«Επανάσταση δεξιοτήτων» φέρνει ο ψηφιακός μετασχηματισμός

Για μια πραγματική «επανάσταση δεξιοτήτων» κάνουν πλέον λόγο οι αναλυτές, σταθμίζοντας τις ριζικές αλλαγές στην απασχόληση, που φέρνει ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Σύμφωνα με σημείωμα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδος (ΣΕΠΕ), η εξέλιξη της ψηφιοποίησης θέτει τη βάση για αύξηση των θέσεων εργασίας, με το μέλλον της απασχόλησης να έχει μάλλον θετικό πρόσημο. Συγκεκριμένα, σχεδόν ένας στους πέντε εργοδότες (το 19%) εκτιμά ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις θα οδηγήσουν σε αύξηση των θέσεων εργασίας, όσο οι θέσεις αυτές προσαρμόζονται στις μελλοντικές ανάγκες της εργασίας. Επιπλέον, το 64% εκτιμά ότι δεν θα επιφέρουν αλλαγές, ενώ ένα 12% υποστηρίζει ότι θα οδηγήσουν σε σημαντική μείωση του απασχολούμενου προσωπικού.

 

Ζήτηση για μεγαλύτερη εξειδίκευση

Στο μεταξύ, όπως προκύπτει από έρευνα της ManpowerGroup, που πραγματοποιήθηκε για 18.000 εργοδότες σε 43 χώρες από όλους τους κλάδους, έξι στους δέκα εργοδότες (το 64%) προσδοκούν ότι θα διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας, εφόσον οι εργαζόμενοι διαθέτουν τις κατάλληλες δεξιότητες και είναι προετοιμασμένοι να μάθουν νέες, να τις αξιοποιούν με το βέλτιστο τρόπο στην καθημερινότητα τους, αλλά και να τις προσαρμόζουν.

Η έρευνα προβλέπει ότι οι νέες τεχνολογίες σταδιακά θα απαιτούν εξειδικευμένες δεξιότητες για τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις. Ήδη, σύμφωνα με τα ευρήματά της, καταγράφεται ραγδαία αύξηση στη ζήτηση από αρκετούς κλάδους και γεωγραφικές περιοχές για τους Αναλυτές Δεδομένων και για τη διαχείριση των Big Data. Και στον κλάδο της Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού (HR) αναμένεται αύξηση σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, καθώς οι επιχειρήσεις κατευθύνονται προς αυτήν την περίοδο των αλλαγών.

Οι εργοδότες σε Ιταλία, Γουατεμάλα και Περού, σύμφωνα με την έρευνα της ManpowerGroup, είναι πιο αισιόδοξοι σχετικά με την επίδραση της αυτοματοποίησης στην εργασία. Παραπάνω από το ένα τέταρτο των εργοδοτών στην Ινδία αναμένουν μείωση στο ανθρώπινο δυναμικό, η Βουλγαρία, Σλοβακία και Σλοβενία ακολουθούν. Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι στον κλάδο του IT και στην Εξυπηρέτηση Πελάτων εμφανίζονται αισιόδοξοι. Αυτοί οι εργοδότες αναμένουν σημαντικές αυξήσεις στο ποσοστό του ανθρώπινου δυναμικού τους.

 

Περισσότερες και διαφορετικές θέσεις εργασίας

Συνολικά όσον αφορά τις μελλοντικές εξελίξεις στο χώρο της απασχόλησης η έρευνα της ManpowerGroup εντοπίζει διάφορες τάσεις: θα δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας, διαφορετικές θέσεις εργασίας, λιγότερες θέσεις απασχόλησης, ακόμα κι ότι δεν θα υπάρξει καμία νέα θέση εργασίας. Ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις, που αναφέρουν ότι οι εργαζόμενοι θα χρειαστούν νέες δεξιότητες, τις οποίες θα χρησιμοποιούν πιο συχνά για να παραμείνουν ενεργοί επαγγελματικά σε νέες θέσεις εργασίας που, ίσως, να μην είχαμε σκεφτεί ότι θα διαμορφώνονταν.

 

Ισορροπία χάρη στην ευμάθεια

Σε αυτήν την “Επανάσταση των Δεξιοτήτων”, η ευμάθεια – η επιθυμία και η ικανότητα να μαθαίνει κανείς δεξιότητες, ώστε να παραμένει σχετικός και επαγγελματικά ενεργός – θα αποτελεί τον παράγοντα εξισορρόπησης διεθνώς στη σημερινή εποχή των τεχνολογικών εξελίξεων”, δηλώνει ο προέδρος και CEO της ManpowerGroup, Jonas Prising. Σύμφωνα με τον ίδιο, “είναι απαραίτητο να λάβουμε άμεση δράση για την ενδυνάμωση και τον επαναπροσδιορισμό των δεξιοτήτων των εργαζομένων, αντιμετωπίζοντας το χάσμα ανάμεσα στους “έχοντες δεξιότητες” και “μη έχοντες δεξιότητες”, ανάμεσα σε αυτούς που διαθέτουν τις κατάλληλές δεξιότητες και σε εκείνους που βρίσκονται σε κίνδυνο να μην τις εξελίξουν και να μην μείνουν πίσω”.

Comments are closed