Η IBM θέλει να φέρει την ταχύτητα του φωτός στο Cloud και τα Big Data

Πηγή φωτογραφίας: Camelia.boban

Πηγή φωτογραφίας: Camelia.boban

Με την …ταχύτητα του φωτός κινούνται οι εξελίξεις στην υπολογιστική νέφους (cloud computing) και τα Μεγάλα Δεδομένα (Big Data), χάρη στα WMSP chips, που σε μια προσπάθεια να μεταφραστούν ώς όρος θα αποδίδονταν πάνω- κάτω ώς φωτονικά πολυχρωματικά τσιπ πυριτίου μήκους κύματος (Wavelength Multiplexed Silicon Photonics chips). Για ευνόητους λόγους θα προτιμήσουμε τον όρο WMSP chips.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις λοιπόν, τα WMSP ανοίγουν τον δρόμο για τη δημιουργία πομποδεκτών οπτικών ινών 100 GB/s. Με αυτές τις ταχύτητες μετάδοσης, τα data centers θα μπορούν να προσφέρουν μεγαλύτερα data rates, ευρυζωνικότητα και επιδόσεις, σε χαμηλότερο κόστος και με μικρότερη ενεργειακή κατανάλωση.
Τα τσιπ WMSP χρησιμοποιούν τέσσερα διακριτά χρώματα κίνησης φωτός διαμέσου μιας οπτικής ίνας, προκειμένου να μεταδώσουν δεδομένα μέσα και γύρω από ένα υπολογιστικό σύστημα.
“Επιστρώνοντας” πολλαπλά χρώματα φωτός σε μία μόνο οπτική ίνα, οι περιορισμοί στην …κυκλοφοριακή συμφόρηση δεδομένων μειώνονται σημαντικά. Κάθε χρώμα του φάσματος φωτός μπορεί να λειτουργήσει ανεξάρτητα ώς ξεχωριστό κανάλι 25 GB/s. Για να γίνει κατανοητή η προοπτική που δημιουργείται, αρκεί να αναφερθεί ότι με αυτή την ταχύτητα, κάποιος θα μπορούσε να κάνει downloading μιας ψηφιακή ταινία υψηλής ευκρίνειας σε μόλις δύο δευτερόλεπτα.
Τα silicon photonics χρησιμοποιούν μικροσκοπικά εξαρτήματα οπτικών ινών, προκειμένου να στείλουν παλμούς φωτός, που μεταδίδουν δεδομένα σε servers, datacenters και υπερ-υπολογιστές, σε απόσταση δύο χιλιομέτρων. Τα διαφορετικά αυτά εξαρτήματα μπορούν να ενσωματωθούν δίπλα σε ηλεκτρονικά κυκλώματα πάνω σε ένα μόνο τσιπ πυριτίου, χρησιμοποιώντας τεχνολογία ημιαγωγών sub-100nm.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Οι περισσότερες λύσεις διασύνδεσης οπτικών ινών, που χρησιμοποιούνται σήμερα σε datacenters είναι βασισμένες σε τεχνολογία λέιζερ (VCSEL), δηλαδή λέιζερ εκπομπής επιφανείας κάθετης κοιλότητας (vertical cavity surface emission laser). Με αυτή την τεχνολογία τα σήματα μεταδίδονται μέσω πολύρυθμων καλωδίων οπτικών ινών (multimode optical fiber cables). Καθώς η ζήτηση για μετάδοση δεδομένων σε μεγαλύτερες αποστάσεις και με αναβαθμισμένες ταχύτητες μεγαλώνει, τα μονόρυθμα (single-mode) καλώδια εκτιμάται ότι μπορούν να ξεπεράσουν τους περιορισμούς των πολύρυθμων, αλλά …στοιχίζουν.
Η IBM ελπίζει τώρα ότι θα λύσει τα προβλήματα τόσο της τιμής, όσο και της αποδοτικότητας με τη νέα τεχνολογία ενσωματωμένων νανο-φωτονικών που ανέπτυξε (CMOS Integrated Nano-Photonics Technology), χάρη στην οποία τα ηλεκτρικά και οπτικά εξαρτήματα ενσωματώνονται πάνω σε ένα τσιπ WMSP. Περισσότερες λεπτομέρειες για το νέο προϊόν ανακοινώθηκαν σε συνέδριο στο San Jose της Καλιφόρνιας σε πενθήμερο συνέδριο, με τίτλο “Conference on Lasers and Electro Optics”, στις 10-15 Μαΐου._

Πηγή άρθρου: engineering.com

Διαβάστε ΕΔΩ το άρθρο για τη νέα τεχνολογία

Comments are closed