερφό ή την αδερφή του.  Ηταν εξαρχής εξυπνότερα τα παιδιά που άρχισαν να διαβάζουν νωρίς; Κατά τους ερευνητές, όχι, το ότι ξεκίνησαν να διαβάζουν νωρίς είχε θετική επίδραση στην ανάπτυξή τους.

 

Ενδειξη τρίτη: Είσαστε αριστερόχειρες. Σύμφωνα με έρευνες, οι αριστερόχειρες έχουν τη δυνατότητα για πιο αποκλίνουσες σκέψεις. Και η δυνατότητα να μπορείς να συνδυάσεις δύο ετερόκλητα πράγματα με τρόπο ώστε να βγάζουν νόημα, είναι ένδειξη ευφυίας.

 

Ενδειξη τέταρτη. Κάνατε μαθήματα μουσικής ώς παιδί. Έρευνα που έκανε ο  ψυχολόγος Σιλβέν Μορένο σε δείγμα 48 παιδιών ηλικίας τεσσάρων έως έξι ετών, έδειξε ότι το 90% των πιτσιρικάδων που έκαναν μαθήματα μουσικής βελτίωσε σημαντικά το IQ του σε επίπεδο λεκτικών ικανοτήτων. Την ίδια περίοδο, άλλη ομάδα παιδιών παρακολούθησε μαθήματα σχετικά με τις visual arts, αλλά δεν είχε το ίδιο θετικό αποτέλεσμα.

 

Ενδειξη πέμπτη. Είσαστε αστείοι κι έχετε χιούμορ; Αν ναι, οι πιθανότητες είναι με το μέρος σας. Οι άνθρωποι με χιούμορ πέτυχαν υψηλότερα σκορ στα τεστ νοημοσύνης και σε ό,τι αφορά τις λεκτικές ικανότητες και τον λογικό συλλογισμό…

Comments are closed