Ελληνο-ισραηλινή συμμαχία για περισσότερες startup

Τη δεύτερη κοινή πρόσκληση προς ισραηλινές και ελληνικές επιχειρήσεις, με στόχο την υποβολή προτάσεων για κοινά έργα έρευνας και ανάπτυξης, ανακοίνωσαν οι δύο χώρες, βάσει της διμερούς συμφωνίας Ελλάδας – Ισραήλ του 2006 για συνεργασία στον ιδιωτικό τομέα, στη  βιομηχανική έρευνα και ανάπτυξη. H πρώτη αντίστοιχη προκήρυξη είχε γίνει το 2013 με μεγάλη επιτυχία, αφού υλοποιήθηκαν 31 κοινά έργα.

Η πρόσκληση προβλέπει τη δυνητική συμμετοχή  ερευνητικών και ακαδημαϊκών φορέων και την ευρύτερη προώθηση της διεθνούς συνεργασίας, για την υποβολή προτάσεων για κοινά έργα έρευνας και ανάπτυξης. Η χρηματοδότηση των έργων προέρχεται από τα διαρθρωτικά ταμεία (ΕΣΠΑ) για την Ελλάδα και αντίστοιχους πόρους του Ισραήλ.

Η προκήρυξη θα πραγματοποιηθεί μέσα στο 2016 και σε δύο φάσεις για όλες τις θεματικές περιοχές κοινού ενδιαφέροντος, εστιάζοντας στην πρώτη φάση σε συνεργασίες στους τομείς της αγροδιατροφής, της υγείας και του φαρμάκου, της ενέργειας και του περιβάλλοντος.

Σε δεύτερη φάση, θα προκηρυχθούν δράσεις για τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, τον πολιτισμό – τουρισμό, τις πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες, τα υλικά και τις μεταφορές (Logistics).

Τις σχετικές ανακοινώσεις έκαναν ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, Κώστας Φωτάκης και ο Επικεφαλής Επιστήμονας (Chief Scientist) του Ισραήλ, Avi Hasson, που συντονίζει την πολιτική του Ισραήλ σε θέματα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του δεύτερου στη χώρα μας.

Εκτίμηση της ισραηλινής πλευράς είναι ότι στην Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό και η νεοφυής επιχειρηματικότητα (startups) είναι τομέας αναδυόμενος και μπορεί να συνεισφέρει στη δημιουργία της οικονομίας της γνώσης ως πυλώνας ανάπτυξης.

Το Ισραήλ έχει ένα πολύ ανεπτυγμένο οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας, που περιλαμβάνει πάνω από 5.000 νεοφυείς επιχειρήσεις, ενώ 250 πολυεθνικές έχουν κέντρα έρευνας και ανάπτυξης στη χώρα. Η εμπειρία του Ισραήλ εκτιμάται ότι μπορεί να βοηθήσει στην αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας στην Ελλάδα.

Comments are closed