Εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας στη Θεσσαλονίκη

Σειρά εκδηλώσεων προώθησης των βιώσιμων τρόπων μετακίνησης, όπως το ποδήλατο και το περπάτημα, οργανώνουν ως το ερχόμενο Σάββατο αρκετοί δήμοι της Θεσσαλονικης, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, που πραγματοποιείται από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο, παρέχοντας στις κωμοπόλεις και τις πόλεις μια ευκαιρία να δοκιμάσουν εναλλακτικούς τρόπους μεταφοράς.

Μια σειρά από επιμορφωτικές δράσεις με εκπαιδευτικό χαρακτήρα οι οποίες στοχεύουν να προωθήσουν βιώσιμους τρόπους μεταφοράς και να ευαισθητοποιήσουν τους μικρούς και μεγάλους πολίτες στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης στην πόλη, πραγματοποιεί το Γραφείο Παιδείας του Δήμου Καλαμαριάς, μετέχοντας στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας με τίτλο «Συνδυάζω – Μετακινούμαι» που διοργανώνεται από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου. Κορύφωση των εκδηλώσεων αποτελεί η «Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο», κατά τη διάρκεια της οποίας καθορίζονται ειδικές αστικές ζώνες όπου επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο για τους πεζούς, τους ποδηλάτες και τις δημόσιες συγκοινωνίες. Στο πλαίσιο αυτό, θα πραγματοποιήθηκαν στην Καλαμαριά διάφορες δράσεις σήμερα Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου με την συμμετοχή μαθητών.

Κάλεσμα συμμετοχής και ευαισθητοποίησης με στόχο την ενθάρρυνση της χρήσης του ποδηλάτου στις καθημερινές μετακινήσεις μέσα στην πόλη, απευθύνουν τρεις Δήμοι της δυτικής Θεσσαλονίκης, οι Δήμοι Κορδελιού – Ευόσμου, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Παύλου Μελά σε μια συνεργατική πρωτοβουλία για την προώθηση των βιώσιμων μέσων μεταφοράς και τη διαμόρφωση κυκλοφοριακών συνθηκών φιλικών προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Η διαδημοτική δράση που φέρει τον τίτλο «Πρόκληση Κοινωνικής Ποδηλασίας» (Social Biking Challenge) και διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε όλη την Ευρώπη -στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2018, θα λάβει χώρα μέχρι τις 6 Οκτωβρίου. Οι δημότες των τριών Δήμων που δέχονται να συμμετάσχουν στην “πρόκληση” καλούνται να διανύσουν με το ποδήλατό τους καθημερινά όσο περισσότερα χιλιόμετρα μπορούν, συγκεντρώνοντας πόντους και διεκδικώντας με αξιώσεις τη….νίκη! Τα έπαθλα είναι μια ευγενική χορηγία της ΕΔΑΘΕΣΣ, Εταιρείας διανομής φυσικού αερίου Θεσσαλονίκης Θεσσαλίας Α.Ε.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται τις ιστοσελίδες των τριών Δήμων και να επιλέγουν το λογότυπο του SocialBiking, ή να επικοινωνούν άμεσα μέσω email ή τηλεφωνικά στα παρακάτω στοιχεία επικοινωνίας: Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, www.ampelokipi-menemeni.gr, T: 2313 300 953 Δήμος Κορδελιού Ευόσμου, www.kordelio-evosmos.gr, Τ: 2310 703 394 Δήμος Παύλου Μελά, www.pavlosmelas.gr, Τ: 2313 302 961 Πληροφορίες για τη δράση και στην ιστοσελίδα: https://socialbiking.jrc.ec.europa.eu/#/start

“Ποδηλατάδα για μικρούς και μεγάλους” διοργανώνει ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου στο πλαίσιο της “Ημέρας χωρίς αυτοκίνητο” Με το σύνθημα “Όλοι μαζί διαμορφώνουμε τη σύγχρονη βιώσιμη πόλη στην οποία ζούμε και κυκλοφορούμε” ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου συμμετέχει και φέτος στην “Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, διοργανώνοντας το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου– στο πλαίσιο της Ημέρας χωρίς αυτοκίνητο – “Ποδηλατάδα για μικρούς και μεγάλους”. Με αφετηρία την Πλατεία Δημαρχείου Ευόσμου δημότες κάθε ηλικίας θα στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα για την ανάγκη χρήσης των εναλλακτικών – και φιλικών προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον – μέσων μετακίνησης, συμμετέχοντας στην ποδηλατοδιαδρομή που θα διασχίσει την οδό Αριστοτέλους, με τελικό προορισμό τη διασταύρωση των οδών 28ης Οκτωβρίου και Δενδροποτάμου στους Αμπελόκηπους, μπροστά από το Δημοτικό Γήπεδο «Κωνσταντίνος Καραμανλής», όπου θα ενωθούν με τις αντίστοιχες ποδηλατοπορείες των Δήμων Αμπελοκήπων Μενεμένης και Παύλου Μελά.  Για τις ανάγκες της διοργάνωσης ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου θα διαθέσει δωρεάν δημοτικά κοινόχρηστα ποδήλατα σε ενήλικους δημότες που δεν διαθέτουν ποδήλατο. Η διάθεση των κοινόχρηστων ποδηλάτων θα γίνει λίγο πριν την έναρξη της ποδηλατάδας στις 17.30 μπροστά από το δημαρχείο Ευόσμου, με τη χρήση αστυνομικής ταυτότητας και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, λόγω του περιορισμένου αριθμού ποδηλάτων.

Κεντρικό σύνθημα της ευρωπαϊκής διοργάνωσης αποτελεί το μότο «Συνδυάζω – Μετακινούμαι!» με έμφαση την Πολυτροπικότητα, τη διασύνδεση των μέσων της αστικής μετακίνησης, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στον αστικό ιστό, μέσω της συνύπαρξης των MMM, των πεζών, των ποδηλάτων και των οχημάτων.

Με ποδηλατοδρομίες, περιπάτους, κατασκευές, επιδείξεις και πολύ παιχνίδι συμμετέχει ο δήμο Νεάπολης-Συκεών στην Εβδομάδα Ευρωπαϊκής Κινητικότητας (16-22 Σεπτεμβρίου) Με ποικίλες δράσεις, άλλες «εντός και εκτός των Τειχών» και άλλες ανάμεσα στις κατάφυτες διαδρομές του Σεϊχ-Σου, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών και η Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών (ΚΕΥΝΣ) συντονίζονται με πλήθος συμμετεχόντων και δρουν μαζικά την ερχόμενη εβδομάδα με έναν κοινό σκοπό: να ενισχύσουν δράσεις ώστε να εμπεδωθούν σε όλους, μικρούς και μεγάλους, μέλη κάθε κοινωνικής ομάδας, τρόποι εναλλακτικών μορφών μετακίνησης συνδυάζοντας μοναδικές διαδρομές της περιοχής με αντίστοιχο συνδυασμό τρόπων μετακίνησης και πάντα «…χωρίς αυτοκίνητο»!

ΚΥΡΙΑΚΗ 23.9.2018 Περίπατος στο δάσος του Σέϊχ-Σου με σύνθημα «χωρίς αυτοκίνητο». -Σημείο συνάντησης η διασταύρωση «Φιλίππειον» και ώρα 10π.μ. -Για τα μέλη των ΚΑΠΗ θα υπάρχει μεταφορά με λεωφορείο με σημεία αναχώρησης: Πλατεία Ειρήνης-Νεάπολης (8:30 π.μ.), Δημαρχείο Πεύκων (9π.μ.), Εκκλησία Αγ. Παύλου (9:30π.μ.), Εκκλησάκι Αγ. Θεοδώρων-Αλ.Παπαναστασίου (10:15π.μ.), Goody’s Επταπυργίου (10:30π.μ.) -Δηλώσεις συμμετοχής για τον περίπατο στο τηλ. 2313313126 έως και τις 20.9.2018 ΣΑΒΒΑΤΟ 29.9.2018 • 11 π.μ.: Αγώνας επίδειξης ικανοτήτων και ποδηλασίας στο Ανοιχτό Θέατρο Νεάπολης για παιδιά Δημοτικού Σχολείου (Γ΄, Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ Τάξης) • Περίπατος εντός και εκτός των Τειχών με το Χορευτικό Συγκρότημα του δήμου Νεάπολης-Συκεών. -Σημείο συνάντησης: Είσοδος «Γεντί Κουλέ», Επταπύργιο -Ώρες έναρξης: 5:30μ.μ., 6μ.μ., 6:30μ.μ. -Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2313.313126 έως και τις 20.9.2018 ΣΑΒΒΑΤΟ 6.10.2018 – ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΥΚΕΩΝ • 11 π.μ.: Επιδείξεις δεξιοτεχνίας και παιχνίδια με ποδήλατα στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών για παιδιά Δημοτικού Σχολείου (Γ΄, Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ Τάξης) • Έκθεση κατασκευών από τα μέλη των ΚΔΑΠμεΑ του δήμου Νεάπολης-Συκεών με θέμα: «Δήμος χωρίς αυτοκίνητο, αλλαγή σκέψης, αλλαγή ζωής». ΚΥΡΙΑΚΗ 7.10.2018 Street Handball στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών από τον Φοίβο Συκεών -Ώρα έναρξης: 10 μ.μ. Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Έναρξη του έργου iBikeShare για την προώθηση του ποδηλάτου ως μέσου μετακίνησης

Ένα νέο ερευνητικό έργο, το iBikeShare, ξεκίνησε τις εργασίες του για την προώθηση του ποδηλάτου ως μέσου μετακίνησης. Συντονιστής είναι το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ), και στο έργο αυτό συνεργάζεται με τις εταιρίες της Θεσσαλονίκης BRAINBOX Α.Ε. και OTO Α.Ε. οι οποίες παρέχουν υπηρεσίες ποδηλασίας.

Το iΒikeShare ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2018 και θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια, τον Μάιο του 2021. Έχει ως στόχο να υπηρετήσει τις αρχές της βιώσιμης αστικής κινητικότητας και πιο συγκεκριμένα να συμβάλλει στην προώθηση του ποδηλάτου ως ένα μέσο που μπορεί να εξυπηρετήσει καθημερινές μετακινήσεις, και όχι μόνο μετακινήσεις για λόγους αναψυχής, μέσω της ανάπτυξης μιας ολοκληρωμένης υπηρεσίας για την υποστήριξη του σχεδιασμού, της διαχείρισης και της χρήσης συστημάτων κοινοχρήστων ποδηλάτων. Η ολοκληρωμένη αυτή υπηρεσία που θα αναπτυχθεί, προβλέπεται πως θα αξιολογηθεί σε πραγματική εφαρμογή που θα λάβει χώρα στο σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων ΤhessΒike-iΒike, το οποίο λειτουργεί στην πόλη της Θεσσαλονίκης από το 2013. Η χρηματοδότηση του έργου γίνεται μέσω της δράσης εθνικής εμβέλειας «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ», και εντάσσεται στην παρέμβαση με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας επιχειρήσεων με ερευνητικούς οργανισμούς για τη σύνδεση της έρευνας με τις ανάγκες της αγοράς και την ενσωμάτωση της νέας γνώσης και της καινοτομίας σε υπάρχοντα αλλά και νέα προϊόντα και υπηρεσίες. Το iΒikeShare καλεί τους μετακινούμενους της Θεσσαλονίκης να εγγραφούν στην κοινότητα του έργου (Facebook page: iBikeShare), για να παρακολουθήσουν τις δράσεις του και να συμμετέχουν ενεργά στην προώθηση της ποδηλασίας ως μέσο μεταφοράς. Με την έναρξη της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Κινητικότητας στις 16 Σεπτεμβρίου 2018, ξεκινά και η πρώτη επικοινωνία του έργου με το κοινό με στόχο την αναγνώριση των αναγκών των μετακινούμενων στην πόλη, μέσω έρευνας ερωτηματολογίου η οποία θα διαρκέσει έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Με τη συμμετοχή στην έρευνα και τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου (https://goo.gl/forms/GNkk1K8WBRRZBMz12) οι συμμετέχοντες θα κερδίσουν δωρεάν χρόνο ποδηλασίας στο σύστημα κοινοχρήστων ποδηλάτων thessbike-ibike.

Το Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2018, ώρα 18:30, στη Λεωφόρο Νίκης, η Συμφωνική Ορχήστρα από κοινού με την Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης σχεδιάζουν ένα δρώμενο έκπληξης σε συνεργασία με την TV 100. Οι μουσικοί των δύο συνόλων ξεπροβάλλουν από διαφορετικά σημεία και κατευθύνονται προς ένα κοινό για όλους σημείο συγκέντρωσης. Όσοι τους ακολουθήσουν θα μπορέσουν να το ανακαλύψουν και να γιορτάσουν μαζί τους την Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο. Τα πρώτα τρία λεπτά του δρώμενου θα μαγνητοσκοπηθούν από την Δημοτική Τηλεόραση TV 100.

Οι δράσεις του Ο.Α.Σ.Θ. θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 22/9/2018, ημέρα που κορυφώνονται οι εκδηλώσεις, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο. Το Σάββατο 22-09-2018, ένα λεωφορείο της υπηρεσίας μετακίνησης Α.με.Α του Ο.Α.Σ.Θ. θα βρίσκεται στην πλατεία Αριστοτέλους, ενώ ένα συμβατικό λεωφορείο του Οργανισμού θα είναι σταθμευμένο στην περιοχή του Λευκού Πύργου. Και στα δύο σημεία, εργαζόμενοι του Ο.Α.Σ.Θ. θα διανέμουν έντυπα του Οργανισμού και θα ενημερώνουν το κοινό για τις δράσεις κοινωνικής πολιτικής του Ο.Α.Σ.Θ., προτρέποντας τους πολίτες στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης στην πόλη τους. Τόσο στην πλατεία Αριστοτέλους, όσο και στην περιοχή του Λευκού Πύργου, οι πολίτες θα μπορούν να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους σε συγκεκριμένο έντυπο ώστε να συμμετάσχουν σε κλήρωση για 30 μηνιαίες κάρτες απεριορίστων διαδρομών. Την ίδια μέρα, από τις 18.00 και ως τη λήξη της βάρδιας των ημερήσιων γραμμών, το επιβατικό κοινό θα έχει τη δυνατότητα να μετακινηθεί ΔΩΡΕΑΝ με όλες τις λεωφορειακές γραμμές του Ο.Α.Σ.Θ. (Από τη συγκεκριμένη δράση εξαιρείται η ημερήσια (Χ1) και η νυχτερινή γραμμή (Ν1) του Αεροδρομίου.) ΔΩΡΕΑΝ θα είναι και η μετακίνηση όλων των επιβατών της Πολιτιστικής Γραμμής (50) από τις 15.00 ως τη λήξη της λειτουργίας της γραμμής, στις 21.50, η οποία θα ενισχυθεί με ακόμη ένα λεωφορείο και δίνει τη δυνατότητα επίσκεψης των 14 σημαντικότερων μνημείων της Θεσσαλονίκης.

Τα αποτελέσματα των κληρώσεων για τις δωρεάν μηνιαίες κάρτες απεριορίστων διαδρομών θα ανακοινωθούν από την επίσημη ιστοσελίδα του Ο.Α.Σ.Θ. (http://oasth.gr)

Parallaximag.gr

Comments are closed