Μονόδρομος η 4η βιομηχανική επανάσταση, το μήνυμα του 15ου πολυσυνεδρίου Nanotexnology

«Δεν είναι εύκολο να εκτυπώνεις ένα κύτταρο και να το ενσωματώνεις μαζί με ένα άλλο βιοϋλικό, σε ένα βιοσύστημα, προσπαθώντας να δημιουργήσεις νέα όργανα, για παράδειγμα να αποκαταστήσεις ένα κατεστραμμένο τμήμα του σώματός μας… Ήμασταν σε θέση να προχωρήσουμε -και προχώρησε βέβαια και η επιστήμη στη βιοεκτύπωση- πέρα από την τρισδιάστατη εκτύπωση λειτουργικών διαδικασιών».

Ο καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Στέργιος Λογοθετίδης εξηγεί πώς το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ έκανε το βήμα μπροστά, το βήμα προς το μέλλον, προς την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, ένα βήμα που ο ίδιος εκτιμά ότι είναι αναγκαίο και για την Ελλάδα, σε όλους τους τομείς, αν θέλει η χώρα να βγει από την κρίση.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Λογοθετίδης γνωστοποιεί πως βρίσκεται στα τελευταία στάδια η σχεδιαζόμενη -με χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ- ίδρυση του Εθνικού Κέντρου Νανοτεχνολογίας, Νανοϊατρικής και Οργανικών Ηλεκτρονικών (ΕΚΝΟΗ), μέσα στο οποίο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχεδιάζει τη λειτουργία Ινστιτούτου Αγρο-νανοτεχνολογίας.

«Δεν αναδεικνύουμε μόνο τη δική μας αριστεία, καινοτομία, τεχνολογία, αλλά φέρνουμε και την ξένη διεθνή καινοτομία -τεχνολογία, αλλά και επιχειρηματικότητα», λέει, με αφορμη το 15ο πολυσυνέδριο  Nanotexnology που φιλοξενείται στο Porto Palace της Θεσσαλονίκης ως το Σάββατο 7 Ιουλίου. Σ` αυτό συμμετέχουν περισσότεροι από 1.000 επιστήμονες, ερευνητές και εκπροσώπους της βιομηχανίας, οι οποίοι έρχονται στη Θεσσαλονίκη από 65 χώρες.

Ακολουθεί μερος της συνέντευξης του καθ. Στέργιου Λογοθετίδη στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στη Σμαρώ Αβραμίδου:

 Ερώτηση: Σας ακούσαμε πρόσφατα να αναπτύσσετε την ιδέα ότι η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση αφορά την Ελλάδα, αλλά και ότι η έξυπνη κοινωνία είναι η πέμπτη επανάσταση. Τι αλλάζει και πώς;

Απάντηση: Η βιομηχανική επανάσταση είναι μονόδρομος για την Ελλάδα, διότι δεν υπάρχει καμιά άλλη ελπίδα για κανένα πολιτισμένο κράτος από το να ακολουθήσει αυτό τον ρου των εξελίξεων της τεχνολογίας, της καινοτομίας και του πολιτισμού. Και η δική μας κοινωνία θα πρέπει να ακολουθήσει αυτές τις δύο ροές των εξελίξεων, που αφορούν τη 4η βιομηχανική επανάσταση και την 5η έξυπνη κοινωνία και τρέχουν αυτήν τη χρονική περίοδο! Τέταρτη βιομηχανική επανάσταση σημαίνει ότι έχουμε μπει πλέον σε μια διαδικασία, όπου όλη η βιομηχανία μας θα πρέπει να μεταβεί σε έναν τρόπο λειτουργίας, ο οποίος να εισάγει όλα τα εργαλεία, που αναπτύχθηκαν τα τελευταία 30 χρόνια και βεβαίως συνδέονται με την τρίτη βιομηχανική επανάσταση, η οποία ήταν η επανάσταση της μικροηλεκτρονικής, της πληροφορικής, της νανοτεχνολογίας και της βιοτεχνολογίας. Αυτά τα εργαλεία, τα οποία φαίνονταν μεταξύ τους κάπως αλληλένδετα, ενώνονται τώρα και πρέπει να μπουν στην πράξη, μέσα στο εργοστάσιο και την παραγωγή. Γι’ αυτό βλέπουμε ότι υπάρχει ένα άγχος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να προλάβει τις τεχνολογικές εξελίξεις και τα οφέλη από αυτές. Έτσι παίρνει μέτρα με εξεταστική ταχύτητα για να προωθήσει αυτές τις τεχνολογικές εξελίξεις στην Ευρώπη και δίνει κίνητρα, δίνει προτάσεις και αναδιατάσσει τα κονδύλια που διαθέτει, πιέζει τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν μέτρα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό όλης της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, που αυτό θα επιφέρει τον μετασχηματισμό της οικονομίας και της κοινωνίας.

Ερ.: Στην Ελλάδα της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης ο ψηφιακός μετασχηματισμός της βιομηχανίας μπορεί να ακολουθήσει τους ευρωπαϊκούς ρυθμούς;

Απ.: Αν θέλουμε να έχουμε ανάπτυξη και να βγούμε από την κρίση -οικονομική, πολιτική, κοινωνική ή οποιασδήποτε άλλης μορφής είναι αυτή- πρέπει να ακολουθήσουμε αυτό τον ρου των τεχνολογικών και καινοτομικών διεργασιών, διότι αν δεν τον ακολουθήσουμε η κρίση μας θα είναι ολοκληρωτική, τόσο στην παραγωγή, όσο και στη βιομηχανία, στην οικονομία και την κοινωνία. Είναι ο μόνος τρόπος και ο μόνος μοχλός για να γίνει ένα άλμα, για να πάει η χώρα μπροστά, ακόμη πιο γρήγορα. Ιδίως τώρα που πέρασε μια βαθιά κρίση η Ελλάδα και προσπαθεί να βγει από αυτήν, θα πρέπει να το κάνει γρήγορα, αλλά και οργανωμένα, πρέπει να το κάνει η κυβέρνηση, η πολιτεία, η περιφέρεια, ο δήμος, τα πανεπιστήμια, κάθε εταιρεία και φορέας και κάθε άνθρωπος. Η 4η βιομηχανική επανάσταση μας δίνει αυτή την ευκαιρία, η χώρα μας εξακολουθεί τεχνολογικά να είναι σε πολύ ικανοποιητικό σημείο και πρέπει να αξιοποιήσει όλα τα δυνατά της στοιχεία και δεδομένα, ώστε να ακολουθήσει αυτόν τον ψηφιακό μετασχηματισμό προς όφελος της βιομηχανίας, της βιώσιμης οικονομίας και της προόδου της κοινωνίας.

Ερ.: Πώς μπορεί η τεχνολογία να οδηγήσει τη χώρα σε έναν δρόμο αειφόρου ανάπτυξης αν τουλάχιστον δεν ανασχεθεί το κύμα φυγής νέων επιστημόνων στο εξωτερικό;

Απ: Αυτό πρεσβεύουμε εμείς και αυτό λέμε, όταν μένουμε στη Θεσσαλονίκη και όταν επί 15 χρόνια τώρα με πείσμα διοργανώνουμε κάθε χρόνο το Nanotexnology, αυτό το μεγάλο πολυγεγονός της νανοτεχνολογίας των οργανικών ηλεκτρονικών και της νανοϊατρικής. Επιμένουμε όχι απλώς ελληνικά, όχι απλώς τοπικά, αλλά με τη συμμετοχή εκατοντάδων εξειδικευμένων επιστημόνων, διακεκριμένων στον τομέα τους, που έρχονται από 60-65 χώρες, θέλοντας να δουν και την ελληνική αριστεία και πρωτοπορία σε αυτές τις θεματικές περιοχές που αναφέραμε. Έτσι, δεν αναδεικνύουμε μόνο τη δική μας αριστεία και καινοτομία, τεχνολογία, αλλά φέρνουμε και την ξένη διεθνή καινοτομία-τεχνολογία αλλά και επιχειρηματικότητα. Η προσπάθειά μας και στο ΑΠΘ είναι, όχι απλά να σταματήσουμε το brain drain, αλλά να δημιουργήσουμε συνθήκες για τους νέους ανθρώπους μας, για τους νέους που έχουν οράματα και φιλοδοξίες, να μείνουν εδώ να εκπαιδευτούν και εξειδικευτούν σε αυτά τα πρωτοποριακά θέματα, αλλά επιπλέον να γίνουν το πανεπιστήμιο και η Θεσσαλονίκη πόλος έλξης των Ελλήνων που έφυγαν στο εξωτερικό, ώστε να επιστρέψουν. Και λέμε να επιστρέψουν, διότι υπάρχει εδώ ένα τεχνολογικό δεδομένο, υπάρχει ένα οικοσύστημα από ελπιδοφόρες δράσεις και υπάρχουν οι δυνατότητες για τους νέους μας να βρουν κατάλληλες δουλειές, να εκπαιδευτούν και να πραγματοποιήσουν τα όνειρα τους εδώ, στον τόπο τους.

Ερ.: Στην προσπάθεια αυτή εντάσσεται η σχεδιαζόμενη ίδρυση του Εθνικού Κέντρου Νανοτεχνολογίας, Νανοϊατρικής και Οργανικών Ηλεκτρονικών (ΕΚΝΟΗ); Τι γίνεται με τη χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα, για να λειτουργήσει το Κέντρο;

Απ.: Με δύο διαφάνειες, πριν από περίπου δύο χρόνια, παρουσιάστηκε το σχέδιο για το Κέντρο ΕΚΝΟΗ στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία εξέφρασε άμεσα το ενδιαφέρον, διότι το έκρινε οραματικό, ότι δίνει λύσεις, ότι έχει μέσα την πρόοδο, ότι έχει μέσα του την ελπίδα για ανάπτυξη. Προχωρήσαμε και είμαστε σήμερα στα τελευταία στάδια για αυτή την επένδυση, η οποία είναι πολύ σημαντική -είναι περίπου 50 εκατ. ευρώ μαζί με την εθνική συμμετοχή- καθώς θα θέσει πάνω στον υφιστάμενο εξοπλισμό και τις δυνατότητες που έχει το εργαστήριο νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ τις νέες υποδομές, για να γίνει ένα κέντρο εθνικό, με μεγαλύτερες δράσεις και δυνατότητες, ώστε να μπορέσει να επηρεάσει όλο το οικοσύστημα της τεχνολογίας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.

Ερ.: Τι οφέλη προσδοκάτε ότι θα έχει για το ΑΠΘ και την πόλη η ίδρυση του Κέντρου;

Απ.: Το κέντρο σε πέντε χρόνια από σήμερα θα είναι ένα κέντρο των 500 ερευνητών γύρω από αυτές τις τεχνολογίες Νανοτεχνολογίας, Νανοϊατρικής και Οργανικών Ηλεκτρονικών. Γύρω από αυτό θα αξιοποιηθούν όλα τα δίκτυα, που έχει αναπτύξει το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας διεθνώς, όπως για παράδειγμα το Nanonet ή ο Σύνδεσμος Ελληνικών Εταιρειών στα οργανικά ηλεκτρονικά, ή αυτός πάνω στην νανοϊατρική. Όλα αυτά φέρνουν μαζί γύρω στους 1000-1500 φορείς και εταιρείες από την Ελλάδα, την Ευρώπη και όλον τον κόσμο. Υπάρχει ένα δίκτυο, το οποίο δεν έχει μόνο δράσεις τοπικά, αλλά εύκολα μπορεί να μεταφέρει ό,τι γίνεται εδώ σε όλον τον κόσμο, να μεταφέρει την τεχνολογία, την καινοτομία, τα αγαθά που μπορούν να παραχθούν εδώ σε όλη την υδρόγειο. Αυτό θέλει να ενισχύσει με την προσπάθειά της η ΕΤΕπ και το ελληνικό κράτος, το οποίο συμμετέχει σε αυτή τη χρηματοδότηση -επιδότηση για την ίδρυση του Κέντρου ΕΚΝΟΗ.

Comments are closed