Επιτάχυνση κατεδαφίσεων πανελλαδικά προαναγγέλλεται από το ΥΠΕΝ

Πηγή: Pixabay.com

Με ταχύτερους ρυθμούς θα προχωρήσουν οι κατεδαφίσεις αυθαίρετων κτιστμάτων και κατασκευών ανά την Ελλάδα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού κ. Γ.Σταθάκη, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτός δημόσιος διαγωνισμός από το ΥΠΕΝ για να προχωρήσει η κατεδάφιση 500 – 600 αυθαιρέτων κτισμάτων σε αιγιαλούς, αναδασωτέες εκτάσεις, εθνικούς δρυμούς και ρέματα στην Αττική. Παράλληλα, οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις όλης της χώρας έχουν αποστείλει στο ΥΠΕΝ στοιχεία για αυθαίρετα κτίσματα και θα πραγματοποιηθεί ειδική συνάντηση προκειμένου να γίνει προγραμματισμός των κατεδαφίσεων και στην
υπόλοιπη Ελλάδα.

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πραγματοποιήθηκε σχετική σύσκεψη υπό τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη και με τη συμμετοχή της γενικής γραμματέως Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ρένας Κλαμπατσέα, του ειδικού γραμματέα του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του ΥΠΕΝ, Δημήτρη Δερματά, του προέδρου του Δ.Σ. του Πράσινου Ταμείου, Γιώργου Πατρίκιου και των συντονιστών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων όλης της χώρας.

Στη σύσκεψη, συζητήθηκαν ο προγραμματισμός εκτέλεσης των τελεσίδικων πρωτοκόλλων κατεδάφισης, καθώς και ο τρόπος χρηματοδότησης της διαδικασίας. Κατά προτεραιότητα, θα προχωρήσουν οι κατεδαφίσεις σε αυθαίρετα που βρίσκονται σε εθνικούς δρυμούς, παραδοτέα σε δημόσιες αναδασωτέες εκτάσεις, αιγιαλούς και ρέματα, με πόρους που θα εγκριθούν από το Πράσινο Ταμείο.

Κάθε Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα προχωρήσει στη συγκέντρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες (κτηματική υπηρεσία, πολεοδομίες, δασαρχεία), ιεράρχηση και κατηγοριοποίηση όλων των πρωτοκόλλων κατεδάφισης αυθαιρέτων προκειμένου να προβεί στην προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού.

Comments are closed