Η νευροεπιστήμη προτείνει πέντε “τρικ” για περισσότερη καθημερινή ευτυχία

Πηγή φωτογραφίας: lifehack.org

Πηγή φωτογραφίας: lifehack.org

Συμβουλές όπως αυτές που ακολουθούν τις βρίσκουμε συνήθως σε βιβλία αυτοβελτίωσης ή θετικής σκέψης. Τώρα όμως στο “παιχνίδι” μπήκε και η νευροεπιστήμη, τεκμηριώνοντας με ευρήματα ερευνών πέντε τρόπους με τους οποίους μπορεί κάποιος να αυξήσει την αίσθηση της ευτυχίας και της ικανοποίησης στην καθημερινότητά του.
Μεταξύ των καθηγητών που ασχολήθηκαν με το θέμα περιλαμβάνεται ο ερευνητής νευροεπιστήμης του UCLA, Alex Korb, ο καθηγητής ψυχολογίας του Columbia University, Kevin Ochsner, η καθηγήτρια Elizabeth Dunn του University of British Columbia και ο νευροεπιστήμονας Jordan Grafman από το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας. Πάμε να δούμε τον “πεντάλογό” τους;

  1. Δείξε ευγνωμοσύνη
    Πολλές διαφορετικές μελέτες έχουν δείξει ότι το να επενδύεις λίγο χρόνο καθημερινά για να σκέφτεσαι με ευγνωμοσύνη τα πολλά μικρά θετικά που σού συμβαίνουν, επιδρά ευνοϊκά στο σώμα και το μυαλό σε βιολογικό επίπεδο. Σύμφωνα με τον ερευνητή Alex Korb του UCLA, ο οποίος έγραψε μάλιστα και σχετικό βιβλίο,“το αίσθημα ευγνωμοσύνης αυξάνει τα επίπεδα της ντοπαμίνης, μίας από τις τέσσερις ουσίες -μαζί με την ωκυτοκίνη (ή οξυτοκίνη), τη σεροτονίνη και τις ενδορφίνες – που επηρεάζουν το αίσθημα της ευτυχίας”.
    Φυσικά, πολύ συχνά η ζωή δεν μας δίνει καμία ευκαιρία να νιώθουμε ευγνώμονες. Δεν πειράζει όμως! Γιατί η αναζήτηση λόγων για τους οποίους μπορούμε να είμαστε ευγνώμονες αυξάνει επίσης τη ντοπαμίνη. Είναι η αναζήτηση που μετράει. “Το να ψάχνεις λόγους για τους οποίους μπορείς να είναι ευγνώμων είναι μια μορφή συναισθηματικές νοημοσύνης” εξηγεί ο Korb και συνεχίζει: “Ερευνα έδειξε ότι αυτή η αναζήτηση επηρεάζει την πυκνότητα των νευρώνων κι όταν αυτή η πυκνότητα αλλάζει, αυξάνεται και η συναισθηματική νοημοσύνη […] Με υψηλότερη συναισθηματική νοημοσύνη είναι ευκολότερο να νιώθεις και ευγνώμων”, σημειώνει ο ερευνητής.
  2. Πάρε πιο τολμηρές αποφάσεις
    Όταν παίρνεις πραγματικά συνειδητές αποφάσεις, μελέτες έχουν δείξει ότι αυξάνονται τα αισθήματα ευχαρίστησης και βελτιώνεται η διάθεση. Όταν δε, πετύχεις έναν στόχο για τον οποίο έχεις συνειδητά αποφασίσει, αισθάνεσαι πολύ καλύτερα από όταν τα καλά πράγματα σού συμβαίνουν τυχαία. Για παράδειγμα, αν πας στο γυμναστήριο “επειδή έτσι πρέπει” δεν θεωρείται …συνειδητή απόφαση, αφού ο εγκέφαλός σου δεν λαμβάνει την απαιτούμενη ώθηση και η ίδια η υποχρέωση να κάνεις κάτι σου προκαλεί άγχος αντί να σε αποφορτίζει. Αν αντίθετα ξεκινήσεις γυμναστήριο επειδή το θέλεις και αν διαλέξεις να ασκείσαι επειδή νιώθεις συνειδητά ότι σού κάνει καλό, η γνωστή ντοπαμίνη ξαναπαίρνει την ανηφόρα! Οπότε, κοίταξε να λαμβάνεις αποφάσεις στη ζωή σου και θα νιώθεις ευτυχέστερος/η. Δεν χρειάζεται να παίρνεις πάντα τις 100% σωστές αποφάσεις, αφού το να προσπαθείς να είσαι τέλειος έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. “Παίρνε απλά αρκετά καλές αποφάσεις. Το να αναγνωρίζεις ότι το αρκετά καλό είναι αρκετά καλό ενεργοποιεί περισσότερες περιοχές του πλαγιοπίσθιου προμετωπιαίου φλοιού, κάτι που σε βοηθάει να νιώθεις ότι έχεις τον έλεγχο” λέει ο Korb.
  3. ‘Aγγιζε κι αγκάλιαζε τους ανθρώπους συχνότερα
    “Ενας από τους βασικούς τρόπους για την απελευθέρωση της ωκυτοκίνης (ή οξυτοκίνης) είναι το άγγιγμα” λέει ο Korb. “Προφανώς δεν είναι πάντα αρμόζον ν’ αγγίζεις τους ανθρώπους γύρω σου. Αλλά κάποιες κινήσεις, όπως οι χειραψίες ή ένα χτύπημα στην πλάτη, είναι ΟΚ στις περισσότερες περιπτώσεις. Κάνε προσπάθειες να αγγίζεις συχνότερα τους δικούς σου ανθρώπους. Επιπλέον, μια αγκαλιά, ιδίως μεγάλης διάρκειας, απελευθερώνει έναν νευροδιαβιβαστή και την ωκυτοκίνη, κάτι που μειώνει τη δραστικότητα της αμυγδαλής. Η αμυγδαλή είναι το κέντρο εκείνου του εγκεφάλου, που παίζει ρόλο κλειδί στην επεξεργασία των συναισθημάτων μας, στη συναισθηματική μας συμπεριφορά και την κινητοποίησή μας. Σύμφωνα με τη νευροεπιστήμη, πέντε αγκαλιές τη μέρα μπορούν να αυξήσουν κατά πολύ το συναίσθημα της ευτυχίας!” λέει ο Korb.
  4. Βάλε τα συναισθήματά σου σε λέξεις
    Σύμφωνα με τον Kevin Ochsner, καθηγητή ψυχολογίας στο Columbia University, το να προσπαθείς να καταπιέσεις ένα αρνητικό συναίσθημα, μπορεί να σου γυρίσει μπούμερανγκ και να συμβεί το ακριβώς αντίθετο από αυτό που επιδιώκεις. Εξωτερικά, λέει ο Ochsner, μπορεί να δείχνεις μια χαρά, αλλά εσωτερικά το μεταιχμιακό σου σύστημα εξακολουθεί να υποφέρει (σ.σ. Πρόκειται για το σύστημα που ελέγχει το κύκλωμα του χρόνιου πόνου και των συναισθημάτων, ενώ συνδέεται με τα βαθύτερα τμήματα του κροταφικού και μετωπιαίου λοβού του εγκεφάλου. Στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο τμήμα του ελέγχει το υποσυνείδητο και λιγότερο το συνειδητό του ανθρώπου). Αν λοιπόν νιώθεις απαίσια, δώσε στο συναίσθημά σου ένα όνομα. Νιώθεις απογοητευμένος/η; Νευρικός/ή; Θυμωμένος/η;
    Σύμφωνα με έρευνα που βασίστηκε σε Λειτουργικές Μαγνητικές Τομογραφίες (fMRI), όταν τα άτομα έβλεπαν σε τρίτους ένα συγκεκριμένο συναίσθημα, η δραστικότητα της αμυγδαλής τους αυξανόταν σημαντικά και οι ίδιοι είχαν σημαντικές επιπτώσεις. Όταν όμως καλούνταν να βαφτίσουν το συναίσθημα που έβλεπαν και όντως τού έδιναν ένα όνομα, τότε ενεργοποιείτο ο πλαγιοκοιλιακός προμετωπιαίος φλοιός (ventrolateral prefrontal cortex) και η δραστικότητα της αμυγδαλής μειωνόταν. Με απλά λόγια, όταν τα υποκείμενα αναγνώριζαν συνειδητά και με λέξεις το συναίσθημα που έβλεπαν, τότε μειωνόταν η επίπτωσή του πάνω τους!
  5. Ζήσε πιο γενναιόδωρη ζωή
    ΟΚ, αυτό μπορεί να ακούγεται σαν κήρυγμα, αλλά η νευροεπιστήμη το υποστηρίζει. Το να προσφέρεις στους άλλους ή απλά να τους συμπονάς, αυξάνει στην πραγματικότητα το αίσθημα της ευτυχίας που νιώθεις, περισσότερο από κάτι που κάνεις για τον εαυτό σου! Κατά τον νευροεπιστήμονα Jordan Grafman, τα “κέντρα ευχαρίστησης” του εγκεφάλου είναι εξίσου ενεργά όταν παρατηρείς κάποιον να δίνει χρήματα για καλό σκοπό κι όταν τα παίρνεις ο ίδιος!
    Σε μια άλλη αποκαλυπτική μελέτη με επικεφαλής την Elizabeth Dunn του University of British Columbia, μια ομάδα ατόμων έλαβαν χρήματα. Ακολούθως η ομάδα χωρίστηκε σε δύο γκρουπ. Από τους συμμετέχοντες στο ένα ζητήθηκε να ξοδέψουν τα χρήματα για τον εαυτό τους, ενώ από εκείνους που συμμετείχαν στο άλλο να τα διαθέσουν σε άλλους. Στο τέλος της ημέρας, όσοι είχαν ξοδέψει χρήματα για να ευχαριστήσουν άλλους ένιωθαν πιο ευτυχισμένοι από εκείνους που τα είχαν δαπανήσει για τον εαυτό τους. Ίσως τελικά είμαστε καλύτεροι ώς είδος από ό,τι νομίζουμε…

Άρθρο με πληροφορίες από το lifehack.org

Διαβάστε ΕΔΩ το πρωτότυπο άρθρο (αγγλική γλώσσα)

 

Comments are closed