Νομοθετική ρύθμιση για συμβάσεις ιδιωτών μηχανικών με Δήμους

Την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για τη δημιουργία σώματος πιστοποιημένων ιδιωτών μηχανικών, οι οποίοι θα αναλάβουν την υλοποίηση μελετών και την επίβλεψη έργων των Δήμων ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος απευθύνοντας χαιρετισμό το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020 στο 37ο Συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ, μεταξύ άλλων μέτρων για τα ακίνητα ανακοίνωσε ότι:

-“Το υπουργείου Εσωτερικών να φέρει νομοθετική ρύθμιση την προσεχή Παρασκευή που θα δίνει το δικαίωμα στην ΕΕΤΑΑ να υπογράφει συμβάσεις έργου στους μηχανικούς του ΤΕΕ, ώστε να μπορούν να εκτελούν μελέτες και να εποπτεύουν την κατασκευή τεχνικών έργων στους δήμους και παράλληλα να στηρίζουν τεχνικά τις υπηρεσίες δόμησης και τις πολεοδομίες».

Σημειώνεται ότι η δημιουργία του σώματος πιστοποιημένων ιδιωτών μηχανικών, με μοντέλο το θεσμό των ελεγκτών δόμησης, οι οποίοι θα αναλάβουν την υλοποίηση μελετών και την επίβλεψη έργων των Δήμων και του δημοσίου προωθείται από τα υπουργεία Υποδομών και Εσωτερικών, με πρωτοβουλία του ΤΕΕ.

Τι είπε ο ΥΠΕΣ

Συγκεκριμένα ο κ Θεοδωρικάκος είπε στην ομιλία του ότι:

«Την Παρασκευή το υπουργείο Εσωτερικών, καταθέτει το νομοσχέδιο με το οποίο η ΕΕΤΑΑ θα μπορεί να κάνει συμβάσεις έργου με πολιτικούς μηχανικούς τους οποίους θα διαθέτει στους δήμους που τους χρειάζονται μέσα από προγραμματικές συμβάσεις των δήμων με την ΕΕΤΑΑ, προκειμένου να εκτελούν τις αντίστοιχες εργασίες που χρειάζονται στη μελέτη και κατασκευή των τεχνικών έργων, αλλά και στις υπηρεσίες δόμησης, στις πολεοδομίες. Γιατί εκεί υπάρχουν τεράστια προβλήματα. Με αυτόν τον τρόπο λύνουμε ένα πρόβλημα μεγάλο, που αφορά την εξυπηρέτηση των πολιτών και τον αναπτυξιακό ρόλο της Αυτοδιοίκησης και εμμέσως της αξίας των ακινήτων μέσα από αυτή τη διαδικασία. Και το λύνουμε χωρίς να προσλάβουμε δημοσίους υπαλλήλους, άρα χωρίς να επιβαρύνουμε δημοσιονομικά τη χώρα. Χωρίς να φτιάξουμε άλλη μια στρατιά δημοσίων υπαλλήλων. Με ένα μέτρο καινοτόμο, ουσιαστικό πρακτικό, το οποίο έχει ληφθεί σε συνεννόηση με τον πρόεδρο του ΤΕΕ κ. Στασινό και με τον υπουργό Υποδομών κ. Κώστα Καραμανλή».

TEE

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός έχει προτείνει σε πρόσφατες συναντήσεις τους με του υπουργούς Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών τη δημιουργία ειδικού μητρώου πιστοποιημένων μηχανικών, με εχέγγυα ανεξαρτησίας, οι οποίοι θα μπορούν να αναλαμβάνουν την επίβλεψη έργων και μελετών για λογαριασμό δήμων (ή/και φορέων – υπηρεσιών του δημοσίου) που δεν έχουν το αναγκαίο προσωπικό στις τεχνικές τους υπηρεσίες, στα πρότυπα του πετυχημένου θεσμού των ελεγκτών δόμησης.

Comments are closed