Η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης ενέκρινε έργο 19 εκατ. ευρώ για την προμήθεια ηλεκτρικών οχημάτων

Σε διαγωνιστικές διαδικασίες προχωρούν το επόμενο χρονικό διάστημα οκτώ δήμοι της Θεσσαλονίκης που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, προκειμένου να προμηθευτούν ηλεκτροκίνητα οχήματα που θα ενσωματωθούν στους στόλους καθαριότητας.

Η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης ενέκρινε στις αρχές της εβδομάδας τον προϋπολογισμό του έργου που ανέρχεται συνολικά σε 19 εκατομμύρια ευρώ, καθώς και τις επικαιροποιημένες τιμές για την προμήθεια των οχημάτων.

Ο προϋπολογισμός για τον κάθε Δήμο διαμορφώνεται ως εξής:

Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης: 1.700.000

Δήμος Θεσσαλονίκης: 5.025.000

Δήμος Καλαμαριάς: 2.325.000

Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου: 2.475.000

Δήμος Νεάπολης – Συκεών: 2.225.000

Δήμος Παύλου Μελά: 2.750.000

Δημοτική Ενότητα Πυλαίας: 1.500.000

Δημοτική Κοινότητα Καλοχωρίου: 1.000.000

Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης κ. Βούλα Πατουλίδου, στα τέλη του 2018 η αντιπεριφέρεια πήρε το ρίσκο να ξεκινήσει την διαδικασία προκειμένου να δημιουργηθεί το πρώτο δίκτυο δημοτικών ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων και σταθμών φόρτισης, στη Θεσσαλονίκη. Το 2019 ξεπεράστηκαν τα εμπόδια που είχε αυτή η διαδικασία και το 2020 πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες εντάξεις έργων που αφορούσαν την συγκεκριμένη πρόσκληση. Επιπλέον το 2020 η Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης ξεκίνησε τις ενέργειες για τη δράση της ενσωμάτωσης ηλεκτροκίνητων οχημάτων στους στόλους καθαριότητας των δήμων της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

Το προηγούμενο χρονικό διάστημα οι Δήμοι Θεσσαλονίκης, Πυλαίας-Χορτιάτη, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Νεάπολης-Συκεών, Δέλτα, Παύλου Μελά, Καλαμαριάς και Κορδελιού- Ευόσμου κλήθηκαν να λάβουν τις αποφάσεις τους για τους τύπους και τον αριθμό των οχημάτων που χρειάζονται και να ενημερώσουν τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης. Από την πλευρά του το Ινστιτούτο Μεταφορών του ΕΚΕΤΑ κατέγραψε τους διαθέσιμους τύπους ηλεκτροκίνητων οχημάτων προκειμένου να εξεταστεί το κατά πόσο πληρούνται οι προϋποθέσεις και καλύπτονται οι ανάγκες για να προχωρήσει γρήγορα το έργο. Η υλοποίηση του έργου θα πραγματοποιηθεί μέσω του Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.

Την βούληση της Περιφέρειας για την αλλαγή των στόλων των οχημάτων όλων των δήμων, αλλά και της Περιφέρειας σε ηλεκτροκίνητα οχήματα έχει εκφράσει, άλλωστε, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, επισημαίνοντας ότι η Περιφέρεια βρίσκεται σε συνεργασία με την ΕΕ προκειμένου να δημιουργήσει σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε όλο το οδικό δίκτυο της Κεντρικής Μακεδονίας.

 

 

Comments are closed