Εκλογές ΤΕΕ 2019 – Συμμαχία για ένα Προοδευτικό ΤΕΕ

Σε συνέχεια του ανοιχτού καλέσματος που απευθύναμε από τις αρχές του Σεπτέμβρη (2/9/2019) συνομιλήσαμε με συναδέλφους και παρατάξεις από όλη την Ελλάδα. Καρπός αυτού του εγχειρήματος είναι η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΤΕΕ.

Η παράταξή μας, η Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών, η παράταξη της Ριζοσπαστικής Αριστεράς,  η τρίτη σε δύναμη παράταξη στις εκλογές του 2016,  ενώνει τις δυνάμεις της με συναδέλφους από το χώρο της οικολογίας, με προοδευτικούς και δημοκρατικούς μηχανικούς, με ανένταχτους και ανένταχτες που επιλέγουν να χτίσουμε μαζί  μία ευρύτερη προοδευτική Συμμαχία παρατάξεων και ανένταχτων μηχανικών, για να αλλάξει, επιτελούς, η κατάσταση στο ΤΕΕ.

Στόχος μας είναι να συμπορευθούμε όλοι μαζί για ένα ΤΕΕ αδέσμευτο από συμφέροντα, μηχανισμούς και ατομικές επιδιώξεις, με δημοκρατική λειτουργία, χρήσιμο στους μηχανικούς και την κοινωνία, χωρίς συντεχνιακές αγκυλώσεις.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος παραμένει ο μεγαλύτερος συλλογικός φορέας των μηχανικών. Έχει χάσει όμως την λάμψη του στα μάτια της πλειοψηφίας των μηχανικών και κινδυνεύει να ξεπεραστεί. Η απουσία του ΤΕΕ από όλα τα μεγάλα ζητήματα, πολιτικά, επιστημονικά, περιβαλλοντικά, η έλλειψη θέσεων και προτάσεων, η έλλειψη διαβούλευσης με τους μηχανικούς, καθώς και η εξυπηρέτηση, ατομικών και οικονομικών συμφερόντων, η αναπαραγωγή μηχανισμών και ο ποικίλες αγκυλώσεις  που παρατηρούνται πρέπει να τελειώσουν.

Το αύριο του ΤΕΕ δε χωράει τέτοιες λογικές. Ο κόσμος των μηχανικών χρειάζεται το ΤΕΕ δίπλα του, στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων, πρωτοπόρο στην παραγωγή επιστημονικού έργου, με λόγο και άποψη για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, για τη βιώσιμη ανάπτυξη, για το περιβάλλον και την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση. Ο κόσμος των μηχανικών χρειάζεται ένα αδέσμευτο και δημοκρατικό ΤΕΕ που θα εξυπηρετεί την πλειοψηφία των συναδέλφων και όχι τις ατομικές επιδιώξεις του εκάστοτε Προέδρου και διαφόρων παραγόντων.

Οι προκλήσεις των καιρών χρειάζονται απαντήσεις σε αγωνιστική και προοδευτική κατεύθυνση.

  • Η υπεράσπιση του δημόσιου πλούτου και των κοινωνικών αγαθών,
  • Η εργασία με δικαιώματα, αξιοπρέπεια και δίκαιες απολαβές,
  • Η ισόρροπη και δίκαιη ανάπτυξη με περιβαλλοντικό πρόσημο,
  • Η προστασία των φυσικών πόρων
  • Η άμεση αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της με ριζοσπαστικές πράσινες πολιτικές, ισχυρή θωράκιση απέναντι στις φυσικές καταστροφές, ποιοτικά και πράσινα έργα υποδομής και αποτελεσματικό επιχειρησιακό σχεδιασμό,
  • Η ριζική αλλαγή του πλαισίου στα Δημόσια Έργα και στις Μελέτες
  • Η διαφάνεια και πάταξη της γραφειοκρατίας
  • Η ενίσχυση και κωδικοποίηση της νομοθεσίας,
  • Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και νέων τομέων απασχόλησης για τους μηχανικούς,
  • Η δημόσια κοινωνική ασφάλιση με αναλογικές αλλά δίκαιες εισφορές, καλές παροχές και αξιοπρεπείς συντάξεις
Συνιστούν για εμάς κοινή και βασική επιδίωξη.
2) Εκδήλωση της παράταξης “ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΤΕΕ” -Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών – Οικολόγοι Μηχανικοί – Συνεργαζόμενοι, στο αμφιθέατρο του ΤΕΕΤΚΜ, την Τρίτη 8/10/2019.
H παράταξη μηχανικών “ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΤΕΕ“, διοργάνωσε την Τρίτη 8/10/2019, μια ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΣΠΕΡΙΔΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ με θέμα «ΜΕΤΡΟ & in situ ΑΡΧΑΙA: Πόλη, Επιστήμη, Πολιτισμός»με κύριους ομιλητές:

Γιάννης Μυλόπουλος, καθ. Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ

Αλέκα Αλεξοπούλου, ομ. Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής ΑΠΘ

Μελίνα Παϊσίδου, αν. καθ. Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας ΑΠΘ

Ιωάννης Καρλιάμπας εκπρόσωπος Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων
 
Σε ένα κατάμεστο Αμφιθέατρο στο ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας, εμείς συνάδελφοι και συναδέλφισσες, αλλά και απλοί ενεργοί πολίτες της πόλης μας, ενημερωθήκαμε και συζητήσαμε έως αργά το βράδυ, γιά όλες τις κρίσιμες παραμέτρους και τα δεδομένα, που αφορούν το φλέγον ζήτημα της διαχείρισης των αρχαίων στο σταθμό της Βενιζέλου και τις επαπειλούμενες δραματικές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του έργου. Το σχετικό οπτικοακουστικό υλικό (βίντεο, με πλήρη κάλυψη του συνόλου της εκδήλωσης), βρίσκεται ήδη σε επεξεργασία και θα αναρτηθεί τις επόμενες μέρες,. Μείνετε συντονισμένοι !!!
 
Η εκδήλωση διοργανώθηκε με την συμμετοχή της παράταξης: ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΑΠΘ

Comments are closed