Νέα πρόκληση για μηχανικούς: Διαγωνισμός της NASA για εκτυπωμένη κατοικία στο Διάστημα

Εικόνα από την ιστοσελίδα του διαγωνισμού

Εικόνα από την ιστοσελίδα του διαγωνισμού

Το “γάντι” στους απανταχού μηχανικούς ρίχνει για μια ακόμη φορά η NASA, η οποία σχεδίασε και δημοσιοποίησε μια νέα διαγωνιστική πρόκληση, προϋπολογισμού 2,25 εκατ. δολαρίων. Το αντικείμενο του διαγωνισμού είναι ο σχεδιασμός και η κατασκευή ενός περιβάλλοντος κατοικίας για αστροναύτες, εκτυπωμένου σε τρισδιάστατο εκτυπωτή, που θα βοηθήσει στην εξερεύνηση του βαθιού διαστήματος.

Η εξασφάλιση καταφυγίου για τους αστροναύτες είναι ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα για την επανδρωμένη εξερεύνηση του πλανήτη ‘Αρη και η δυνατότητα να σταλεί στο Διάστημα ένας τρισδιάστατος ρομποτικός εκτυπωτής, ικανός να εκτυπώσει μια κατοικία από σκόνη οξειδίου του σιδήρου σίγουρα αποτελεί μεγάλη πρόκληση. Η κατασκευή λοιπόν ενός καταφυγίου με τη χρήση πρώτων υλών που ανευρίσκονται επί τόπου ή και περιττών υλικών από το διαστημικό σκάφος είναι ανεκτίμητη.
Η έναρξη της πρώτης φάσης του διαγωνισμού, ο οποίος διοργανώνεται από κοινού με το Εθνικό Ινστιτούτο Καινοτομίας για τις Προσθετικές Κατασκευές, γνωστό και ώς “America Makes”, ανακοινώθηκε στο Σαν Ματέο της Καλιφόρνιας πριν από λίγες μέρες και θα “τρέξει” μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου (η προθεσμία κατάθεσης του πακέτου εγγραφής λήγει στις 15 Ιουλίου).
Η πρώτη αυτή φάση αφορά το σχεδιαστικό κομμάτι και καλεί τους συμμετέχοντες να αναπτύξουν “state-of-the-art αρχιτεκτονικές ιδέες, που εκμεταλλεύονται τις μοναδικές ικανότητες της τρισδιάστατης εκτύπωσης”. Οι κορυφαίες 30 υποψηφιότητες θα διεκδικήσουν τρία βραβεία συνοδευόμενα από χρηματικό έπαθλο συνολικού ύψους 50000 δολαρίων, που θα απονεμηθεί στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της παγκόσμιας έκθεσης 2015 World Maker Faire.

Η δεύτερη φάση του διαγωνισμού αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα: το πρώτο έχει να κάνει με τις κατασκευαστικές τεχνολογίες που προτείνεται να χρησιμοποιηθούν, προκειμένου να κατασκευαστούν τα δομικά “συστατικά” της κατασκευής είτε από έναν συνδυασμό τοπικών πρώτων υλών και ανακυκλωμένων υλικών είτε αποκλειστικά και μόνο από τοπικά υλικά.
Το δεύτερο, που είναι ..on-site (εντυπωσιακό ε;) προκαλεί τους διαγωνιζόμενους να φτιάξουν οικιστικά περιβάλλοντα σε φυσικό μέγεθος, χρησιμοποιώντας τα αναφερόμενα στην προηγούμενη παράγραφο υλικά. Καθένα από τα δύο επίπεδα ανοίγει για εγγραφές στις 26 Σεπτεμβρίου, ενώ αμφότερα υπόσχονται εντυπωσιακά χρηματικά έπαθλα.
Δείτε ΕΔΩ τους όρους και τις προϋποθέσεις του διαγωνισμού

Αναζητήστε ΕΔΩ περισσότερες πληροφορίες

Comments are closed