ΕΥΑΘ: Deal με τη ρουμανική Raja με το βλέμμα στα έργα της ΝΑ Ευρώπης

Η ΕΥΑΘ υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα, στο υφυπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, μνημόνιο συνεργασίας με τη ρουμάνικη εταιρεία ύδρευσης – αποχέτευσης RAJA S.A.

Το μνημόνιο συνεργασίας προβλέπει, μεταξύ άλλων, ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών μεταξύ των δύο εταιρειών σε θέματα απωλειών νερού, εξοικονόμησης ενέργειας, ψηφιοποίησης κι ενεργειακής αξιοποίησης της ιλύος, εφαρμογή best practices στους τομείς του πόσιμου νερού και των αστικών λυμάτων, συνεργασία σε ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα με εξωστρεφή προσανατολισμό και ανάληψη από κοινού έργων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Κατά την υπογραφή του μνημονίου την ΕΥΑΘ εκπροσώπησαν ο πρόεδρός της,  κ. Άγις Παπαδόπουλος, και ο διευθύνων σύμβουλος, κ. Άνθιμος Αμανατίδης, ενώ τη RAJA S.A. εκπροσώπησαν ο πρόεδρός της, κ. Constantin Chirila, και ο γενικός διευθυντής της, κ. Aurel Presura.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της RAJA S.A., κ. Constantin Chirila, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «σε αυτό το διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον χρειαζόμαστε επικαιροποιημένες στρατηγικές, γρήγορες αποφάσεις, ευελιξία και προσαρμοστικότητα. Μέσα από τη συνεργασία μας με μια εταιρεία σαν την ΕΥΑΘ, επιδιώκουμε να μετατρέψουμε τη RAJA S.A. σε ένα εθνικό και περιφερειακό πρότυπο καλών πρακτικών για τη βιώσιμη ανάπτυξη, να βελτιώσουμε τις προοπτικές μας για συμμετοχή σε μεσαία και μεγάλα πρότζεκτ υψηλής τεχνολογίας, να δώσουμε δυναμικότερο ‘παρών’ στις διεθνείς αγορές».

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής της RAJA S.A., κ. Aurel Presura, δήλωσε ότι «η ΕΥΑΘ είναι μια ομοειδής εταιρεία με αξιοσημείωτες διαχειριστικές επιδόσεις, που μετουσιώνονται σε μια συμπαγή οικονομική θέση και βιώσιμες πρακτικές στην ύδρευση και την αποχέτευση. Συμφωνήσαμε σε ένα κοινό πρόγραμμα συνεργασίας που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δράσεις για την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς μας έναντι της κλιματικής, της υγειονομικής και της ενεργειακής κρίσης, αλλά και για τη θωράκισή μας στο νέο γεωπολιτικό πλαίσιο που διαμορφώνει ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος. Μας ενδιαφέρουν τα αναπτυξιακά πρότζεκτ και οι κοινοπραξίες στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής».

«Σε αυτήν την περίοδο των σοβαρών αναμοχλεύσεων που διανύουμε, οι στρατηγικές εξωστρέφειας και συνεργειών είναι αυτές που θα δημιουργήσουν αναπτυξιακή προοπτική, με κοινωνικούς και οικονομικούς όρους ανταποδοτικότητας. Η RAJA S.A. είναι ομοειδής εταιρεία, μοιραζόμαστε ανάλογο αριθμητικά πελατολόγιο, οι περιοχές ευθύνης μας έχουν κοινά γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά, κοινές είναι και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ειδικά σε θέματα κλιματικής κρίσης κι ενεργειακής επάρκειας. Το μνημόνιο αυτό αποτελεί επιστέγασμα συστηματικής διερεύνησης των κοινών πεδίων δράσης μας και χαρτογραφεί την κοινή μας ‘επιθετική’ ατζέντα με όρους κοινοπραξιών και σύμπραξης στους τομείς ύδρευσης και αποχέτευσης στη ΝΑ Ευρώπη», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, κ. Άγις Παπαδόπουλος.

«Η συνεργασία μας με τη RAJA S.A. εντάσσεται στο στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης 2020-2026 της εταιρείας, που πέραν των άλλων αναπτυξιακών στόχων του, προβλέπει την καθιέρωση της ΕΥΑΘΕΥΑΠΣ +1,16% ως ενός φορέα καινοτομίας και έρευνας μεταξύ ομοειδών εταιρειών ύδρευσης – αποχέτευσης, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Υπενθυμίζω ότι έχουμε ήδη συνεργασία με κυπριακή τράπεζα ως τεχνικοί σύμβουλοι για δανειοδοτούμενα έργα βιολογικών καθαρισμών. Θέλουμε να γίνουμε μια σύγχρονη εταιρεία-μπουτίκ τεχνογνωσίας στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης», επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, κ. Άνθιμος Αμανατίδης.

Στη ρουμάνικη αποστολή συμμετείχαν επίσης το μέλος του Δ.Σ. Serban Daniela, η διευθύντρια της Νομικής Υπηρεσίας Budes Maria, η διευθύντρια του Τμήματος Ποιότητας και Περιβάλλοντος Pana Angela, η οικονομική διευθύντρια Moise Octavia και εξωτερικοί συνεργάτες.

Η RAJA S.A., που εδρεύει στην Κωνστάντζα, είναι ο μεγαλύτερος περιφερειακός δημόσιος φορέας στον τομέα της ύδρευσης και της επεξεργασίας λυμάτων και εξυπηρετεί περί το 1 εκατ. κατοίκους, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες οι επωφελούμενοι πλησιάζουν τα 2,5 εκατ. Υδροδοτεί 160 δήμους, διαθέτει 9 εγκαταστάσεις επεξεργασίας πόσιμου νερού, ενώ συλλέγει κι επεξεργάζεται αστικά λύματα από 38 δήμους σε 17 εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Εταιρειών Ύδρευσης Ρουμανίας και μέλος της IWA. Η γειτνίαση της εταιρείας με τη Μαύρη Θάλασσα και η πλούσια οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή προσδίδουν στη RAJA S.A. ιδιαίτερα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά. Η διοίκησή της επενδύει στη μείωση των απωλειών ύδατος σε δίκτυα και εγκαταστάσεις, στην ενεργειακή εξοικονόμηση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών της. Επιδιώκει, επίσης, τη βελτίωση των περιβαλλοντικών της επιδόσεων και την άμεση προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή (πλημμύρες, ξηρασίες, ακραία καιρικά φαινόμενα).

Comments are closed