Εγκαινιάστηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκιδικής στον Πολύγυρο

Το ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκιδικής στον Πολύγυρο εγκαινίασαν την περασμένη εβδομάδα η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας.

Το Μουσείο απέκτησε μια νέα σύγχρονη και σπουδαία έκθεση, με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και είναι πλέον ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία του δικτύου της Μακεδονίας και της Βόρειας Ελλάδας και ένα από τα έργα πολιτισμού μείζονος σπουδαιότητας για την Κεντρική Μακεδονία.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χρηματοδότησε την επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου Χαλκιδικής, αυξάνοντας τον συνολικό εκθεσιακό χώρο συνολικά στα 582 τ.μ. με αίθουσα περιοδικών εκθέσεων, αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων και χώρους εργαστηρίων συντήρησης. Επίσης, μέσω ευρωπαϊκών πόρων δημιουργήθηκε μία σύγχρονη έκθεση που αναδεικνύει και προβάλει την ιστορία και τις ανασκαφικές έρευνες στη Χαλκιδική με τρόπο ολοκληρωμένο, εμπλουτίζει το διαχρονικό άξονα των πολιτιστικών διαδρομών της Κεντρικής Μακεδονίας, και ταυτόχρονα καθιστά το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκιδικής ως σημείο αναφοράς όχι μόνο για τη Χαλκιδική, αλλά και για το ευρύτερο δίκτυο Μουσείων της Μακεδονίας και της βόρειας Ελλάδας.

Η έκθεση αποτελείται από την πλειονότητα των ευρημάτων της παλαιάς έκθεσης, καθώς και από νέα ευρήματα από πρόσφατες ανασκαφές, που ολοκληρώνουν την παρουσίαση της πολιτιστικής φυσιογνωμίας της Χαλκιδικής. Ο κ. Τζιτζικώστας εξέφρασε τη βαθιά του ευγνωμοσύνη για τη σπουδαία Συλλογή Λαμπρόπουλου, που αποτελείται από περισσότερα από 1.000 αντικείμενα, ανάμεσά τους και σημαντικά καλλιτεχνικά έργα, τα οποία αποτυπώνουν ανάγλυφα πτυχές της ζωής των αρχαίων κατοίκων της Χαλκιδικής, αποκαλύπτοντας το υψηλό βιοτικό τους επίπεδο, ιδεολογίες, ήθη και έθιμα.

Ο Περιφερειάρχης μάλιστα ανακοίνωσε και τους πόρους που θα διατεθούν για την ενίσχυση του πολιτισμού στην Κεντρική Μακεδονία από το νέο ΕΣΠΑ. Περισσότερα από 35 εκατομμύρια ευρώ στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 θα αξιοποιηθούν τόσο για νέα έργα προστασίας και ανάδειξης των ιστορικών και πολιτιστικών μνημείων, όσο και για την ουσιαστική στήριξη των σημαντικών θεσμών του σύγχρονου πολιτισμού όπως η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου, τα φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και πολλούς ακόμα θεσμούς, που καθιστούν την Κεντρική Μακεδονία ακόμα πιο εξωστρεφή.

Η κ. Μενδώνη από την πλευρά της επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση σοφά ποιούσα έδωσε τη δυνατότητα στις Περιφέρειες να διαχειρίζονται σημαντικούς πόρους, που αφορούν σε τομείς όπως ο πολιτισμός, επειδή «ήθελε οι τοπικές κοινωνίες να έχουν λόγο στην επιλογή παρεμβάσεων και έργων και σε τομείς, που είναι της αποκλειστικής αρμοδιότητας του κράτους, όπως είναι ο πολιτισμός. Έτσι, ο εκάστοτε Περιφερειάρχης και ο εκάστοτε Υπουργός συνεκτιμούν τις ανάγκες που έχει κάθε τομέας και οι οποίες εκφράζονται δια του Υπουργείου, με τις επιθυμίες, τις προτεραιότητες και τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών στο επίπεδο του σύγχρονου πολιτισμού, αλλά και του πολιτιστικού αποθέματος».

Comments are closed