Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμος Νεάπολης – Συκεών ανασχεδιάζουν τον άξονα της Επταπυργίου 

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με τον Δήμο Νεάπολης – Συκεών ανασχεδιάζει και αναβαθμίζει έναν από τους βασικότερους οδικούς άξονες, την οδό Επταπυργίου, και την ευρύτερη περιοχή, δημιουργώντας έναν άξονα πρασίνου, έπειτα από την υπογραφή της σχετικής απόφασης από τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα.

Το έργο του «Περιβαλλοντικού ανασχεδιασμού της οδού Επταπυργίου και των παράπλευρων οδών, της Δημοτικής Ενότητας Συκεών, του Δήμου Νεάπολης-Συκεών» εντάχθηκε και θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με προϋπολογισμό 15,4 εκ. ευρώ.

Το έργο αφορά στον περιβαλλοντικό ανασχεδιασμό της οδού Επταπυργίου -από την οδό Ανθέων μέχρι την οδό Α. Παπανδρέου- και των κάθετων σε αυτήν οδών, καθώς και τμήματα των οδών Ρήγα Φεραίου και Οδ. Φωκά, με τη δημιουργία ενός άξονα γραμμικού πρασίνου. Επίσης, αφορά και στους περιμετρικούς χώρους συνάθροισης κοινού, όπως πάρκα, εκκλησίες, πολιτιστικά κέντρα κλπ., αλλά και χώρους πρασίνου: το πάρκο Εθνικής Αντίστασης, το πάρκο Αθανασιάδη, το πάρκο Δημητσάνας – οδός Αποστόλου Ηλέκτρας.

Στόχος είναι να αναβαθμιστεί ο χαρακτήρας της περιοχής και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων παράλληλα με την αύξηση του δείκτη πρασίνου. Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν μια έκταση περίπου 290.000 τετραγωνικών μέτρων.

Δημιουργείται μια μεγάλη πράσινη υποδομή, που θα προσφέρει ισότιμη πρόσβαση σε χώρους πρασίνου, βελτίωση της ποιότητας του αέρα (μείωση διοξειδίου του άνθρακα), περιβαλλοντικά οφέλη και αύξηση της ανθεκτικότητας των περιοχών στην κλιματική αλλαγή, μέσω της μείωσης της αστικής θερμικής νησίδας και βελτίωση του μικροκλίματος, μέσω της προσθήκης περισσότερο διαπερατών επιφανειών για τη δέσμευση των όμβριων υδάτων και επομένως μείωση του κινδύνου πλημμύρας, και μείωσης της ηχορύπανσης, αύξηση δημόσιου χώρου και σχετικών δραστηριοτήτων –άθλησης και παιχνιδιού– με συνακόλουθη ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, αύξηση της ελκυστικότητας της ευρύτερης περιοχής.

Οι παρεμβάσεις για τον κύριο άξονα της Επταπυργίου καθώς και μέρος του άξονα της Ρήγα Φεραίου και Οδ. Φωκά αφορούν στον ανασχεδιασμό και τη διεύρυνση των πεζοδρομίων, στον ορθολογικό σχεδιασμό με έμφαση στον πρασινισμό, με στόχο τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος και στον επανασχεδιασμό και εμπλουτισμό των νησίδων με πράσινο.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται να φυτευτούν 1.708 νέα δένδρα σε αντικατάσταση των παλαιών προβληματικών αλλά και για τον εμπλουτισμό της περιοχής. Επίσης προβλέπεται η φύτευση 7.886 μικρότερων φυτών διαφόρων κατηγοριών και ειδών.

Η παρέμβαση περιλαμβάνει επίσης ράμπες και όδευση τυφλών για την απρόσκοπτη διέλευση εμποδιζόμενων ατόμων και ατόμων με μειωμένη ή καθόλου όραση, κυκλοφοριακή οργάνωση με διαμορφώσεις κόμβων, αλλά και μέτρα για τη διευκόλυνση της κίνησης των πεζών. Θα γίνει ρύθμιση της απαγόρευσης στάθμευσης και υπόδειξη με κατακόρυφη σήμανση χώρων οργανωμένης στάθμευσης εκτός οδού. Τοποθετείται νέος αστικός εξοπλισμός, όπως όπως παγκάκια, καλάθια απορριμμάτων, πέργκολες, πινακίδες σήμανσης, ιστοί φωτισμού και άλλα φωτιστικά σώματα, στύλοι πινακίδων οδικής σήμανσης ή και πληροφοριών, βάσεις στάθμευσης ποδηλάτων, υπόγειοι κάδοι απορριμμάτων.

Τα υλικά που προτείνονται για την διαμόρφωση και την κατασκευή, δεν επιβαρύνουν ενεργειακά το αστικό περιβάλλον, αποδίδοντας ταυτόχρονα έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στην περιοχή.

Στο έργο περιλαμβάνονται επιπλέον αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες, καθώς πρόκειται για μια περιοχή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, όπου έχουν ανασκαφεί κατά το παρελθόν ταφές βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων, καθώς και έργα υποδομών της ίδιας περιόδου. Χωροθετείται εκτός των τειχών στο ευρύτερο περιβάλλον των ΒΔ τειχών και σε άμεση γειτνίαση με το φρούριο του Επταπυργίου και του περιβάλλοντος χώρου του.

Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, «Το έργο απορροφά ένα σημαντικό μέρος του προϋπολογισμού του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και εντάσσεται στις εμβληματικές παρεμβάσεις, μαζί με άλλα έργα, όπως το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, η αναβάθμιση των συνοικιών Κηφισιάς και Βότση στην Καλαμαριά, της περιοχής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου κ.ά. Τα έργα αυτά αναμένεται να ολοκληρωθούν στο σύνολό τους μέχρι το 2023 και αποτελούν τη βάση του σχεδίου μας για τη Μακεδονία του 2030».

Comments are closed